New York város legkisebb magánterülete.
2018. szeptember 25. írta: captain schuro

New York város legkisebb magánterülete.

Száz éve New Yorkban a kisajátítás még úgy történt, hogy törölj el bármit, ami a terjeszkedés, az egységes városszerkezet és a fejlődés útjában áll. E mentalitás terméke David Hess különös háromszöge, a város legkisebb magánterülete. 

maganterulete_1.jpg

A Penn Station 1963-as lerombolása volt az utolsó nagy esztelen pusztítás New Yorkban, ami engedéllyel zajlott. Az óriási neoklasszicista épület elhordását a New York Times a vandalizmus monumentális tetteként kommentálta, de egy haszna mindenképp volt, mégpedig ráirányította a városiak figyelmét a műemlékvédelemre. A Penn Station tragédiája után közvetlen, 1965-ben megszületett a város műemlékvédelmi bizottsága, amely védelmet adhatott a történelmi vagy építészeti szempontból fontos épületeknek. 

maganterulete_2.jpg

1910-ben még nem csak a műemlékvédelem fogalma volt nagyon távoli, de az emberi jogokat és a magántulajdonhoz való jogot is egészen más mércével mérték. David Hess egyike volt azon ingatlantulajdonosok népes táborának, akiknek emiatt meggyűlt akkor a bajuk a városvezetéssel. Hess egész pontosan egy ötemeletes lakóépületet tulajdonolt West Village-ben, a Christopher Street és a hetedik sugárút találkozásánál. Egy napon az IRT, a kor nagy - mára megszűnt - metrótársasága és az illetékes városfejlesztők bejelentkeztek érte. Kellett a hely ugyanis egy új metróvonalnak, és ekkoriban szélesítettek az utcákon is. Hess ingatlanára több száz másik épülettel együtt a lebontás várt. Az akkoriban szokásosnak mondható metódus ott bicsaklott meg, amikor Hess nemet mondott az ajánlatra. A városfejlesztés lendülete persze erősebb volt, és a kisajátítási törvényre hivatkozva végül lebontották a házat.

maganterulete_3.jpg

Hogy pontosan mi zajlott le a felek között, és, hogy milyen mértékű volt a kártérítés annak sajnos nem sok részletét őrizte meg a történetírás, de a sztori folytatása nagyjából a következőképpen nézett ki. Hess West Village-i ingatlanából 1914-re mindössze egy 0,32 m2, háromszög alakú területet maradt az övé. Ezt megtarthatta, de ha nem lett volna elég kálvária az ötszintes épület elvesztése, a város megkérte Hesst, hogy azt a kis háromszöget is adományozza a városnak, mondván, immár egy forgalmas járdán található.

maganterulete_4.jpg

Dávid és Góliát csatájának utolsó felvonása 1922. július 27-én jött el, amikor egy mozaikból kirakott szöveg jelent meg Hess háromszögében, rajta a következő felirat: Property of the Hess estate which has never been dedicated for public purposes - azaz Hess tulajdona, amit sosem bocsátott közcélra. A tüske tehát ott volt Hessben évek múltán is. A város legkisebb ingatlanát egy bosszús mementónak szánta, de nem tartotta meg örökké: 1938-ban a mellette működő szivarüzlet tulajdonosa ezer dollárért megvette. Aki elsétál a Village Cigars mellett, ma is láthatja Hess üzenetét.


maganterulete_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr9514262875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása