Externsteine
2019. október 14. írta: captain schuro

Externsteine

Az alsó-szászországi Externsteine öt sziklából álló homokkő képződmény a Teutoburgi erdőben, a legmagasabb 37,5 méter magas.

 

Fotó: Flickr / mo3we

A természet egyik "energiaközpontja", Externsteine már az ókorban is szent helynek számított. Éppen olyan jelentősége van ennek a helynek a germán mitológiában, mint Stonehenge-nek a brit hagyományokban.

 

Fotó: Flickr / Synaxonog

Nagy Károly frank király és római császár a keresztény hit nevében 772-ben betiltotta az externsteinei szertartásokat. A 17. századi vallásháborúk idején a sziklák katonai erődítményként szolgáltak.

 

Fotó: Wikimedia

A természet adta magas kőszirtek vonulatát mesterséges barlangok, és üregek szakítják meg. Láthatóan az egymást követő generációk egyre tágasabbá alakították őket. Furcsa, homályos lépcsők, vájatok, falmélyedések váltogatják egymást, legtöbbjük rendeltetését a múlt köde fedi.

 

Fotó: Flickr / mo3we

A legnagyobb sziklapillér szabálytalan alakú kamrát rejt, kétfelől is megközelíthető, az északkeleti bejárat és a kamra két ablaka a nyári napforduló napkeltéje felé tekint, a másik bejárat egy szűk folyosóba vezet.

 

Fotó: Flickr / mo3we

Az egyik pillér tetejének közelében sziklába vájt kápolna helyezkedik el, ez talán Externsteine legtitokzatosabb helye. Keleti vége egy kör alakú fülkét rejt, amelyben egy pilléroltár található. A templomépítésben teljesen ismeretlen ez a megoldás.

 

Fotó: Flickr / Alf Igel

Amikor a pogányságot felváltotta a keresztény hit, gyakran előfordult, hogy a szerzetesek és papok régi pogány vallási helyeket alakítottak át a saját céljaiknak megfelelően. Externsteine jó példa erre. 1120 körül a cisztercita szerzetesek csodálatos kőfaragványt készítettek, mely Krisztus testének a keresztről való levételét ábrázolja. A faragvány alján a Világkígyó tekergőzik, és úgy tűnik, hogy ez már egy másik kőfaragó munkája, valószínűleg egy angolszász mesteré. Azt a pontot jelölheti, ahol a föld energiái kiáramlanak. Ezek az energiák csak azokra hatnak, akik belépnek a sziklabarlangokba és az üregekbe.

Fotó: Flickr / Synaxonag

Fotó: Flickr / mo3we

Fotó: Flickr / mo3we

Fotó: Flickr / CoreForce

Fotó: Flickr / juergen.mangelsdorf

Fotó: Flickr / Wittekind

Fotó: Flickr / Michel Coumans

Fotó: Flickr / Michel Loumans

Fotó: Flickr / Alf Igel

Fotó: Flickr / Alf Igel

Fotó: Flickr / mo3we

Fotó: Flickr / Forest Eyes

Fotó: Flickr / Jurgen Karneil

Fotó: Flickr / Michel Coumans

Fotó: Flickr / mo3we

Fotó: Flickr / busch63

Fotó: Flickr / busch63

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr5215222748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása