Érdekes tények az I. Világháborúról.
2020. július 22. írta: captain schuro

Érdekes tények az I. Világháborúról.

- A németek voltak az elsők, akik lángszórót használtak, amely akár 40 méter távolságba is képes volt eljutni.

vilaghaboru1.png
- A háborúban Kb. 65 millió ember harcolt és 30 ország vett részt benne.

- A háborúban több mint 35 millió ember halt vagy sérült meg. 15 millió meghalt és 20 millió megsérült.

- Az elhunytak kétharmada a csatákban esett el, egyharmada betegségek és fertőzések áldozata lett. A legtöbb áldozatot a Spanyol nátha szedte.

- Az orosz volt az I. Világháború legnagyobb hadserege, ami 12 millió főt számlált. A hadsereg közel kétharmada megsérült, meghalt vagy eltűnt.

vilaghaboru2.png
- A britek használtak először tankokat. Férfi és női nemű tankok voltak. A férfineműek ágyúval rendelkeztek, míg a nőneműek géppuskával.

vilaghaboru3.png
- A Little Willie volt az első brit tank, amely 4.8 km/h sebességre volt képes és 3 embert tudott szállítani.

vilaghaboru4.png
- A tüzérségi támadások rendkívül hangosak voltak több száz kilométerről is lehetett hallani a a támadásokat. 1917-ben a belgiumi harcokat még Londonban is hallották.

- A kutyák fontos szerepet töltöttek be a hírközlésben. Ők vitték a parancsokat a frontvonalra, később pedig segítettek a távíró vonalak lefektetésében.

vilaghaboru5.png
- Az I. Világháború legsikeresebb katonája a német Manfred von Richthofen volt. Pilótaként 80 ellenséges repülőt lőtt ki.

vilaghaboru6.png
- 1917-ben a brit kódfejtők elkaptak egy üzenetet, melyben a németek sürgették Mexikót, hogy támadja meg az USA-t. A britek több mint egy hónapon át titkolták. A legmegfelelőbb időpontot keresték, hogy bevonják Amerikát a háborúba.

- A Béke Tava Belgiumban egy hatalmas robbanás eredménye. A britek 1917-ben több mint 45 tonna robbanó anyagot használtak fel egy bánya felrobbantásához.

vilaghaboru7.png
- Az USA-ban az I. Világháború alatt üldözték a német származásúakat. Néhol elégették a német könyveket és megölték a német juhász kutyákat.

- Az I. Világháború a hatodik legvéresebb háború a történelemben.

- A világháború után 4 birodalom omlott össze. Ezek az Oszmán birodalom, az Osztrák-Magyar Monarchia, Németország és Oroszország.

- A németek használtak először tengeralattjárókat (U-boat). Ezek legtöbbször a víz felszínén voltak és így torpedózták a hajókat.

vilaghaboru8.png
- Egy amerikai kereskedelmi hajó az RMS Lusitania elsüllyesztése vezettet az USA belépéséhez. 1914-1918 között, 274 német tengeralattjáró 6,596 hajót süllyesztett el.

vilaghaboru9.png
- Az I. Világháborút a Nagy Háborúnak és a Nemzetek Háborújának is nevezik.

- A legnagyobb tüzérségi mozsárágyú (howitzer) a Big Bertha volt, amely 48 tonna volt és 200 ember kellet hozzá, hogy összeállítsa 6 óra alatt. 930 kilós lövedéket volt képes kilőni 15 kilométeres távolságba.

vilaghaboru10.png
- Az USA a háború alatt 7.5 millió tonna muníciót szállított a szövetségeseinek. Például, 70 ezer lovat, 50 ezer tehergépjárművet, 1800 mozdonyt.

- A franciák leghatékonyabb fegyvere a Devil Gun (Ördög Fegyver) volt. Ez egy 75 milliméteres ágyú volt, ami 4 mérföldes távolságban volt pontos.

vilaghaboru11.png
- A német lövészárkok nagyban különböztek a többi nemzetétől. Jobban felszereltek voltak ágyakkal, bútorokkal, edényekkel, vízzel, elektromos világítással és még ajtócsengők is felvoltak szerelve.

 

vilaghaboru12.png
- A franciák használtak először gázt a harcokban, ami könnygáz volt. Viszont a németek használtak elsőnek mérgező klór gázt. A háború alatt a németek 68 ezer tonna gázt használtak el, míg a franciák és britek 51 ezer tonnát. Mind két oldalon 1.2 millió katona került gáztámadásba és kb. 91 ezer halt meg szörnyű kínok között.

- Kb. 30 fajta mérgező gázt próbáltak ki, illetve használtak a támadások során. A katonák vizeletbe mártott ronggyal fedték el az arcukat. Az 1918-ban bevezetett gázálarc jelentős védelmet jelentett.

vilaghaboru13.png
- Az USA-ban a háború évei alatt a hamburgert Salisbury Steak-nek hívták, a hot dogot (Frankfurters) pedig "liberty sausage"-nek (szabadság kolbász).

- KB. 13 ezer indián és 200 ezer afroamerikai vett részt az I. Vh-ban. Legtöbbjük nem a frontvonalon volt, hanem az építési munkákat folytattak.

- Több mint 500 ezer galambot használtak az üzenetek küldésére.

vilaghaboru14.png
- 1914 karácsony estéjén, a nyugati fronton az ellenséges katonák dalokat énekeltek egymásnak és fegyverszünetet rendeltek el a frontvonal nagy részén. Valahol egy hétig tartott. 1915-ben ez már nem történt meg. Az őrök utasítást kaptak mindkét oldalon, hogy lőjenek agyon mindenkit, aki megpróbál hasonlót tenni.

vilaghaboru15.png
- A britek szenvedték el a legnagyobb veszteséget egy nap alatt a háború alatt. A Somme-i csata alatt egy nap alatt 60 ezer embert vesztettek.

- A háború alatt a törökök több mint 1.5 millió örményt mészároltak le.

- Az első világháborúnak köszönhetően vált az USA a világ legnagyobb katonai hatalmává.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr6616043200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása