Makadámdió (Macadamia integrifolia) más néven: sima héjú makadámdió, makadámia, ausztrál mogyoró, queenslandi dió, az őslakók nyelvein: kindal kindal, jindilli.Az ausztrál mogyoró vagy queenslandi dió leginkább a török mogyoróhoz hasonlít, de nagyobb annál. Átmérője elérheti a 4 centimétert is, de általában nem haladja meg a 2 centimétert. Tehát nincs akkora, mint az európai dió, viszont finomabb nála. A magbél nem oszlik gerezdekre. Az ínyencek kedvenc diófajtája, mivel pirítva igen intenzív az íze. Kereskedelmi forgalomba többnyire pörkölve kerül. Nagy előnye ennek a fának, hogy szárazságtűrő és bőtermő. A héja nagyon kemény, speciális törő kell hozzá. Két ausztrál makadámdió ehető: a "smooth macadamia nut" (Macadamia integrifolia) és a "rough macadamia nut" (Macadamia tetraphylla), ezeket termesztik is az 1860-as évek óta, egymással hibrideket is alkotnak. A makadám dió az egyik legzsírosabb mag. Meglepő módon, az olajos magvakat ez teszi egészségessé. A makadámdióban az egyszeresen telítetlen zsírsavak vannak túlsúlyban. Egy 2006-os kínai tanulmány szerint a makadámdió 82.6%-a egyszeresen telítetlen zsírsav. Összehasonlításképpen az olívaolaj (amit legtöbben az egyik legjobb ilyen forrásnak tartanak) 55-83 százalékban tartalmaz minőségtől és ártól függően. Ezen zsírsavak típusa előnyösök a keringési rendszerben, és a makadámdió ára sincs az egekben.Akár csak a többi mag, a makadámdió is sok rostot tartalmaz. 30 gramm kb. 2.3 grammnyi rostot tartalmaz. Ez nagyjából a napi igényed 10%-a.A makadámdió 200 kalóriát tartalmaz 30 grammonként, így oda kell figyelni a mennyiségre. Természetesen sokkal jobb választás a kekszek és csokik helyett.A makadám dió olaj nagyon sokféle étel elkészítésére is alkalmas. Nagyon jól passzol a salátákhoz, mert édes és diós íze van. Nagyon jó serpenyőben vagy sütőben készült ételekhez is. Íze miatt kellemes társa a gyümölcsöknek, sajtoknak vagy zöldségeknek.
A bejegyzés trackback címe:
https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr1214341653
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.