15 világhírű épület és látványosság az építésük közben.
2019. február 24. írta: captain schuro

15 világhírű épület és látványosság az építésük közben.

A Golden Gate híd (magyarul Aranykapu) az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídja, amely a Csendes-óceánt és a San Francisco-öblöt elválasztó szorost íveli át. A San Francisco-félsziget északi csúcsán elterülő San Franciscót köti össze Marin megyével.


A Golden Gate híd építését 1933. január 5-én kezdték el, és 1937. május 27-én adták át a gyalogos forgalomnak, ezt követően 27 évig, a New York-i Verrazano-Narrows híd elkészültéig; a világ leghosszabb függőhídja volt.


Az Eiffel-torony, Párizs egyik jelképe. Az 1889. évi világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. A torony összmagassága 324 m, ebből maga a torony 300 m, rászerelve 24 m-re magasodik egy tévé-adóantenna. Első emelete 58, második emelete 116, a harmadik 276 m magasban van.


Négyzetalapú, 1,6 ha alapterületű, 10 100 tonna tömegű, 12 000 acéldarabból, szegecseléssel állították össze, átmeneti jelleggel. Évente kb. 10 tonna festék kell felülete karbantartásához.


A Megváltó Krisztus szobra, Jézust ábrázoló, kitárt karjaival keresztet formáló műalkotás, a brazíliai Rio de Janeiróban.


A világ egyik legismertebb szobra az egykori brazil főváros (1960-ig) és az ország jelképe. Az emlékmű teljes súlya kb. 1000 tonna, ebből a szobor 700 tonna, a szobor magassága 30 m. A Megváltó Krisztus szobra a 700 méter magas Púpon, azaz a tropikus Tijuca Erdei Nemzeti Parkban emelkedő Corcovado-hegyen áll.


A Szabadság megvilágosítja a világot, ismertebb nevén a Szabadság-szobor New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. A rézből készült szobrot Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte.


A teljes magasság a talajtól a fáklya tetejéig 93 méter, beleértve a talapzatot is. Maga a szobor 46 méter magas. A szobor tömege 204 tonna. A szobor 1884 júliusában készült el Franciaországban, és 1885. június 17-én érkezett meg New Yorkba az Isere fregatt fedélzetén. A szobrot 350 darabban szállították, 214 csomagban. A szobor összeállítása négy hónapig tartott. 1886. október 28-án az Egyesült Államok elnöke, Grover Cleveland leplezte le több ezer néző előtt.


A Sydney-i Operaház új épületének megépítésére 1954-ben pályázatot írtak ki. Ezen 32 országból 233-an vettek részt. A nyertes egy addig ismeretlen dán építész lett: Jørn Utzon. A terv ihletője Sydney hatalmas jachtkikötője, az ott gyakran látható vitorlák voltak.


Az opera 2,2 hektárnyi területet foglal el. A tetőszerkezet „vitorlái” 161 tonna súlyúak és 65 méter magasak. Az operaházat II. Erzsébet brit királynő 1973. október 20-án avatta fel. Sokak véleménye szerint második világháború óta nem építettek szebb épületet a világon.


A Tower Bridge (vagy Tower híd) közúti híd a Temze felett, London északi és déli felét köti össze. Neogótikus tornyai és a köztük található felnyitható hídszakasz tette különlegessé, napjainkra London szimbólumává vált.


Nevét a közelben található londoni Towerről kapta, megjelenését is hozzá kellett igazítani, így jöttek létre a ma is látható stílusú tornyok. Építését 1886-ban kezdték el és 1894-ben fejezték be.

Tower Bridge
A Hoover-gát egy nagy teljesítményű vízerőmű Arizona és Nevada államok határán, a Colorado folyón, az Amerikai Egyesült Államok területén. Építése 1931-től 1936-ig tartott, és elkészültekor ez volt a világ legnagyobb gátja. A duzzasztás eredményeként a gát mögött létrejött tó a Mead-tó.


A 221 méter magas, 379 méter hosszú és – helyenként – 200 méter vastagságú gát mind a mai napig eredeti berendezéseivel működik. A gát lábánál álló vízerőmű 16 hatalmas turbinája egy U alakú épületben kapott helyett (8-8 turbina mindkét oldalon), a rendszer üzembe helyezése 1936-ban vette kezdetét, és 1961-ig tartott.


A Moszkvai Állami Egyetem főépülete, vagy más néven a Lomonoszov Egyetem főépülete monumentális, szocreál stílusú épület a Veréb-hegyen, Moszkvában, Oroszország fővárosában. 1953-ban történt átadása óta a Moszkvai Állami Egyetem központi épületeként szolgál. Egyike a Hét nővérnek nevezett szovjet felhőkarcolóknak, 240 méteres magasságával pedig a legmagasabb, illetve a legnagyobb alapterületű (és talán a legismertebb is) azok közül.


A központi torony vázához több mint 40 000 tonna acélt, magához az épülethez pedig több mint 130 000 köbméter betont használtak fel. Befejezésekor 240 méteres magasságával a 7. legmagasabb épületnek számított a világon, ezek közül az első volt, amelyik nem New Yorkban épült, egyúttal elnyerte a Szovjetunió és egész Európa legmagasabb épületének címét is. Európai rekordja egészen 1988-ig tartott. A Moszkvai Állami Egyetem főépülete napjainkban is a világ legmagasabb oktatási épülete.


A Pentagon az Amerikai Védelmi Minisztérium székhelye az Amerikai Egyesült Államokban, Virginia állam Arlington megyéjében. Az amerikai hadsereg jelképe. A Pentagon névvel gyakran magát a minisztériumot illetik az épület helyett.


Egy amerikai építész, George Bergstrom tervezte és 1941. szeptember 11-én kezdték el építeni és 1943. január 15-én adták át. A Pentagon egyike a világ legnagyobb irodaházainak. Körülbelül 23 000 katonai és civil dolgozónak és 3000 főnyi kisegítő személyzetnek nyújt munkahelyet. 14 hektárnyi terület, az épület szabályos ötszög alakú, öt oldala van. A föld felett öt szintje található, további kettő a felszín alatt helyezkedik el. Öt körfolyosója összesen 28,2 kilométer hosszú. A Pentagon belső, zárt udvarát, melynek területe 20 000 m², gyakran nulladik szintnek is szokták nevezni.


A Lenin-mauzóleum, Vlagyimir Iljics Lenin nyughelye, mely Moszkvában található, a Vörös téren. Lenin bebalzsamozott holttestét 1924 óta lehet megtekinteni a mauzóleumban.

Vörös tér, a mauzóleum
A dupla L-alakú, tölgyfából készült építményt 1924. január 27-én nyitották meg, majd márciustól augusztusig egy nagyobbat építettek, 9 méter magas és 18 méter hosszú, piramisszerű építmény volt. 1929 júliusában kezdődtek meg a gránitból és labradorkőből készülő mauzóleum építési munkálatai, melynek alaprajza nagyjából megegyezik az elbontott faépületével. 1930 októberében készült el. 1945-ben a mauzóleumhoz egy tribünt is építettek, a közjogi méltóságok számára.


Érdekes vázlatok a mauzóleumról.


A Balti–Fehér-tenger-csatorna, vagy Fehér-tengeri csatorna, mesterséges viziút, hajózási csatorna Oroszország északnyugati részén. 1931–1933 között építették. 1932. augusztus 2-án nyitották meg. A Fehér-tengert köti össze az Onyega-tóval.


A csatornát kényszermunkatáborokban fogvatartott rabok építették. Alsó becslések szerint is több mint százezer fogoly dolgozott az építkezésen, akik közül 12–25 ezer fő halt meg. Ez volt az első ötéves terv nagy építkezéseinek egyike a Szovjetunióban. A hajózási csatorna teljes hossza 227 km. Ebből 48 km a mesterségesen kialakított meder, a többi csatornává alakított természetes víz.


A Bajkál–Amur-vasútvonal, rövidítve BAM egyike a Föld leghosszabb és legjelentősebb vasútvonalainak. Szélsőséges időjárási és geológiai környezetben épült.


Kelet-Szibériának és a orosz Távol-Keletnek a Transzszibériai vasútvonal mellett a legjelentősebb közlekedési artériája. Hossza 3819 km. Az Irkutszki területen lévő Tajsetet köti össze az Amur melletti Komszomolszk na Amure településsel.


A Rushmore-hegy az amerikai Dél-Dakota államban található. Eredetileg a őslakosok szent helye volt, később az Amerikai Egyesült Államok nemzeti emlékhelyet és szoborcsoportot épített a hegyből, ami 1927 és 1941 között (azaz 14 év alatt) készült el. A hegy oldalába négy nagy amerikai elnök arcmását vésték: az elsőt, George Washingtont, a harmadikat, Thomas Jeffersont, a tizenhatodikat, Abraham Lincolnt és a huszonhatodikat, Theodore Rooseveltet.


A négy fej mindegyike 18 m magas, az orrok átlagban 6 m hosszúak. A szájak 5,5 m, a szemek pedig 3,5 m szélesek. Ahhoz, hogy az arcok ekkora méretben is ilyen jól mutassanak, óriási mérnöki tudás szükséges. Gutzon Borglum nem sokkal műve befejezése előtt, 1941. március 6-án meghalt. Így sosem láthatta teljesen készen művét. A munkálatokat fia, Lincoln Borglum (1912–1986) fejezte be, aki már 15 évesen is segített apjának, kijelölőként.

A Világkereskedelmi Központ (angolul World Trade Center, WTC) egy eredetileg hét épületből álló épületkomplexum volt New York város Manhattan kerületében. Jamaszaki Minoru japán-amerikai építész és segítőtársa, Emery Roth tervezte meg. Legismertebb épületei a 110 emeletes ikertornyok voltak (World Trade Center 1 és 2). A komplexum olyan hatalmas volt, hogy saját irányítószámot rendeltek hozzá (10048).


Az ikertorony kettős hasábja 417 és 415,1 méter magas volt. Az égig érő dobozok oldalai 63 méter szélesek voltak. A két, 110 emeletes épületben 95 lift működött. Az alapzat 20 méter mélyen ágyazódott be Manhattan sziklatalapzatába. Az építkezéshez 200 ezer tonna acélt használtak fel és összesen 4800 kilométernyi elektromos vezetéket fektettek le, hogy ellássák a toronyház napi 80 ezer kilowattórányi áramigényét. A két tornyon 13 ezer, egyenként 50 cm széles ablakot alakítottak ki. Összesen a külső falak burkolása 19 970 négyzetméternyi üvegfelületet vett igénybe. Az alapozásnál 1,115 millió négyzetméternyi földterületet mozgattak meg. New York és New Jersey összekötő helyiérdekű vasútvonalait részben átirányították, metróalagutakat csatlakoztattak be és gyalogos átjárókat építettek ki.


Vera Muhina A munkás és a kolhozlány című szobra. A 24 méteres szobrot, a magyar közönség főleg az első számú egykori szovjet filmstúdió, a Moszfilm jelképeként ismerheti.


A munkás-paraszt összefogást jelképező gigantikus szobor - a kalapácsot és sarlót magasba tartó férfi és nő előre lépő, lendületes egységbe olvadó alakja - először az 1937-es párizsi világkiállításon szerepelt, ahol a szovjet pavilon tetején állt, s nagy sikert aratott.

forrás: https://vseznaesh.ru/fotografii-izvestnyh-dostoprimechatelnostej-na-pervyh-etapah-stroitelstva

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr1014652445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.