A legfurcsább citrus féle gyümölcsök
2018. december 14. írta: captain schuro

A legfurcsább citrus féle gyümölcsök

Ugli

citrom1.jpg
Az ugli hibrid gyümölcs, mely többféle citrus keresztezéséből jött létre. Közepes grapefruit nagyságú, de kevesebb magot tartalmaz. Lédús, de héja illatos, ebben eltér az említett grapefruit-tól. Íze a narancs-citrom származást sejteti.

Bergamot

citrom2.jpg
A bergamot egy kesernyés illatú narancsfajta. Dél-Európában és Ázsiában őshonos, a rutafélék családjába tartozik. A gyümölcs héjából hidegsajtolással állítják elő az illóolajat. A jó minőségű olaj készítésekor 1 kg bergamot olaj előállításához 200 kg frissen hámozott gyümölcshéj szükséges. Széles körben hasznosítják: az élelmiszeripartól a gyógyszeriparig. Hatóanyagai görcsoldó, lázcsillapító hatással bírnak. Illóolaja növeli a bőr fényérzékenységét külső és belső használat esetén is, ezért a kúra idején ne napozzunk! Fáradtságra és hangulatingadozásra párologtassunk bergamot olajat. Lágyan körbelengi a levegőt, és nyugodt hangulatot teremt. Erős fertőtlenítő hatásának köszönhetően légúti problémákra is ajánlott.

Gayanim

citrom3.jpg
A Gayanima Indiából származó vadon élő örökzöld citrus. A gyümölcshúsa sárga, zöld, nagyon savanyú lédús illatos árnyalattal. Az indiai konyhában citrom helyett használják. A gayanim héja egy sajátos illattal rendelkezik, amely a gyömbér vagy eukaliptusz illatára hasonlít.

Clementine

citrom4.jpg
A Clementine narancs és mandarin keresztezése, amelyet 1902-ben Algériában egy francia pap Clement Atya nemesitett (innen a név). A Clementine kellemes ízű, főként mediterrán országokban (Algéria, Spanyolország, Olaszország, Marokkó) termesztik.

Natsu-mikan

citrom5.jpg
Amanatsu vagy natsumikan sárgás narancssárga citrusféle a pomelo hibridje, amelyet Japánban a Yamaguchi prefektúrában 1740-ben fedeztek fel. A gyümölcs 12 gerezdet és 30 magot tartalmaz.

Ausztrál citrom

citrom6.jpg
Ausztrál citrom, Kaviárcitrom, fényes héj színe a zöldből kiindulva a sárgától a piroson keresztül a vöröses-feketéig változó. Magokat ritkán tartalmaz. A gyümölcshús 4-10 gerezdes, a lédús tömlősejtek egymástól kaviár-szerűen különválnak, a színűk a héj színéhez hasonlóan változó. Drága éttermek exkluzív halételek mellé tálalják, koktélokhoz kínálják, a halikrához hasonlóan nemzetközileg magas árfekvésű élelmiszer. A savanyú, üdítő terméseket marmaládénak, különleges üdítőitaloknak vagy dzsemnek dolgozzák fel; teák ízesítésére is használják.

Ponkan

citrom7.jpg
A Ponkan ("Kínai mézes narancs") egy nagy hozamú, nagyon édes citrus fajta, nagy narancssárga gyümölcsökkel. A mandarin és a pomelo hibridje, bár egykor tiszta mandarin volt.

Hassaku narancs

citrom8.jpg
A Hassaku narancs japán citrusfélék hibridje hasonló színű de kisebb mint a grapefruit. A gyümölcsöt főleg nyersen fogyasztják, mert amikor főzik, keserűbbé válik.

Naranjilla

citrom9.jpg
A naranjilla avagy lulo, illetve „quitói narancs” Dél-Amerikában honos cserje. Gömbölyű, legfeljebb 6,5 cm átmérőjű bogyói vastag kocsányon nőnek. Az érett termés héja akár 4 mm vastag is lehet; bőrnemű, fényes narancsszínű, érdes. Belsejük halvány narancsszínű, húsos. Hártyaszerű, hosszanti falak négy üregre tagolják, és azokat üveges, nagyon bő levű, savanykás, zamatos, sárgásnarancs színű pulpa tölti ki. E termésfalak közül kettő bordás; azokhoz tapadnak a lapos-gömbölyded vagy tojás alakú, zöldesfehér, 2–2,5 mm-es magok. A bogyókból ízletes italokat készítenek. Ehhez eltávolítják a külső nemezréteget, majd a bogyót pürésítik, édesítik és jeges vízzel keverik. Dél-Amerikában a termés levéből bort állítanak elő.

Limonia acidissima

citrom10.jpg
Limonia acidissima egy nagyonkemény héjú citrus féle gyümölcs Indiából. A gyümölcs egy 5-9 cm átmérőjű bogyó, amely lehet édes vagy savanyú.

Buddha keze citrom

citrom11.jpg
Ennek az Északkelet-Indiából és Kínából származó gyümölcsnek ujjai olyan fürtöt alkotnak, mint a kéz, az ujjak száma 5 és 20 között mozog. Édes, citromvirágos illatú, és a héj alatt nincs gyümölcse. Kóstoláskor kellemes ízélményben lesz részünk: a Buddha keze nem keserű, így a gyümölcs egészét fel lehet használni, legjobb az ujjakat vékonyan felszeletelni vagy lereszelni. Minden olyan ételhez illik, amelyhez citromhéjat tennénk.

Tangerin

citrom12.jpg
A tangerin narancsszínű citrusféle, a mandarin egy fajtája. A gyümölcs kisebb és kevésbé kerek formájú, mint a narancs, íze édesebb és erőteljesebb. Héja sötét narancssárga színű, vékony, keserű mezokarpiumot alig tartalmaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr7114483882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.