A pap és a haldokló katona, 1962
2020. április 26. írta: captain schuro

A pap és a haldokló katona, 1962

Segítség az atyá-tól, 1962.

Segítség a Padre-ból, 1962.


Luis Padilla atya a képen az utolsó kenetet szolgáltatja egy haldokló katonának, akit a lázadók egyik mesterlövésze talált el az 1962-es venezuelai katonai felkelés alkalmával. A drámai képsorozat megörökíti, ahogy a golyózáporban egy sebesült katona próbál felkapaszkodni Padilla atya reverendáján, aki vállalta, hogy az élete kockáztatásával is, de feladja az utolsó kenetet annak, aki még életben maradt és megsebesült.

A venezuelai kormány és Rómulo Betancourt elleni felkelést hamar leverték, de Hector Rondon képei megörökítették az eseményeket.

A Rómulo Betancourt venezuelai kormánya elleni felkelés gyorsan összetört, de Hector Rondon nem tudta elfoglalni ezeket az ikonikus képeket.


Ami szintén fokozza a kép jelentőségét, a háttérben lévő felirat: „carnicería”, ami annyit jelent, hogy hentesüzlet, vagy mészáros (mészárlás). Ez a párhuzam még inkább kiemeli a jelenet borzalmát. A fotókat 1962. június 4-én Hector Rondón Lovera, Caracas fotós készítette a venezuelai „La Republica” napilap számára. Az „Aid From The Padre” (Az atyai támasz) című fotó 1963-ban elnyerte a fotográfiai Pulitzer-díjat.

Pulitzer-díj, Fényképezés kategóriában, 1963.

1963-ban a Pulitzer-díj a fotózásért.

Pont sikerült megörökítenie, amikor a katona odavonszolja magát az atyához, miközben ő az egyik lázadó mesterlövész irányába néz. A kormányerők viszonylag gyorsan, két nap alatt leverték a lázadó csapatokat, akik a Solano kastélyban, Puerto Cabello városában alakították ki a harcállás-pontjukat.

1962. június 2-a. Manuel Ponte Rodríguez, Pedro Medina Silva és Víctor Hugo Morales századosok a harctéren.

1962. június 2-án a haditengerészet kapitányai, Manuel Ponte Rodríguez, Pedro Medina Silva és Víctor Hugo Morales vezette egységek felkeltek.

A történet felidézésének számos narrációja van, de a lázadást a venezuelaiak szükségtelen erőszaknak tartják.

Az eseményt elbeszélő különféle történetek gyászolták Venezuelát, és a lázadást igazságtalan és felesleges háborúnak tekintették.

Az őt körülvevő veszély ellenére Luis Padilla az utcákon sétált, és utolsó kenetet adott a haldokló katonáknak.

Az őt körülvevő veszély ellenére Luis Padilla sétált, és utolsó rítusokat adott a haldokló katonáknak.

Az El Porteñazo néven elhíresült lázadás (’62. június 2. és 6-a között) Rómulo Betancourt elnök ellen irányult, amiben a felkelő csapatok megkísérelték elfoglalni Puerto Cabello városát és a Solano kastélyt. A venezuelai alkotmány ekkor mindössze egyéves volt, de ezt megelőzően már kétszer is megpróbálták megdönteni a kormányt. A lázadók és a hadsereg közötti véres összetűzésekben kb. 400-an meghaltak és 700-an megsérültek.

Forrás: https://rarehistoricalphotos.com/priest-dying-soldier-1962/

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr7215641870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása