A Szent Sír-templom    
2018. november 04. írta: captain schuro

A Szent Sír-templom    

Szent Sír-templomnak hívják azt a keresztény templomot (latin: Ecclesia Sancti Sepulchri) amely Jeruzsálemben található, a feltételezett Golgota helyszínén épülve. Ez a szentély magában foglalja Jézus Krisztus keresztre-feszítésének és egyben közeli sírjának és feltámadásának helyét. A templom a kereszténység egyik legfontosabb szentélye.


A "Szent Sír-templom" megnevezés a nyugati kereszténység körében elterjedt név, az ortodox egyházak itt Feltámadás templomáról beszélnek (Anasztaszísz). A templom egyben székhelye a jeruzsálemi ortodox pátriárkának és a jeruzsálemi latin pátriárkának is. Ezen túlmenően az örmény, a kopt, a szír és etióp vallási közösség is kötődik hozzá. Maga a Szent Sír számtalan templom és kápolna mintájául szolgált az egész keresztény világban. A Keresztút X-XIV. stációi a bazilikában találhatók.


Jeruzsálem egykori falain kívül található, a Golgotát magába foglalja. Építését Nagy Konstantin császár uralkodása alatt kezdték meg 326-ban, majd 335-ben szentelték fel. 614-ben a perzsák felégették a templomot, de újjáépítése hamar megkezdődött I. Hérakleiosz parancsára.


1103-1130 között a keresztesek emeltették a mai kupolás bazilikát, mely a II. és a III. keresztes háború között, 1187-ben muszlim kézre került.


A templom mai bejáratasir-templom1.JPGA Jézus sírja az Aedicule kápolnábansir-templom2.jpgA Konstantin templom két egymással összekapcsolt templomként épült a két szent helyszínen, a Kálvária helyén és a Jézus sírján.sir-templom3.pngA Golgotha helyesir-templom4.jpgA templom udvarasir-templom5.jpgSzent Sír-templom (1885). Megjelenése alapvetően nem változott a 12. század óta.sir-templom6.pngA templom az 1808-as restaurálása utánsir-templom7.JPGA kiengesztelő kő, ahol Jézus testét felkészítették a temetésre.sir-templom8.jpgKrisztus testének felkészítése mozaik ábrázolása, a kiengesztelő kővel szemben.sir-templom9.JPGA keresztre feszítés oltárasir-templom10.jpgA kálvária szikla az Ádám kápolnábansir-templom11.jpg Az Aedicule kápolna a kupolák alattsir-templom12.jpgKrisztus mozaik ábrázolása a templombansir-templom13.JPGA templom keresztjesir-templom14.jpgKrisztus börtönesir-templom15.jpgSzent Helén kápolnasir-templom16.jpgA Mozdíthatatlan Létra sir-templom17.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2314352799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása