Ailsa Craig a curlingkövek lelőhelye
2018. szeptember 22. írta: captain schuro

Ailsa Craig a curlingkövek lelőhelye

Ailsa Craig kicsi szigete Skócia nyugati partjai mellett, a Firth of Clyde-ban található. A sziget manapság lakatlan, két okból jelentős: madárvilága és az itt bányászott curlingkövek miatt.


Az Ailsa Craig sziget

ailsa_craig_1.jpg
A vulkáni sziget 99 hektáros, tehát területe nagyjából a Margitszigettel vethető össze (az 96.5 hektár); körülbelül négy kilométeres túrácska lenne körbesétálni, legmagasabb pontja 340 méterre emelkedik ki. Édesvíz-lelőhely van a szigeten, ám áram, gázszolgáltatás vagy telefonvonal nincs. Ailsa Craig Ailsa márkijának, David Kennedynek a birtokában van.


A sziget keleti partja

ailsa_craig_2.jpg
A 19. században rájöttek, hogy az Ailsa Craigen található gránit különlegesen alkalmas curlingkövek készítésére. A világ curlingköveinek döntő többségét a szigeten bányásszák, a többit a walesi Trefor bányában. Kétféle követ fejtenek ki: a Blue Hone és az Ailsa Craig Common Green típusút - előbbi az igazán minőségi kő, ám most már csak robbantások nélkül szabad dolgozni a lelőhelyén, így Blue Hone-ból jóval kevesebbet bányásznak. Az Ailsa Craig Common Green kő borítja az edinburghi St. Giles Katedrális egyik kápolnájának padlóját is.


A sziget dél-nyugati oldala

ailsa_craig_3.jpg
Környezetvédelmi okokból (a szigeten fészkelő madárkolóniák védelmében) csak ritkán adnak lehetőséget curlingkő-bányászatra, 2013-ban kétezer tonnát fejtettek ki, ez minimum 2020-ig biztosítja az ellátást. 2002 után mentek vissza a munkások ismét a szigetre.


A 16. századi világítótorony

ailsa_craig_4.jpg
A bányászat kizárólagos joga a Kays Curling cégé, mely egyébként az esetleg megsérült vagy "alulteljesítő" curlingkövek javítását is vállalja - az olimpiai kövek exkluzív szállítója is a Kays. Mostanság 8-9 követ tudnak elkészíteni naponta a Mauchline városkájában levő manufaktúrában - egy kő végleges formába öntése kétórás munka. A mesteremberek a 25 kilós "gránitsajtokból" formálják meg a versenykövet. A cég munkásainak a ritka bányászati expedíciók után mindent el kell takarítaniuk maguk után a szigeten.


A Summit gerinc (338 m)

ailsa_craig_5.jpg
Szerencsére a curlingkövek rendkívüli tartóssága miatt nem kell egyelőre tartani attól, hogy elfogyna a készlet: egy megfelelően óvott kő évtizedekig használható, több mint tízezer mérkőzést bír ki.


Curling játékos

ailsa_craig_6.jpg
A curling a téli olimpia programjában szereplő csapatjáték, a téli sportok egyike. A játékot két csapat játssza, mindkét csapat nyolc-nyolc követ csúsztathat a jégpályán egy kijelölt kör alakú mezőbe. Az a csapat nyer, amelynek kövei a játékrészek végén a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához.


A célmező, a "ház"

ailsa_craig_7.jpg
Curling játékosok, Kanada, 1909

ailsa_craig_8.jpg
Egy régi stílusú curling kő 

ailsa_craig_9.jpg
A sziget nyugatról

ailsa_craig_10.jpg
Világítótorony 

ailsa_craig_11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2814255955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása