Harland Sanders
2019. március 10. írta: captain schuro

Harland Sanders

Harland David Sanders, ismertebb nevén Sanders ezredes (1890. szeptember 9. – 1980. december 16.) amerikai üzletember, aki a KFC megalapításáról vált ismertté, később pedig a márka jószolgálati nagykövete és szimbóluma lett.

Sanders ezredes az ikonikus felszerelésében, 1974


kfc5.jpg
Harland David Sanders 1890-ben látta meg a napvilágot egy Henryville környéki farmon, Indiana államban. A főzéshez szükséges alapokat elég korán elsajátította, miután édesapja hatéves korában meghalt, és édesanyja rábízta kisebb testvérei felügyeletét, valamint a főzést.

Sanders 7 éves korában az anyjával 1897-ben

kfc2.png
Hétéves korára már remekül készítette a helyi recepteket. Az ezt követő 30 évben azonban nem a főzéssel foglalkozott, volt biztosítási ügynök, tűzoltó, napszámos, villamosvezető és benzinkutas is. Ez utóbbi foglalkozás vezette vissza a főzéshez, amikor a nagy gazdasági világválság idején a betérő ügyfeleket saját készítésű étellel kínálta saját asztalánál, mert étterme akkor még nem volt. Mivel látta a potenciált ebben, így ezzel kezdett foglalkozni, receptjeit tökéletesítette, és létrehozta saját franchise hálózatát, így 1930-ban megnyitotta első panzióját és éttermét, a Sanders Court and Cafe-t, Corbinban.

kfc3.png
Sanders az átlagos sült csirkében semmi extrát nem látott, ezért elkezdett kísérletezni a fűszerekkel, és megalkotta azt a tizenegy fűszerből és gyógynövényből álló eljárást, mely igazán ínycsiklandóvá tette ételeit. Mindezen évek alatt folyamatosan tökéletesítette receptjét, majd 1940-ben vetette papírra a ma is használt verziót. Ezekben az években kifejlesztett egy speciális kuktát is, melyben sokkal gyorsabban és nagyobb mennyiségű húst lehetett megsütni. A csirke ezzel az eljárással szaftosabb és omlósabb lett mindössze kilenc perc alatt. Ezen időszak alatt Sanders kétszer is megpróbált elindítani egy étteremláncot, de próbálkozásai kudarcba fulladtak.

Harland Sanders és felesége Claudia a konyhájukban, Kentucky, 1974. szeptember. (John Olson fotója / A LIFE képek gyűjteménye / Getty Images)

kfc6.png
1947-ben elvált feleségétől, majd két évvel később, ötvenkilenc évesen elvette egyik alkalmazottját, aki mellesleg a szeretője volt, és akit korábban még a feleségével együtt vett fel, hogy segítsen a házimunkában. Sanders lánya szerint az új hölgy jelenléte már a kezdetektől zűrzavart okozott. Később Sanders mindkét „nőjét” elvitte az elnöki beiktatásra Washingtonba.

Az ötvenes évek elején egy, a Sanders városát kikerülő autópálya épült, mely miatt rövidesen be kellett zárnia műhelyét és éttermét. Miután számláit maradéktalanul kifizette, mindössze 105 dollár maradt a zsebében, tehát gyakorlatilag tönkrement. Meg volt azonban győződve, hogy az általa kifejlesztett csirkeételekre igény van, ezért 1952-ben új vállalkozást indított: autójával járta az országot étteremről étteremre, hogy főztjével meggyőzze a tulajdonosokat. Ha a válasz kedvező volt, szóbeli egyezséget kötött az étterem vezetőjével, hogy minden, az ő receptje és módszere alapján készült csirke eladása után részesedést kap. Közben 1957-ben a Kentucky Fried Chicken kínálatában először jelennek meg a ma is ismert és vásárolható kosarak.

kfc7.png
1964-re Sanders listáján már 600 franchise étterem szerepelt az Egyesült Államokban és Kanadában. Ebben az évben kétmillió dollárért adta el részesedését befektetőknek. Sanders továbbra is a cég szóvivője maradt, melynek hatására egy 1976-os felmérés Sanderst az ország második legismertebb arcává nyilvánította.

A világ első KFC franchise, az Utah-i South Salt Lake-ben található

kfc4.jpg
Az új tulajdonosok irányítása alatt a Kentucky Fried Chicken Corporation gyors növekedésnek indult, 1965-ben megnyílik az első angilai KFC, York Fishergate negyedében, majd 1966-ban részvényeit is nyilvánossá tették. Ekkorra már több mint 3500 franchise, illetve saját tulajdonú étterem volt világszerte. A Heublein Inc. 1971-ben 285 millió dollárért felvásárolta a vállalatot. Hét évvel később, 1986-ban a PepsiCo Inc. már 840 millió dollárt fizetett a KFC részvényekért.

Sanders és felesége sírja a Cave Hill temetőben, Louisville-ben, Kentuckyban

kfc1.jpg
1980. szeptember 16-án, kilencvenéves korában leukémiában hunyt el. A mai napig a Cave Hill Cemetery-ben nyugszik. Amit elért, hatvanöt évesen és 105 dollárral a zsebében kezdte. Sosem ment nyugdíjba. Élete sokak számára a vállalkozó szellem szimbólumává vált. Egyik híres mondása szerint: „Semmi értelme a temető leggazdagabb emberének lenni. Onnan nem lehet üzletelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr6114681276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása