A leghosszabb ideig vemhes állatok
2019. december 25. írta: captain schuro

A leghosszabb ideig vemhes állatok

Láma

A leghosszabb terhességű állatok
Az ivarérettséget a nőstény egy, a hím hároméves korban éri el. A párzási időszak Dél-Amerikában augusztus–szeptember között van. Az ovulációt a párzási aktus váltja ki. A nagy termetű állatoknál szokatlan pozícióban, fekve párzik. A párzás ideje szintén szokatlanul hosszú, 20–45 perc. A kibocsátott petesejt többnyire első kísérletre megtermékenyül. A vemhesség 11-12 hónapig tart, ennek végén egy csikó jön a világra, amely 30 perc elteltével már tud járni. Születéskori testsúlya 9–14 kg. Lenőtt nyelve miatt anyja nem tudja nyalogatni, ehelyett az orrát dugja hozzá, és mormog neki. Egy csapat összes nősténye többnyire egyszerre szül, hogy együtt hatékonyabban tudják megvédeni utódaikat a hímektől és a potenciális ragadozóktól.

A kaliforniai oroszlánfóka

A leghosszabb terhességű állatok
A tehenek vemhessége mintegy 11 hónapig tart, és a párzás színhelyére térnek vissza világra hozni egyetlen, 6-9 kilogrammal születő borjukat május–júniusban. Az anyaállatok a koruktól, a borjak nemétől és a táplálékviszonyoktól függő ideig (6 hónaptól akár 1 évig) kicsinyeiket rendkívül zsíros tejükkel táplálják, és az ellés után mintegy négy héttel már készek a következő párzásra.

Teve

A leghosszabb terhességű állatok
13–14 havi vemhesség után egy utód születik (többnyire az esős évszak alatt), melynek tömege 37 kg is lehet. A tejhozatal ekkor akár 35 kg is lehet naponta bizonyos fajtáknál (például „tejelő dromedár” Pakisztánban), de a szokásos érték 4 kg körüli. A tenyésztők a tej nagy részét saját céljaikra használják fel a szoptatás 9–11 hónapja alatt, majd a borjú elválasztása után a teljes mennyiséget. A borjú egyébként 12–18 hónapig szopik.

Zebra

A leghosszabb terhességű állatok
Az ivarérettséget kétéves korában éri el. A párzási időszak túlnyomórészt október–március között van. A vemhességi idő 12-14 hónapig tart (fajtól függően) ennek végén a kanca rendszerint egy csikót hoz a világra. A csikó mindjárt egy hét után elkezd legelni, de az elválasztás csak egy év múlva következik be.

Háziszamár

A leghosszabb terhességű állatok
A szamár párosodása a tavasz utolsó, vagy a nyár első hónapjaira esik, a déli vidékeken azonban egész éven át fogamzóképes, sárlik. 12-13 hónapra születik meg a nyitott szemű, teljesen kifejlődött utód. Rendszerint a kanca egy csikót ellik, de ritkán előfordul a kettős ellés is. A csikó elválasztása 5-6 hónap múlva történik meg, de még sokáig követi az anyját, amely megvédi minden veszélytől. A csikó teljes érettségét a harmadik életévében éri el.

Zsiráf

A leghosszabb terhességű állatok
A zsiráfok az esős évszakban párzanak és kb. 14-15 hónapos vemhesség után a száraz időszakban, május–augusztus között szülik meg borjaikat. Állva vagy menet közben ellenek, így a borjúk életüket egy kb. 2 méteres zuhanással kezdik. Az esetek elsöprő többségében egyetlen utód születik, de ikerellésre is volt már példa. A kiszsiráf már 15 perces korában képes felállni, de az első hetet rejtőzködve, a talajon fekve tölti. Az anyja ilyenkor nem távolodik el messzire, óvja és szoptatja kicsinyeit. A borjakat 12–16 hónaposan választják el, bár a bikák általában korábban (12–14 hónaposan) önállósodnak.

Keskenyszájú orrszarvú

A leghosszabb terhességű állatok
A nőstény 4–5, a hím 7–8 éves korban éri el az ivarérettséget. A párzási időszak egész évben tart. A vemhesség 15-16 hónapig tart. Egyszerre 1 utódot hoz világra.

Rozmár

A leghosszabb terhességű állatok
A nőstények rendszerint 6-7 évesen, a hímek 8 éves kortól válnak ivaréretté. A párzási időszak januártól márciusig tart. A párzás a vízben történik meg. A vemhesség 15 hónapig tart, de ebbe az időbe beletartozik a 3 hónapos csíranyugvás. A nőstények egyetlen kölyköt szülnek. A borjú 18-24 hónapig szopik. Az újszülött borjú körülbelül 1,2 méter hosszú és 60 kilogramm tömegű, és hála anyja tápanyagokban gazdag tejének, első életévében 1,5 méteresre nő.

Nagy ámbráscet

A leghosszabb terhességű állatok
A hím 18–20 évesen válik ivaréretté (testhossza körülbelül 12 méteres kell, hogy legyen), a nőstény már 8-9 méteresen ivarérett. A hím minden évben párzik, de a nőstény csak 4–6 évente. Párzásukat hosszú szerelmi játék előzi meg. A vemhesség 14–16 hónapig tart, ennek végén 1, ritkán 2 borjú jön a világra, 4 méteresen, 1000 kg testtömeggel. A borjú 3,5 évig szopik. Teje nagyon zsíros, víztartalma csak 50%.

Elefánt

A leghosszabb terhességű állatok
Az afrikai elefántok elevenszülők, nemtől függetlenül születésüket követően kb. 14-15 évvel válnak ivaréretté. Az udvarláshoz tartozik, hogy a párzani kívánó tehén és bika ormányával egymáshoz dörgölődzik, simogatja egymást. A várható vemhességi idő 22 hónap (majdnem két év), amelyet követően a tehén csupán egy elefántborjút fial.

Forrás: https://decem.info/top-10-zhivotnyh-s-samym-dlitelnym-periodom-beremennosti.html

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr4215365580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása