A Szent Pál-székesegyház
2019. augusztus 18. írta: captain schuro

A Szent Pál-székesegyház

A Szent Pál-székesegyház (St.Paul's Cathedral) katedrális Londonban, a Cityben, a Ludgate Hill tetején, ami London legmagasabb pontja. Európa 5. legnagyobb temploma.

 An aerial view of St Paul's Cathedral.

Már az 5. században volt itt egy templom, ezt 1999-ben tárták fel. Először Christopher Wren a székesegyház akkori építésze számolt be egy régebbi templom maradványairól amit feltehetően a római korban szenteltek fel. Az ez után épült kisebb templom 1087-ben egy tűzvészben leégett. A 13. században megépült a mai templom elődje az úgynevezett „régi” Pál-székesegyház (Old St Paul's Cathedral). Ez gótikus stílusban épült. 1561-ben villám csapott az épület tornyába ami ennek következtében leomlott. Az 1666-os nagy londoni tűzvészben a székesegyház szó szerint porig égett. Az akkor 35 éves tekintélyes, befolyásos csillagászt Sir Christopher Wrent kérték fel, hogy építse újjá a kegyhelyet. 1675–1710 között építették a katedrálist. 35 év építkezés után Wren átadta legújabb remekművét Anglia népének. Itt házasodott össze Diana hercegnő és Károly walesi herceg.

A székesegyház délkeletről, mellette az egykori Szent Ágoston templom tornya

A székesegyház délkeletről

Wrennek nehéz dolga volt mivel azt kérték tőle, az épület klasszicista hangulatú legyen ám tagolása inkább a gótikus székesegyházakéra emlékeztessen. Erre azért volt szükség, mert a hívők ehhez voltak szokva. Továbbá a megrendelő hosszú hajót és karzatot akart, de ehhez magas falak kellettek, melyekről tudvalevő, hogy megfelelő tartószerkezet híján könnyen leomolhatnak. Ezért Wren kénytelen volt speciális tartógerendákat alkalmazni, ám ezek nem illetek volna a klasszicista hangulatba ezért ő egyszerűen álfalakat emeltetett eléjük így azok nem szúrtak szemet. A templomhajó 28 m magas. A székesegyház 175 m hosszú. A második világháborús német bombázásokat is átélte. 1723-ban ebben az épületben helyezték nyugalomra magát a tervezőjét is. 12 harangja van. A székesegyház kupolájának átmérője 31 méter, 11 méterrel kevesebb, mint a Szt. Péter-székesegyházé. A kupola 30 méter magasan húzódó, belső körfolyosója az úgynevezett Suttogó-folyosó (Whispering Gallery), mely arra utal, hogy a kupola alatt a korlát egyik felén elsuttogott szó a túloldalon is tisztán érthető.

St Paul's Cathedral Nave, London, UK - Diliff.jpg

Az is kihívást jelentett, hogy a székesegyházat gyenge agyagos talajra alapozták, vagyis egy nagyobb nehezebb kupola alatt már lehet, hogy besüllyedt volna az épület. Ezért Sir Christopher szokatlan megoldáshoz folyamodott. Nem kupolát, hanem kúp formát építtetett a templomra ez szerkezetileg könnyű volt, ráadásul jóval kevesebb építőanyag kellett hozzá mint egy hagyományos kupolához. Erre a kúp formára ezután kívül és belül, és ráépítettek egy-egy réteget, hogy úgy nézzen ki, mintha kupola lenne.

A kupola felépítése

A kupola

A kupola

A kupola belseje 

 A Szent Pál-székesegyház 1561 előtti rekonstruált képe.

A Szent Pál-székesegyház 1896-ban

A Szent Pál-székesegyház, 1940. december 29-én a Blitz során.

A Szent Pál-székesegyház nyugati frontja

A déli kórus orgona

Nelson szarkofágja a kriptában

A délnyugati torony

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2915014492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása