22 zenével kapcsolatos tény
2018. szeptember 23. írta: captain schuro

22 zenével kapcsolatos tény

Egyik Beatles-tag sem tudott kottát olvasni.

zenevel_kapcsolatos_teny1.jpg

A szívverésed megváltozik és alkalmazkodik ahhoz a zenéhez, amit éppen hallgatsz.

 zenevel_kapcsolatos_teny2.jpg

Leo Fender, a Telecaster és a Stratocaster feltalálója nem tudott gitározni.

 zenevel_kapcsolatos_teny3.jpg

A világ leghosszabb orgonakoncertje 2001-ben kezdődött, és csak 2640-ben, azaz 639 évvel később fejeződik be.

 zenevel_kapcsolatos_teny4.jpg

Elvis Presley nem írt egyetlen saját dalt sem.

 zenevel_kapcsolatos_teny5.jpg

Hangos zenét hallgatva rövid idő alatt több alkoholt iszunk meg mint általában.

 zenevel_kapcsolatos_teny6.jpg

NoClue rapper a világ leggyorsabb rap-olvasójaként szerepel a Guinness World Records könyvében (723 szó 51,27 másodperc alatt).

 zenevel_kapcsolatos_teny7.png

Az agykutatók agysérült és egészséges emberek vizsgálatából kiderítették, hogy nincs a zenére specializált agyi központunk, a hangok feldolgozásában az agy különböző területei vesznek részt egyéntől függően. Egy orosz zeneszerző például agyvérzése után nem tudott beszélni, nem is értette azt, de zenét szerezni képes volt egészen haláláig. Ettől függetlenül a zene hallgatása az agy ugyanazon jutalmazási rendszerét aktiválja, amit a kokain, a csoki, vagy a szex is stimulál.

 zenevel_kapcsolatos_teny8.jpg

A Metallica együttes szerepel a Guinness Rekordok Könyvébe, mint az első és egyetlen olyan együttes aki mind a hét kontinensen koncertezett.

 zenevel_kapcsolatos_teny9.jpg

A brit haditengerészet katonái nagy erősségű hangfalakon Britney Spears amerikai popdíva dalait játsszák azért, hogy elijesszék a szomáliai kalózokat Afrika keleti partjaitól.

 zenevel_kapcsolatos_teny10.jpg

Egy jó zene lejátszási lista rengeteg energiát adhat, és sokat javíthat a teljesítményeden: nagyobb erőbedobással tudsz futni, és motivál a holtpontokon való túljutásban, így könnyebben kitartasz. Ha olyan zenét hallgatsz, amit szeretsz, biztos, hogy nem lesz unalmas a futás, nem fognak lanyhulni a mozdulataid, és egyenletesebb lehet a tempód is.

 zenevel_kapcsolatos_teny11.jpg

Rendszerint az ember kedvenc dalai egy bizonyos érzelmi pillanattal társulnak.

 zenevel_kapcsolatos_teny12.jpg

"Happy Birthday" című dal a Warner Brothers társaságnak évi 2 millió dollár jogdíj bevételt hoz a konyhára.

 zenevel_kapcsolatos_teny13.jpg

Gyorsabban nőnek a növények a lágy zene hatására. A hanghullámok rezgései a megfigyelések szerint felgyorsítják az úgynevezett protoplazmatikus mozgást, amely fokozza a növények sejtalkotását. Ez pedig hatással van a növények egész rendszerére, így az ásványi anyag tartalom is megnövekedhet a stimuláció hatására, így erősebb és nagyobb lesz a zenehallgató növény.

 zenevel_kapcsolatos_teny14.jpg

A hallgatni kívánt zenei műfaj befolyásolja világnézetét.

 zenevel_kapcsolatos_teny15.jpg

Angol kutatók adatokkal is alátámasztották, hogy a könnyűzene sztárjai korábban halnak, mint a közönséges földi halandók. A liverpooli John Moores Egyetem kutatói 1050, észak-amerikai és európai művész életét és halálát vizsgálva azt állapították meg, hogy azok az átlag népességhez viszonyítva kétszer nagyobb eséllyel halnak meg túl fiatalon.

 zenevel_kapcsolatos_teny16.jpg

Az eladott zeneszámok minden 1000 dollárjából a zenész átlagosan 23,4 dollárt keres.

 zenevel_kapcsolatos_teny17.jpg

A zene hatással van az állatokra, a tehenek is több tejet adnak, ha szép zenét hallgatnak. A brit kutatók tesztjei szerint az REM "Everybody Hurts" vagy Simon & Garfunkel "Bridge Over Troubled Water" a két nagy kedvenc a tehenek között, komolyzenében Beethoven 5. és 6. szimfóniája, Mozart fuvolára és hárfára írt koncertje, és Haydn 7. szimfóniája tetszett leginkább a kísérletben szereplő teheneknek, de szeretik a jazzt is.

 zenevel_kapcsolatos_teny18.jpg

A kora gyermekkorban elkezdett zenei tanulmányok látványosan fejlesztik az intelligenciát és a szóbeli készségeket is. Az angliai St. Andrews Egyetemen 8-11 éves gyerekek körében készített felmérés szerint azok a tanulók, akik napi rendszerességgel kerültek aktív kapcsolatba a zenével - nem csak mint hallgatók -, jobban teljesítettek az intelligenciateszteken és szóbeli kifejezőképességük is gazdagabb volt. Mindemellett nemcsak gondolkodási képességeik, de a memóriájuk és a fantáziájuk is élénkebb volt társaiknál.

 zenevel_kapcsolatos_teny19.jpg

A test és a lélek fájdalmait is képes enyhíteni a zene. Ma már több kórházban is használják a fájdalomcsillapító készítmények kiegészítéseként a zenét még altatás alatti műtétekkor is, és a nagy fájdalmakkal járó szüléseknél. A zene ugyanis nem csupán érzékelhetően csökkeni a fájdalmakat, de meg is nyugtatja a betegeket, mert serkenti az örömérzetet okozó endorfin termelését a szervezetben, eltereli a kellemetlen körülményekről a figyelmet és lassítja a túl szapora szívverést és lélegzést.

 zenevel_kapcsolatos_teny20.jpg

A zene segít a beilleszkedésben. A kutatók általános és középiskolai diákoknál figyelték meg, hogy azoknak a tanulóknak, akik részt vesznek valamilyen zenekari vagy kórustagként közösségi zenélésben, sokkal több barátjuk van, könnyebben alkalmazkodnak másokhoz, nyitottabbak és fogékonyabbak társaikra.

 zenevel_kapcsolatos_teny21.jpg

Látásjavító zeneterápia stroke után. Amerikában dolgozó kínai orvosok ötlete volt, hogy próbálják ki a zeneterápiát ezeken a betegeken, mert a muzsika az ősi kínai orvostudomány szerint általában jótékonyan hat az idegrendszeri betegségben szenvedők felépülésében. Az orvosok meglepődve tapasztalták, hogy a stroke miatt jelentkező látászavarokat sok páciensnél enyhítette, sőt teljesen meg is szüntette az intenzív zenehallgatás.

zenevel_kapcsolatos_teny22.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3514256901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása