A Prelude FLNG a legnagyobb hajó, amit valaha építettek.
2018. december 29. írta: captain schuro

A Prelude FLNG a legnagyobb hajó, amit valaha építettek.

A Prelude FLNG nem fér bele egyetlen hajózási kategóriába sem, valójában inkább mobil fúrótoronyra hasonlít. A Prelude arról az Ausztrália partjaitól 200 kilométerre fekvő gázmezőről kapta a nevét, ahol dolgozni fog.

prelude_flng_1.jpg

A Shell megrendelésére épített Prelude, a legnagyobb óceánjáró hajó, amit valaha építettek. A hosszúsága 488 méter, a szélessége 74 méter, vízkiszorítása 600 ezer tonna. A vízvonal felett 30 emelet magas építményt cipel magán.

prelude_flng_2.jpg

Összehasonlításként a valaha épített legnagyobb hajó, a Seawise Giant szupertanker 460 méteres volt (2009-ben leszerelték), a jelenleg szolgálatot teljesítő hajók között a Maersk E-osztály nyolc konténerszállító teherhajója a legnagyobb, 400 méterrel. A legnagyobb repülőhordozó anyahajók 300-340 méteresek, a vízkiszorításuk 60-100 ezer tonna között mozog. A legendás Titanic pedig a maga 269 méterével és 50 ezer tonnájával eltörpül a Prelude mellett.

prelude_flng_3.jpg

A gigantikus jármű azonban nem pusztán szállítani képes: lényegében egy komplett szárazföldi gázüzemet hordoz, ami lehetővé teszi, hogy a vízen dokkolva az óceán mélyén lévő földgázkincset is ki tudják termelni. Tulajdonképp a hajó, egy gázkitermelő üzem, amely ezután indul csak el végcélja felé, és viszi partra az általa kitermelt 600 ezer tonnányi, a helyszínen cseppfolyósított gázt.

prelude_flng_4.png

A cseppfolyósítás 600-szoros térfogatcsökkentést jelent, tehát a Shell Prelude tulajdonképp egy hosszútávú döntés eredménye, melynek a lényege, hogy hosszú gázvezetékek kiépítése helyett a helyszínen cseppfolyósítanak, és úgy szállítják helyszínre az energiahordozót. Ezután töltik ezeket az LNG-szupertanker hajókba, amik aztán a világ bármely részére el tudják szállítani a földgázt.

prelude_flng_5.jpg

prelude_flng_6.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr814521280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.