Wojtek, a lengyel katonamedve
2020. augusztus 01. írta: captain schuro

Wojtek, a lengyel katonamedve

Egy iráni fiú 1942-ben néhány ételkonzervért cserébe egy szíriai barna medvebocsot ajánlott fel a közelben állomásozó 22. lengyel tüzérségi ellátó egység katonáinak, akik kaptak is az alkalmon, hiszen tökéletes szórakozásnak tűnt egy medvebocsot tartani a barakkban, konzervekből pedig egyébként is egészen jól álltak.


Wojtek kölyökként

Kép a hozzászóláshoz
Az állat a Wojtek nevet kapta, a következő években pedig a katonák legjobb barátjává, sőt, jelképükké és harcostársukká vált.

Egy katona Wojteket eteti


Az édesanyját elvesztett állatnak alapvetően nem lett volna túl sok esélye a túlélésre, de a katonák hozzá nem értőként is áthidalták a problémákat: üres vodkásüvegbe töltött tejjel táplálták, míg Wojtek nem kapott erőre.

Wojtek épp az egyik katonával birkózik – a történet szerint kifejezetten barátságos állat volt, soha senkit nem bántott.


A katonák eleinte rejtegették a kismackót, elvégre kissé kilógott a kötelező felszerelések közül, ez azonban idővel egyre nehezebbé vált, ahogy Wojtek növekedni kezdett, a szíriai medvék ugyanis akár a 180 centis magasságot és a 300 kilós testsúlyt is könnyedén elérhetik.

A lengyel osztag parancsnokai eleinte nem nézték jó szemmel a medve jelenlétét, de miután rájöttek, hogy Wojtek összekovácsolja a csapatot, és erősíti a morált, megengedték, hogy maradhasson. Egy Peter Prendys nevű katonát jelöltek ki a medve gondozójának, aki idővel megtanította Wojteket tisztelegni.

Wojtek és az egyik katona 1942-ben.


Ahogy a mackó növekedett, a cumisüveget idővel felváltotta a sör, amit Wojtek nagyon szeretett: képes volt üvegből inni és egy-egy alkalommal akár több üveg sört is ledöntött, ha a katonák megkínálták. A lengyelek cigarettával is megkínálták a medvét, azonban Wojtek az első slukkok után általában megette a még égő cigiket. Amikor pedig a katonák narancsokat dobálva gyakorolták a gránáthajigálást, Wojtek örömmel vetette magát a guruló gyümölcsök után. Emellett egyébként szívesen birkózott is a katonákkal.

Wojtek részt vett például az 1944-es Monte Cassinó-i csatában, ahol tüzérségi lövedékekkel megrakott 45 kilós ládákat cipelt.


A lengyel csapatokat idővel hajókra rakták, hogy Olaszországban partra szállva harcoljanak a fasiszták ellen. A hajókat a brit hadiflotta biztosította, a flottaparancsnokok azonban nem engedték, hogy egy kifejlett medvét vigyenek fel a hajóra a szövetségeseik. A lengyeleknek eszük ágában sem volt hátrahagyni szőrös kabalájukat, ezért cselhez folyamodtak: Wojteket kinevezték a 22. tüzérségi ellátó század közlegényének és hivatalos besorozási papírokat állítottak ki a számára. Így már átcsúszhatott a szigorú ellenőrzésen és a katonákkal együtt ő is kihajózott Olaszország felé.

A medve eleinte megrémült a csatazajtól, ezért, amikor a Monte Cassinó-i csata során tüzérségi tűz zúdult rájuk, Wojtek pánikszerűen felmászott az egyik közeli fára. Idővel azonban feltűnt neki, hogy kétlábú barátai nem követik, ezért leereszkedett, hogy segítsen nekik. Idővel ez már annyira természetes volt számára, hogy a lengyel katonák a hátára erősítették a tüzérségi lövedékeket, hogy ne nekik kelljen cipelniük.

A harcok után a lengyel század tagjai azzal tisztelegtek Wojtek előtt, hogy hivatalos emblémájukat lecserélték egy tüzérségi lövedéket cipelő medvét ábrázoló jelvényre.


A második világháború végén azonban a lengyelek nem akarták Wojteket magukkal vinni Lengyelországba, mert attól féltek, hogy lecsapnak rá a szovjetek és kommunista kabalát csinálnak a medvéből.

Wojtek Nagy-Britanniában a háború után.


Néhány Nagy-Britanniába tartó bajtársuk gondjaira bízták, akik végül Skóciában telepedtek le. A medve egy darabig velük lakott, de 1947. novemberében átkerült az Edinburgh Zoo egyik kifutójába, ahol még tizenhat éven át, 1963. decemberében bekövetkezett haláláig szórakoztatta a látogatókat.

Wojtek az Edinburgh-i Állatkertben

Kép a hozzászóláshoz
David Harding, Wojtek szobra a Sikorski Múzeumban


Wojtek emlékműve a jordán parkban, Krakkóban


Wojtek emlékműve a West Princes Street Gardens-ben , Edinburgh-ban

 

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Wojtek_(bear)

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr8616099170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása