Monet kertje  
2018. november 10. írta: captain schuro

Monet kertje  

Claude Monet (Párizs, 1840. november 14. - Giverny, 1926. december 5.) létezésének központja négy évtizeden át a Givernyben található birtok volt, életművének kiemelkedő fontosságú művei születtek itt, például a vízililiomokat ábrázoló festményei, amelyek méltán szerepelnek a világ legismertebb alkotásai között.

Monet háza Givernybenmonet_kertje1.jpgMonet 43 évesen költözött a Párizstól mintegy 70 kilométerre található Givernybe, ahol második feleségével házat és egy majdnem egy hektáron elterülő birtokot béreltek. 

Claude Monetmonet_kertje2.jpgKésőbb, amikor a festő ügynöke, Paul Durand-Ruel egyre több festményt tudott eladni, és így Monet anyagi helyzete rendeződni látszott, meg tudták venni a házat, a körülötte álló épületeket és a telket is. Az 1890-es évek során Monet épített egy második stúdiót és egy üvegházat. A festő folyamatos átalakításokat eszközölt a kerten.

Monet a ház előtt Givernyben, 1921monet_kertje3.jpgMonet impresszionista festőként színeket, fényeket, hangulatokat szeretett volna látni, amelyek gyönyörködtetik a látogatót, inspirálják a festőt. Bár korábban nem kertészkedett, nagy lelkesedéssel vetette bele magát szakkönyvek tanulmányozásába, és több kertészt is alkalmazott, hogy létrehozhassa álmai kertjét.

Monet: Híd a vízililiomok tava felett, 1899monet_kertje4.jpgA kertet virágágyak osztották fel, a leghétköznapibb virágok keveredtek a legegzotikusabbakkal. A központi sétány felett vasból készült íveket alakítottak ki, amelyekre rózsát futtattak.

Monet a hídon a vízililiomok tava felett, 1922-benmonet_kertje5.jpg1893-ban Monet megvásárolta a szomszédos telket is, amely a vasút túloldalán helyezkedett el. A telket egy kis patak szelte át, az Epte folyó egyik ága, amelyet kimélyítve a festő egy kisebb tavat alakított ki. A telek többi részét a japánkertek mintájára alakította ki, azzal a különbséggel, hogy virágokat is ültetett, ami egyébként nem jellemző.

A kert Givernybenmonet_kertje6.jpgMonet nem szerette a szigorúan rendezett kertet, a virágokat a színük alapján választotta, és hagyta, hadd nőjenek szabadon. Az évek alatt botanikus érdeklődése valódi szenvedéllyé nőtte ki magát, barátaival növényeket cserélt, sokszor megjegyezte, hogy az összes pénzét virágokra költi. Sokat kísérletezett, hogy minden évszakban virágzó, színekkel játszó virágágyásokat hozzon létre, melyek aztán számos festményén köszönnek vissza.

Vízi liliomok a kertbenmonet_kertje7.jpg Az évek előrehaladtával Monet egyre inkább a közvetlen környezetére, a Givernyben teremtett, általa irányított, nyugodt világra koncentrált. A külső körülmények megváltozásán túl a festő művészi látásmódja is megváltozott. Ahogyan a fizikai világa összezsugorodott, úgy nőttek meg a vásznai.

Monet kertje, 2002. májusábanmonet_kertje8_1.jpgMonet 1926-os halálát követően a fia, Michel örökölte a birtokot, de Monet mostohalánya, Blanche élt a házban és viselte gondját a hagyatéknak. A második világháború után a kertet és az ingatlant is elhanyagolták, közel tíz évet vett igénybe a helyreállítás.

A kert 1989-benmonet_kertje9.jpg

monet_kertje10.jpg

monet_kertje11.jpg

monet_kertje12.jpg

monet_kertje13.jpg

monet_kertje14.jpg

monet_kertje15.jpg

monet_kertje16.jpg

monet_kertje17.jpg

monet_kertje18.jpg

monet_kertje19.jpg

monet_kertje20.jpg

monet_kertje21.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3614363185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása