Érdekességek az Univerzumban
2018. december 17. írta: captain schuro

Érdekességek az Univerzumban

A Fátyol-köd egy szupernóva-maradvány a Cygnus (Hattyú) csillagképben. A köd maga egy körülbelül 5000 évvel ezelőtti szupernóva-kitörés maradványa. Összetett, szálas szerkezete összetéveszthetetlenné teszi más objektumokkal.

erdekessegek_1.jpg

erdekessegek_2.jpg

erdekessegek_3.jpg

erdekessegek_4.jpg


A Tarantula-köd egy diffúz gázköd a Dorado (Aranyhal) csillagképben. Része a Nagy Magellán-felhő-nek, a legaktívabb csillagkeletkezési helye a Lokális Csoportnak, ahová a Tejútrendszer is tartozik.

erdekessegek_5.jpg

erdekessegek_6.jpg


A Messier 45 (egyéb közismert nevei: Plejádok, Fiastyúk vagy Hetes a legtöbb ember által szabad szemmel látható csillagok száma miatt) a Bika csillagképben található, a Földtől 380 fényévre lévő nyílthalmaz elnevezése.

erdekessegek_7.jpg

erdekessegek_8.jpg


Az Eta Carinae-köd-ben található Mystic Mountain.

erdekessegek_9.jpg
Superbubble a Nagy Magellán-felhőben.

erdekessegek_10.jpg
A Föld körül keringő Hubble-űrtávcső felvételét "hóangyalnak" nevezték el a csillagászok. A látványos forma valóban a friss hóban háton fekve készített hóangyalokhoz hasonló, csak itt egy "csillaggyerek" vájta ki a szárnyakat, és nem hóban, hanem csillagközi por- és gázanyagban.

erdekessegek_11.jpg
Supernova Remnant W49B

erdekessegek_12.jpg
Az Orion-köd két fényes csillagközi gázfelhő az Orion csillagképben, nagyon közel egymáshoz, részben egybefolyva. Valójában egy objektum, amelynek egy részét sötét felhő takarja el. Sőt mindkét felhőrész egy hatalmas kiterjedésű halvány ködtenger legfényesebb része csak. Látszólagos fényessége 4 magnitúdó, ezért szabad szemmel is látható; halvány csillagnak tűnik az Orion öve alatt, emiatt a környező csillagokkal együtt Orion kardjának is nevezik.

erdekessegek_13.jpg
Az Orion-köd egy részlete a Spitzer infravörös-űrtávcső felvételén.

erdekessegek_14.jpg
A spirálgalaxisok a szabályos galaxisok egyik fő csoportja, melyeknél a galaxismagot lapos korong veszi körül, amelyben spirálkarok helyezkednek el. Tejútrendszerünk is spirálgalaxis.

erdekessegek_15.jpg
A Hubble Űrteleszkóp lenyűgöző felvétele az ikonikus Lófej-ködről. A teleszkóp infravörösben kapta le a gázfelhőket, és felfedi az általában por kitakarta szépséges, törékeny struktúrát.

erdekessegek_16.jpg
Az Ebihal-galaxis. A nagytömegű fényes csillaghalmazokból álló csóvát egy másik, jóval kisebb galaxis gravitációs hatása hozta létre. Maga a zavaró galaxis körülbelül 300 ezer fényévre az Ebihal-galaxis mögött van, s a csóvával ellentétes oldalon lévő spirálkar mögött látható is. Az idő múlásával, ahogyan a névadó földi élőlények, az Ebihal-galaxis is el fogja veszíteni "farkát", amiből aztán egy kisebb kísérőgalaxis fog létrejönni.

erdekessegek_17.jpg
SN 1987A, volt szupernóva a Tarantula-köd-ben a Nagy Magellán-felhőben.

erdekessegek_18.jpg
A "nagy tömegű" csillag, több százszor nagyobb mint a Nap, körülötte gáz gyűrű.

erdekessegek_19.jpg
Ezt az elképesztő napkitörést 2012. augusztus 31-én örökítették meg. A napkitörés a naptevékenység leglátványosabb, és legerősebb földi hatásokkal rendelkező megnyilvánulása. A képen koronakidobódás látható, ami több mint 900 mérföld per másodperccel halad, nem közvetlenül a Föld felé de a magnetoszférájával kapcsolatba került.

erdekessegek_20.jpg
Tejútrendszer a Húsvét-szigeteki szobrok felett.

erdekessegek_21.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2314494122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.