Ugli
Az ugli hibrid gyümölcs, mely többféle citrus keresztezéséből jött létre. Közepes grapefruit nagyságú, de kevesebb magot tartalmaz. Lédús, de héja illatos, ebben eltér az említett grapefruit-tól. Íze a narancs-citrom származást sejteti.
Bergamot
A bergamot egy kesernyés illatú narancsfajta. Dél-Európában és Ázsiában őshonos, a rutafélék családjába tartozik. A gyümölcs héjából hidegsajtolással állítják elő az illóolajat. A jó minőségű olaj készítésekor 1 kg bergamot olaj előállításához 200 kg frissen hámozott gyümölcshéj szükséges. Széles körben hasznosítják: az élelmiszeripartól a gyógyszeriparig. Hatóanyagai görcsoldó, lázcsillapító hatással bírnak. Illóolaja növeli a bőr fényérzékenységét külső és belső használat esetén is, ezért a kúra idején ne napozzunk! Fáradtságra és hangulatingadozásra párologtassunk bergamot olajat. Lágyan körbelengi a levegőt, és nyugodt hangulatot teremt. Erős fertőtlenítő hatásának köszönhetően légúti problémákra is ajánlott.
Gayanim
A Gayanima Indiából származó vadon élő örökzöld citrus. A gyümölcshúsa sárga, zöld, nagyon savanyú lédús illatos árnyalattal. Az indiai konyhában citrom helyett használják. A gayanim héja egy sajátos illattal rendelkezik, amely a gyömbér vagy eukaliptusz illatára hasonlít.
Clementine
A Clementine narancs és mandarin keresztezése, amelyet 1902-ben Algériában egy francia pap Clement Atya nemesitett (innen a név). A Clementine kellemes ízű, főként mediterrán országokban (Algéria, Spanyolország, Olaszország, Marokkó) termesztik.
Natsu-mikan
Amanatsu vagy natsumikan sárgás narancssárga citrusféle a pomelo hibridje, amelyet Japánban a Yamaguchi prefektúrában 1740-ben fedeztek fel. A gyümölcs 12 gerezdet és 30 magot tartalmaz.
Ausztrál citrom
Ausztrál citrom, Kaviárcitrom, fényes héj színe a zöldből kiindulva a sárgától a piroson keresztül a vöröses-feketéig változó. Magokat ritkán tartalmaz. A gyümölcshús 4-10 gerezdes, a lédús tömlősejtek egymástól kaviár-szerűen különválnak, a színűk a héj színéhez hasonlóan változó. Drága éttermek exkluzív halételek mellé tálalják, koktélokhoz kínálják, a halikrához hasonlóan nemzetközileg magas árfekvésű élelmiszer. A savanyú, üdítő terméseket marmaládénak, különleges üdítőitaloknak vagy dzsemnek dolgozzák fel; teák ízesítésére is használják.
Ponkan
A Ponkan ("Kínai mézes narancs") egy nagy hozamú, nagyon édes citrus fajta, nagy narancssárga gyümölcsökkel. A mandarin és a pomelo hibridje, bár egykor tiszta mandarin volt.
Hassaku narancs
A Hassaku narancs japán citrusfélék hibridje hasonló színű de kisebb mint a grapefruit. A gyümölcsöt főleg nyersen fogyasztják, mert amikor főzik, keserűbbé válik.
Naranjilla
A naranjilla avagy lulo, illetve „quitói narancs” Dél-Amerikában honos cserje. Gömbölyű, legfeljebb 6,5 cm átmérőjű bogyói vastag kocsányon nőnek. Az érett termés héja akár 4 mm vastag is lehet; bőrnemű, fényes narancsszínű, érdes. Belsejük halvány narancsszínű, húsos. Hártyaszerű, hosszanti falak négy üregre tagolják, és azokat üveges, nagyon bő levű, savanykás, zamatos, sárgásnarancs színű pulpa tölti ki. E termésfalak közül kettő bordás; azokhoz tapadnak a lapos-gömbölyded vagy tojás alakú, zöldesfehér, 2–2,5 mm-es magok. A bogyókból ízletes italokat készítenek. Ehhez eltávolítják a külső nemezréteget, majd a bogyót pürésítik, édesítik és jeges vízzel keverik. Dél-Amerikában a termés levéből bort állítanak elő.
Limonia acidissima
Limonia acidissima egy nagyonkemény héjú citrus féle gyümölcs Indiából. A gyümölcs egy 5-9 cm átmérőjű bogyó, amely lehet édes vagy savanyú.
Buddha keze citrom
Ennek az Északkelet-Indiából és Kínából származó gyümölcsnek ujjai olyan fürtöt alkotnak, mint a kéz, az ujjak száma 5 és 20 között mozog. Édes, citromvirágos illatú, és a héj alatt nincs gyümölcse. Kóstoláskor kellemes ízélményben lesz részünk: a Buddha keze nem keserű, így a gyümölcs egészét fel lehet használni, legjobb az ujjakat vékonyan felszeletelni vagy lereszelni. Minden olyan ételhez illik, amelyhez citromhéjat tennénk.
Tangerin
A tangerin narancsszínű citrusféle, a mandarin egy fajtája. A gyümölcs kisebb és kevésbé kerek formájú, mint a narancs, íze édesebb és erőteljesebb. Héja sötét narancssárga színű, vékony, keserű mezokarpiumot alig tartalmaz.