Az 1964-es alaszkai Nagypénteki földrengés.
2020. március 26. írta: captain schuro

Az 1964-es alaszkai Nagypénteki földrengés.

Az 1964-es alaszkai földrengés (más néven nagypénteki földrengés vagy nagy alaszkai földrengés) 1964. március 27-én helyi idő szerint 17 óra 36 perckor kezdődött, és 3-5 percig tartott. 9,2-es erősségével a valaha mért második vagy harmadik legnagyobb földmozgás volt. Epicentruma a csendes-óceáni és az észak-amerikai tektonikus lemezek törésvonala mentén, a dél-alaszkai Prince William-öböl északi részébe futó College-fjordnál volt.

A földrengés során tizenöten vesztették életüket. Az áldozatok száma viszonylag alacsony volt, mivel Alaszka területének túlnyomó részén a népsűrűség még az 1 fő/km²-t sem éri el. A Csendes-óceánon és helyi öblökön végigvonuló szökőárakban 113 (más forrás szerint 122) személy halt meg. Alaszkában több mint kétezren maradtak ideiglenesen fedél nélkül.

A pusztítás mértéke a módosított Mercalli-skálán egyes helyeken a XI. fokozatot is elérte (jóformán semmilyen építmény nem maradt állva, a hidak leomlottak, a sínek jelentősen meggörbültek). Súlyos károk (VIII. és magasabb fokozat) mintegy 130 ezer km2-nyi területen keletkeztek. Az Alaszka nyugati partjain fekvő Kotzebue, valamint a Jeges-tenger melletti Deadhorse városaiban is IV-V. fokozatú károkról érkezett jelentés (előbbi kb. 900, utóbbi kb. 1000 km-re fekszik az epicentrumtól).

Az Office of Emergency Panning 537 millió dollárosra tette a károkat, amelyek 60 százaléka Anchorage-ban és környékén keletkezett. Későbbi becslések szerint a kárösszeg 350-500 millió dollár között volt.

A földrengésben elgörbült vasúti sínek Turnagain Armnál.

A Turnagain Arm feje közelében, Anchorage-tól délkeletre fekvő vasúti hídhoz való ilyen megközelítés során a sínek letörődtek a kapcsolatokból, és oldalirányban becsavaródtak a folyópartok mozgatásával egy 1964. március 27-én zajló hatalmas földrengés során. A híd is összenyomódott és kifejlesztett egy púp a függőleges csatolásból.

Egy fotós a füstölgő romok fölött az alaszkai Valdezben, 1964. március 29-én, két nappal a földrengés után.

A fotós a roncsokra néz, amikor a füst emelkedik a háttérben az alaszkai Valdezben, 1964. március 29-én, két nappal a földrengés után az égő olajtároló tartályokból.

Az Anchorage-i Fourth Avenue a földrengés után.

Anchorage belvárosában, a negyedik sugárút összeomlása a C utca közelében, a földrengés okozta földcsuszamlás miatt. A sokk előtt a bal oldali járda utca szintjén volt, a jobb oldalon pedig.

Az alaszkai Whittier kikötőben a földrengést követő szökőár után az Union Oil Company olajtartályai megrepedtek, és a víz felszínén terjedő tartalmuk lángra kapott, 1964. március 27.

Az alaszkai Whittier kikötőjét, egy tartályfarmot és a vasúti létesítményeket súlyosan károsították a hullámhullámok, amelyeket 1964. március 27-én a Passage Canal víz alatti földcsuszamlások fejlesztettek ki. A hullámok elsötétítették a sötét talaj területét, ahol a hó szennyeződött. vagy eltávolítják a hullámok.

A Kenai-félsziget délkeleti részén fekvő Seward vízpartja, hetekkel a földrengés után.

Az alaszkai Seward vízpartja, hetekkel a földrengés után, északra nézve. Vegye figyelembe a

A füst magasra emelkedik az alaszkai égbolton a Whittier-i égő olajtartályok fölött, 1964. március 30-án.

A füst magasra emelkedik az alaszkai égbolton a whittier-i égő olajtartályok miatt, 1964. március 30-án.

A Four Seasons apartmanok Anchorage-ban a földrengés után.

A Four Seasons apartmanok Anchorage-ban egy emeletes emeletes vasbeton épület voltak, amely a földrengés során összeomlott. Az épület még építés alatt volt, de szerkezetileg befejeződött a földrengés idején.

Egy ember őrzi az Anchorage-i Negyedik sugárút közepére össze hordott műszaki készülékeket.

Azonosítatlan ember ült az íróasztalnál, a hi-fi készülékek mellett, az 1964. március 31-én Anchorage-ban, a negyedik sugárút közepére költözve. Az elemeket egy olyan boltból szállították, amelyet a földrengés lerombolt.

A Denali Színház összerogyott épülete Anchorage-ban.

A Denali Színház sátra még az Anchorage utcáján is található. Az épület alapja elhalványult, amíg a sátor nem nyugszik a járdán.

A Kodiak város légifelvételén jól látható a földrengés, majd az azt követő szökőár által okozott puszítás, 1964 március 29.

Az 1964 március 29-i Kodiak légifelvételekben látható az alaszkai földrengés és egy szökőár által okozott pusztulás útja. A hullám bal alsó részről jobbra felfelé söpört, mindent maga felé tolva és összetört.

A földrengést követő szökőár hajókat rakott le a tengerparttól több száz méternyire.

A Kodiak kereskedelmi szakaszának kaotikus állapota szeizmikus tengeri hullámok általi elárasztás után. A kis csónakkikötő becslések szerint 160 rák- és lazachalászhajót tartalmazott, amikor a hullámok csaptak fel.

Az Alaszkai-öböl északi részén található Valdez kisváros a szökőár után.

Kilátás Valdez megsemmisítésére, alaszkai. Harmincegy lakos halt meg a földrengés és az azt követő szökőár során. Az instabilitás és a jövőbeni szökőárral szembeni sebezhetőség miatt az óváros helyzete túlságosan veszélyes volt az újjáépítéshez, ezért a várost több mérföldnyire nyugatra helyezték át stabilabb talajra, és újjáépítették.

A Kenai-félsziget délkeleti részén fekvő Seward város tehervonat állomása a szökőár által okozott puszítás után.

Káosz a tengerparton Sewardban, a leégett járművek és a vasúti kocsik szétszóródtak a romos vasúti udvaron.

Egy anya figyeli gyerekét aki egy pocsolyában játszik az otthonuk romjainál, Kodiak, 1964 március.

Egy anya figyel, miközben gyermeke egy vízcseppekben játszik, az 1964 márciusában az alaszkai Kodiakban, földrengés rombolt otthonában.

Seward város a szökőár által okozott puszítás után.

Szökőár okozta károk és magas vízvezeték a Seward-nál. A szökőárhullámok a dombok alsó lejtőiről mostak a havat, és a legmagasabb hullám magasságát az éles

Egy ház az öbölben az 1964-es földrengés után.

Az építkezés teteje egy alaszkai öbölbe húzódott az 1964-es földrengés után.

A Twentymile folyó hídja a földrengés után.

A támaszoszlopok a Twentymile River Bridge fedélzetén átszúrtak, amikor a földrengés során összeomlott, a Cook Inlet Turnagain kar közelében. A szomszédos acél vasúti híd csak kisebb sérülésekkel maradt fenn.

Anchorage városi Hill Általános Iskola a földrengés után.

Anchorage állambeli Hill Általános Iskola, amelyet a Government Hill földcsuszamlás pusztított el.

Az L utcai földcsuszamlás lábánál fekvő, összenyomott fából készült kerítés Anchorage városban.

Egy Anchorage környéken egy, az L utcai földcsuszamlás lábánál lévő fából készült kerítés összecsavaródott és rövidített.

Földcsuszamlás a Turnagain-hegység Anchorage területén.

A Turnagain Heights Anchorage környéki nevét röviddel a földrengés után részben megsemmisítette a földcsuszamlás.

A Turnagain-hegység talaja a földcsuszamlás után.

A Turnagain Heights összeomlott talaja a földcsuszamlás után.

Sérült házak a Turnagain Heights földcsuszamlás területén Anchorage-ban.

Sérült otthonok a Turnagain Heights földcsuszamlás területén Anchorage-ban.

A Turnagain-hegység a földcsuszamlás után.

A Turnagain-hegység földcsuszamlásának szélesebb légi felvétele.

Anchorage környéke a földrengésután.

Földrengés és földcsuszamlás sérült környéke Anchorage-ban, Alaszka.

Megnyílt az autópálya Portage közelében.

Ez az autópálya-töltés megrepedt és elterjedt, a közepére repedve. Az út vastag alluvium és az árapály torkolati iszapjára épült a Portage közelében lévő Turnagain Arm mentén.

Portage falu a szökőár által okozott puszítás után.

Portage falu, a Turnagain Arm szélén, dagálykor elárasztotta a földrengés során hat láb hosszú tektonikus süllyedés eredményeként.

A félig összeomlott öt emeletes JC Penney áruház a Fifth Avenue-n és a D Street-en.

A katonai törvény szerint a város katonái 1964. március 28-án járőröznek az alaszkai Anchorage belvárosi utcáján. A háttérben az öt emeletes JC Penney áruházának roncsai vannak a Fifth Avenue-n és a D Street-en.

A boltok tulajdonosai a földrengés után mentik a menthetőt a Fourth Avenue-n.

A horgonyzóhelyiségű kisvállalkozások tulajdonosai megtisztítják a megmenthető tárgyakat és felszereléseket földrengés által sújtott üzletekből, a földrengés utáni összetört negyedik sugárúton.

Az L utcai földcsuszamlás Anchorage-ban.

Az L utcai földcsuszamlás feje Anchorage-ban. A bal oldali táj 7-10 méterre süllyedt a csúszda alsó részének 11 láb vízszintes mozgására adott válaszként. Számos házat alátámasztottak vagy megdöntöttek a graben süllyedése miatt. Ne feledje továbbá az összeomlott Four Seasons Lakóépületet és a sértetlen háromszintes vasbetonváz épületet mögötte, amelyek stabilabb talajon vannak.

Egy házaspár menti az értékeit a félig összeomlott házából Anchorage-ban 1964 március 31-én.

Egy férfi és felesége rengeteg vagyont szállít az 1964 március 31-én, alaszkai Anchorage-ban földrengést romboló otthonukból.

Anchorage egyik utcája közepén egy hatalmas szakadék keletkezett.

Egy törött városi blokk Anchorage-ban, Alaszka, 1964. március 28-án.

A Million Dollar híd egyik szakasza a földrengés következtében a Copper folyóba zuhant.

A kopott Réz folyó és az északnyugati vasút „Milli dolláros hídjának” egyik szakaszát a földrengés a Réz folyóba ejtette.

A szökőár által partra mosott hajó Seward város közelében.

Egy halászhajó és bója, szárazföldi hullámok által partra mosott alaszkai Sewardban.

Egy házaspár a földrengés pusztítását nézi, Kodiaki, 1964. március 29.

Egy elhalványult pár áll egy beton dokkolón, a Kodiaki vízpart maradványait tekintve, 1964. március 29-én.

Tőből kitört fák, a földrengés és szökőár után Valdez város közelében.

A legfeljebb 24 hüvelyk átmérőjű és a tengerszint feletti 100 lábnyi fákat törötték és feldarabolták a hullám, amelyet egy Port Valdez-i víz alatti földcsuszamlás okozott a Prince William Soundon.

Ezt a teherautót egy fa köré hajlította a szökőár ereje Seward város közelében.

Ezt a teherautót egy fa körül hajlították a hullámok, amelyeket a víz alatti földcsuszamlások okoztak a Seward vízpart mentén. A teherautó kb. 32 méterrel volt a vízszint felett a földrengés idején.

Fotók: U.S. Geological Survey
Forrás: rarehistoricalphotos.com

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr9315560504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása