Röpképtelen madarak   
2018. november 04. írta: captain schuro

Röpképtelen madarak   

 Kivifélék (Apterygidae)ropkeptelen_1.jpgA kivifélék egy nem és öt faj tartozik a családba. Új-Zéland szigetein élnek, és erősen veszélyeztetettek. A kivifélék röpképtelen nincs szárnyuk, hosszú, vékony csőrük van, és kültakarójuk a madarak tollazata helyett inkább az emlősök szőrzetére emlékeztet.

Kakapó vagy bagolypapagáj (Strigops habroptilus)ropkeptelen_2.jpg A kakapó Új-Zélandon őshonos. A világ egyik legritkább madara. Akevés ragadozó és a bőséges élelemforrások miatt jellemzően robusztus felépítésű, viszont repülési képességek terén a kevésbé fejlett mellizomzata és szárnyainak izomzata nem teszi lehetővé, hogy képes legyen a repülésre.

Takahe (Porphyrio hochstetteri)ropkeptelen_3.jpgA takahe félreeső, megközelíthetetlen völgyekben él Új-Zéland Déli-szigetén található Fiordland Nemzeti Parkban.

Sisakos kazuár vagy déli kazuár (Casuarius casuarius)ropkeptelen_4.jpg A sisakos kazuár a harmadik legmagasabb és a második legnagyobb tömegű élő madár, csak a strucc és az emu magasabb nála. Ausztrália északi részén, Pápua Új-Guineában, az Indonéziához tartozó Aru-szigetek és Seram sűrű erdőiben él.

Emu (Dromaius novaehollandiae) ropkeptelen_5.jpgAusztrália füves területeinek, szavannáinak, eukaliptuszerdőinek, bozótosainak lakója. Jelenleg az emu a világ második legnagyobb madara. Nagyobb testméretük dacára könnyebbek, mint a sisakos kazuár.

Nandu (Rhea americana)ropkeptelen_6.jpgDél-Amerikában Bolívia, Uruguay, Paraguay, Brazília és Argentína nyílt füves térségeinek lakója. Első pillantásra olyan, mintha kis strucc lenne, de alkata lényegesen karcsúbb annál.

Junin-vöcsök (Podiceps taczanowskii)ropkeptelen_7.jpgPeru területén található Junin-tó környékén él, melyről magyar nevét is kapta. Az élő egyedek számát 250-re becsülik.

Csököttszárnyú kárókatona (Phalacrocorax harrisi)ropkeptelen_8.jpgA faj egyedül a Galápagos-szigeteken honos. Ez a faj a legnagyobb és legtestesebb faj a kormoránfélék családjából. Szárnyai nagy mérete ellenére csak 18 centiméter hosszúak és alkalmatlanok egy ekkora súlyú madár levegőbe emelésére.

Atlantisz-guvat (Atlantisia rogersi)ropkeptelen_9.jpg A faj kizárólag az Atlanti-óceán déli részén található Tristan da Cunha szigetcsoport egyik kis szigetén, az Inaccessible-szigeten honos. Nagyjából akkora, mint egy naposcsibe. Olyan apró, alulfejlett szárnyai vannak, hogy teljességgel képtelen a repülésre. A Földünkön élő röpképtelen madárfajok közül ez a faj a legkisebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr9114352287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása