Notre-Dame a tűz után.
2019. április 16. írta: captain schuro

Notre-Dame a tűz után.

A Notre-Dame szerkezetében és belső terében is hatalmas pusztítást végzett a hétfő estétől hajnalig tomboló tűz.

  A lángok felemelkednek a Notre-Dame-i székesegyházban, Párizsban, 2019. április 15-én.

Fotó: Francois Guillot / AFP / Getty Images

Újjáépítjük a Notre-Dame székesegyházat – ígérte hétfőn röviddel éjfél előtt Emmanuel Macron elnök, hozzátéve, hogy nemzetközi adománygyűjtésbe kezdenek. Még 24 óra sem telt el a tűz fellobbanása óta, de már több száz millió eurónyi adomány gyűlt össze.

 A lángok felemelkednek a Notre-Dame-i székesegyházban, Párizsban, 2019. április 15-én.

Fotó: Francois Guillot / AFP / Getty Images

Az újjáépítésről azt nyilatkozták különféle lapoknak szakértők, építészek, hogy a teljes rekonstrukció évekig is el fog tartani. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete. A tüzet végül hajnalra sikerült teljesen eloltani, néhány órával korábban akkor fékezték meg a lángokat, amikor azok már az épület homlokzatán elhelyezkedő két, ikonikus harangtornyot veszélyeztette.

 A párizsi Notre-Dame-székesegyház tetőjét égő lángok 2019. április 15-én.

Fotó: Julien De Rosa / EPA / Shutterstock

Az világhíres párizsi katedrális építési munkálatai még 1163-ban kezdődtek, az azóta eltelt több mint 800 év során több pontján is megsérült, majd javításra szorult, de az épület legtöbb része sértetlen tudott maradni. Ez változott meg tegnap. Azonban az épülethez korábban is hozzáépítettek – például a XIX. században a hétfőn leomlott huszártornyot –, sokszor kellett cserélni, javítani a az épület különböző elemeit, tehát túlzás azt állítani, hogy végleg elvesztek több százéves emlékek, és már nem lesz ugyanaz a Notre-Dame, mint volt. Hiszen valóban nem lesz pontosan ugyanaz, de az épületet már korábban is többször szorult újjáépítésre, még ha nem si ekkora volumenűre.

 Egy férfi figyeli a Notre-Dame-székesegyházat Párizsban, 2019. április 15-én.

Fotó: Geoffroy Van Der Hasselt / AFP / Getty Images

A munkálatokban nagy segítséget nyújthat a 2018-ban elhunyt Andrew Tallon művészettörténész, aki 2015-ben lézeres szkennelési technológia segítségével elkészítette a székesegyház rendkívül részletes 3D-s modelljét. Az eljárás korábban már több gótikus katedrális restaurációját segítette, mivel elképesztően pontos 3D-s modelleket képes előállítani az épületekről.

 Tűzoltók az égő Notre Dame-székesegyház lángjait Párizsban, 2019. április 15-én használják.

Fotó: Benoit Tessier / Reuters

Az épület annak köszönhetően rekonstruálható, hogy miközben a tető leégett, a boltozatot sikerült megmenteni. Tehát a falakhoz csatlakozó, súlyos kőmennyezet nem omlott be, bár megsérült. Ez annak volt köszönhető, hogy a tűzoltók életüket kockáztatva az épületen belülről is oltották az épületet.

 A televízió képernyőjén vett kép egy légi felvételeket mutat a lángokban lebegett Notre-Dame-székesegyházról a francia fővárosban, Párizsban.

Fotó: AFP / Getty Images

Mivel jól dokumentált épületről van szó, ezért az épületben történt károk – úgy mint például a huszártorony, ami leomlott – orvosolhatóak a tervek alapján.

 A lángokat és a füstöt úgy tekintik, mint a belső teret, amely a párizsi Notre Dame-székesegyházban 2019. április 16-án ég.

Fotó: Philippe Wojazer/Pool via Reuters

A tűzoltóság közlése szerint az egyházi kegytárgyak és művészeti alkotások nagyobb részét sikerült kimenteni a lángoló épületből, és biztonságos helyre szállították őket. A Reuters arról írt, hogy a kimenekített műtárgyakat a Louvre-ba szállítják, ahol addig őrzik, ameddig nem kerülhetnek vissza a katedrálisba.

 Smoke is seen in the interior of Notre Dame cathedral in Paris, April 15, 2019.

Fotó: Philippe Wojazer/AP

A katedrális szintén híres rózsaablakai, valamint a templomban lévő barokk festmények sorsa azonban kétséges. Előbbiek biztosan a sérültek, a pótolhatatlan festmények közül többet viszont úgy tűnik, csak a füst károsított. Összefoglalva: a félelmetesnek tűnő tűzvész ugyan az épületben és a műtárgyakban, kegytárgyakban is okozott károkat, de a veszteségek nem olyan hatalmasok, mint a riasztó képek alapján gondolhattuk volna.

notredame1604a.jpg

Fotó: Reuters

AP

AFP / Getty Images

AP

EPA

EPA

AP

AP

EPA

AFP / Getty Images

AFP / Getty Images

AFP / Getty Images

AFP / Getty Images

AFP / Getty Images

 

forrás: 24hu

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr6114769150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása