A hongkongi Kowloon Walled City
2018. szeptember 22. írta: captain schuro

A hongkongi Kowloon Walled City

A hongkongi Kowloon Walled City a világ legsűrűbben lakott, bármiféle építész részvétele nélkül felépített területei közé tartozott évtizedekig. A városrészt a kilencvenes években lebontották, ma egy park terül el a helyén. 


kowloon_walled_1.jpg

A fallal körülzárt város története az első ezredforduló környékére, a Song-dinasztia idejére vezethető vissza, amikor katonai őrposztot hoztak létre a területen. A 19. században apró erődöt hoztak létre itt, amely akkor tett szert stratégiai jelentőségre, amikor Hongkong szomszédos szigetét 1842-ben Nagy-Britanniához csatolták. A szárazföldi Kína, megvédendő pozícióit, fallal vette körbe a több száz katonát befogadó erődöt. Bár 1899-ben a brit birodalom a környező földek 99 esztendős bérleti jogát is megszerezte, a fallal körülvett erőd kínai territórium maradt. A britek azonban ezt nem nézték jó szemmel, és egyszerűen elfoglalták.


kowloon_walled_2.jpg

Ebből ered Kowloon sajátos státusza: bár a 120x210 méteres erőd gyakorlatilag a brit Hongkong része volt, jogilag mindig is Kínához tartozott. Az erőd nagy részét 1940-re a városvezetés lebontotta, a falakat pedig a háború alatt a japán megszállók hordták el a közeli reptér bővítéséhez. A háború végeztével Kína újfent sajátjának nyilvánította a területet, amelyen körülbelül kétezer menekült húzta meg magát. A britek a távolságtartást választották: nem szigetelték el a városrészt, de nem is törődtek vele. Az elkövetkező években Kowloon Walled City elképesztő mértékben beépült: a szűkös, olykor egy-másfél méter széles utcahálózatot megtartva az apró házak helyén 10-15 emeletes tornyokat emeltek mindenféle építészeti kontroll nélkül. Az örökkön sötét utcácskákon, sikátorokban macskányi méretű patkányok futkároztak; a rendkívül sűrű épületszövetbe csak egyetlen lyuk: a régi templomot körülvevő tér ékelődött. Az építkezésekkel párhuzamosan Kowloon Walled City a prostitúció és a bűnözés melegágyává, a kínai alvilági bandák, a triádok birtokává vált: a hatvanas években a világ egyik legnagyobb ópiumlaboratóriumaként tartották számon.


kowloon_walled_3.jpg

A 2,6 hektár (kb. Három futball pálya) méretű területen a nyolcvanas években körülbelül 33 ezer ember élt: egy főre 3,7 négyzetméternyi terület jutott. Többségüknek nem volt köze a bűnözéshez, csak az olcsó lakásárak vonzották a környékre. A sikátorokra néző épületrészekben, akár különböző magasságokban, apró üzletek, éttermek, mosodák működtek. A sűrű beépítés néhány szokatlan megoldást is eredményezett: a házfalak között például 300 lépcső kígyózott felfelé, a felsőbb emeletek lakóit szolgálva. Maximálisan kihasználták a lapostetőket is: a gyerekek többnyire itt játszottak. A legfontosabb közösségi teret a házak között elhelyezkedő apró, 19. századi eredetű templom jelentette. A vizet a házak alagsorában fúrt kutak biztosították, amelyeket a lakók felváltva felügyeltek.


kowloon_walled_4.jpg

Az ötvenes-hatvanas években a rendőrök csak nagyobb csapatokban mertek behatolni a fallal körülvett város területére. 1973-74-ben azonban több mint 3500, összehangolt razziát követően a triádok hatalma hanyatlani kezdett. Ezt követően némi fejlődés is érzékelhetővé vált: néhány sikátorba bevezették a közvilágítást, és nyolc helyen kiépítették a csatlakozást a városi vízvezetékekhez. Ebben az időben a városrész a képesítés nélküli orvosok és fogászok menedékeként híresült el, ahol szinte bármilyen "egészségügyi" szolgáltatást igénybe lehetett venni.


kowloon_walled_5.jpg

Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a nyolcvanas évekre a városrészben uralkodó közegészségügyi állapotok elviselhetetlenné váltak - a brit-kínai kormányok 1984-es paktuma így lebontásához vezetett. A lakókat 350 millió amerikai dollárnak megfelelő összeggel kárpótolták. A bontás 1993 márciusában kezdődött meg, és több mint egy évig tartott. 


kowloon_walled_6.jpg

A városrész helyén ma elterülő ligetes terület, a Kowloon Walled City Park a rákövetkező évben készült el, és magába foglalja az épen hagyott templomot és néhány maradványt a város kapuiból és középületeiből.


kowloon_walled_7.jpg

kowloon_walled_8.jpg

kowloon_walled_9.jpg

kowloon_walled_10.jpg

kowloon_walled_11.jpg

kowloon_walled_12.jpg

kowloon_walled_13.jpg

kowloon_walled_14.jpg

kowloon_walled_15.jpg

kowloon_walled_22.jpg

kowloon_walled_23.jpg

kowloon_walled_16.jpg

kowloon_walled_17.jpg

kowloon_walled_18.jpg

kowloon_walled_24.jpg

kowloon_walled_19.jpg

kowloon_walled_25.jpg

kowloon_walled_20.jpg

kowloon_walled_26.jpg

kowloon_walled_21.jpg

kowloon_walled_27.jpg

kowloon_walled_28.jpg

kowloon_walled_29.jpg

kowloon_walled_30.jpg

kowloon_walled_31.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr7614256243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása