Az 1991-es Pinatubo vulkánkitörés
2020. június 17. írta: captain schuro

Az 1991-es Pinatubo vulkánkitörés

A Pinatubo aktív rétegvulkán a Fülöp-szigetek Luzon-szigetén, Zambales, Tarlac és Pampanga tartományok határán. A vulkán a Luzon-sziget nyugati partját a központi fennsíktól elválasztó hegyláncban helyezkedik el, 42 km-re nyugatra fekszik a nála magasabb Mount Arayattól, mellyel néha összetévesztik. Az ősi Pinatubo kőzetei andezitból és dacitból álltak. 1991 előtt a hegyet sűrű erdő borította, és közvetlen környékén több ezer aeta bennszülött élt.

A vulkán 1991-es ultra-plíniuszi kitörése a 20. század második legnagyobbja volt (a Novarupta 1912-es kitörése után), és legnagyobb azok közül, amelyek sűrűn lakott területet érintettek (jóllehet a lakosságot a kitörés előtt kitelepítették).

1991. június 15-én következett be a Fülöp-szigeteki Pinatubo kitörés legintenzívebb úgynevezett pliniusi kitörése, amikor a vulkáni hamufelhő több mint 20 kilométer magasba, egészen a sztratoszféráig lövellt fel. A vulkán oldalán gyorsan mozgó piroklaszt-árak alakultak ki a kitörési felhő részleges összeomlásának következtében. A horzsakőfolyamok a vulkán minden oldalát elöntötték, és olykor még a mély folyómedreket is feltöltötték. A hamueső nagy területeket érintett; a helyszíntől 100 km-re lévő manilai repülőteret több napra be kellett zárni. A szerencsétlenséget még az is fokozta, hogy a Yunya ciklon június 15-én érte el e területet, és a vele érkező szakadó trópusi eső a hamuval keveredve a háztetők beszakadásához, ezzel pedig az áldozatok számának növekedéséhez vezetett. Hamuval teli sárfolyamok (laharok) zúdultak le mindenfelé és számuk a júliusi esőzések megérkeztével csak növekedett, így a helyzet egyre súlyosabbá vált. A kitörés csúcspontja egy kaldera beomlásával ért véget, s szinte „lefejezte” a vulkánt.

A kitörés sikeres előrejelzése következményeként tízezreket telepítettek ki a környékről, de a terület súlyos károkat szenvedett a piroklaszt árak, hamulerakódások következtében, melyet később a lefolyó esővíz által elindított lahar súlyosbított. A lahar több ezer lakóházat és épületet semmisített meg.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Pinatubo
https://www.vintage-everyday.com/2020/06/mount-pinatubo-eruption.html

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr4015825650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása