Centralia, a füstölő szellemváros Pennsylvaniában.   
2018. október 01. írta: captain schuro

Centralia, a füstölő szellemváros Pennsylvaniában.   

Centralia mezőváros, most szellemváros, Columbia County, Pennsylvania, Egyesült Államok. A "baleset" előtt 1100 lakost számláló gyönyörű, vidéki hangulatú kisvárost saját maga, tette a földdel egyenlővé. A kisváros alapítását az 1840-es évekre teszik, amikor is Johnathan Faust egy Bull's Head Tavern nevű éttermet húzott fel a leendő város központjában. A szénkitermelés csak 1854-ben kezdődött, ekkor rohamosan fejlődni kezdett a város, új munkahelyek teremtek, boltok, bárok és éttermek sorban nyitottak meg. A városban volt általános iskola, középiskola, hét templom, öt hotel, közel 30 saloon, söröző, két színház, bank, posta és 30 különféle bolt.
1962 májusában a város vezetősége a tűzoltókat bízta meg, hogy az Amerikai Háborús Hősök Emléknapjának ünnepségére takarítsák ki a várost. A felkérésnek eleget is tettek: összegyűjtötték a szemetet, és az Odd Fellows nevű temető közelében lévő régi bányajáratokba hordták, majd költségkímélő megoldásként begyújtották, aztán hagyták égni amitől aztán begyulladt az egész bánya. 

fustolo_1.png
De nem is tulajdonítottak neki nagy jelentőséget, hiszen nem jelentett közvetlen veszélyt a lakosokra nézve, azt gondolták majd csak elalszik magától. Centraliában ezek után még 17 évig ment minden a normális kerékvágásban, miközben a föld alatt lévő hatalmas mennyiségű szénkészlet nagy része izzott, és egyre csak terjedt. 


Mérgező gáz és füst tör a felszínre, 2006

fustolo_2.png
Csak jóval később, 1978-ban érzékelték, hogy nagyobb a baj, amikor egy helyi benzinkutas megmérte a tartályban lévő üzemanyag mennyiségét, ekkor vette észre, hogy a mérő nagyon felmelegedett. A tartályba egy hőmérőt leengedve, megdöbbenve tapasztalta, hogy a higanyszál 78 celsius fokot mutatott. 


Ez a ház még ma is áll.

fustolo_3.JPG
1984-ben a lakókat biztonságosabb helyre, egy közeli városba, Ashlandba telepítették át. Többen ellenálltak a rendeltetésnek mondván, át akarják őket verni, és csupán a hatalmas szénkészletet rejtő földjüket akarják áron alul megkaparintani. Végül 1992-ben Pennsylvania állam megvette a legtöbb még megmaradt ingatlant. 1993-ban pedig le kellett zárni a városhoz vezető 61-es főutat, mivel a javítások ellenére megsüllyedt és széttöredezett. A föld alatt égő szén füstje a repedéseken tör utat a légkörbe.
PA Route 61 

fustolo_4.JPG

fustolo_5.jpg
Napjainkban a tűz kiterjedése mintegy 1.6 négyzetkilóméter, ami több irányban is folyamatosan terjed. Akár ezer évig is éghet, hatalmas mennyiségű szén-monoxidot és egyéb mérges gázokat engedve a légkörbe. A város szimbolikus halálát a 17927-es postai irányítószám visszavonása jelentette 2002-ben.

fustolo_6.JPG

fustolo_7.jpg

fustolo_8.jpg

fustolo_9.jpg

fustolo_10.jpg

fustolo_11.jpg

fustolo_12.jpg

fustolo_13.jpg

fustolo_14.jpg

fustolo_15.jpg

fustolo_16.jpg

fustolo_17.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr6214275679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása