Hereford-i Mappa Mundi   
2018. november 17. írta: captain schuro

Hereford-i Mappa Mundi   

A Hereford-i Mappa Mundi az angliai Hereford városában keletkezett 1285 körül. Ez a legnagyobb középkori térkép amit ismerünk és a mai napig fennmaradt. Jelenleg is a város könyvtárában található. 

 hereford-i_1.jpg

A térkép a Hereford városi katedrális falán lógott sok éven át, míg felfedezték értékét. Voltak időszakok, melyek alatt elrejtették (például padló alá). 1855-ben a British Múzeumba került restaurálásra, majd visszatért eredeti városába. A második világháború során, több hasonlóan értékes dokumentummal együtt, biztonságos helyre szállították. 1946-ban vitték vissza Herefordba. 1988-ban az egyházmegye pénzügyi válsága miatt a dokumentum eladásán gondolkoztak. Végül sok vita után adományoknak köszönhetően a városban maradhatott a térkép. 1996-ban megnyílt egy új könyvtár épület, mely ma is otthont ad a Mappa Mundinak.

 hereford-i_2.jpg

A térképet Richard of Haldingham-nek tulajdonítják, egyes források Richard de Bello-nak nevezik. Ez a férfi volt a Lafford-i katedrális kanonoka. A dokumentum pergamenre készült, 1,58x1,33 méter. Teteje elvékonyodó csúcsa lekerekített.

 hereford-i_3_1.jpg

A XIII. századi tudósok világképét rögzíti, megismerhető belőle a középkori gondolkodás is, mely szerint a világ közepe Jeruzsálem. A mai felfogástól nagyon különbözik, mert nem csak helyszíneket, illetve azok földrajzi jellemzőit mutatja be, hanem történelmi, néprajzi, antropológiai információkat is közöl. A térkép összesen 420 várost, 15 bibliai eseményt, 33 állatot és növényt, 32 személyt és 5 klasszikus mitológiai jelenetet ábrázol.

 hereford-i_4_1.jpg

A térkép közepén Jeruzsálem áll, melyet a Paradicsom vesz körül. A dokumentumon megtalálható még többek között a Gangesz, az Indus, a Tigris, a Kaszpi-tenger, Babylon, az Eufrátesz, a Perzsa öböl, a Vörös-tenger, a Holt-tenger, a Jordán folyó, a Nílus, a Don, a Dnyeper, Konstantinápoly, a Duna, az Égei-tenger.

hereford-i_5.jpg

hereford-i_6.jpg

hereford-i_7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr8014378359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása