A New York-i Szabadság szobor.
2020. február 03. írta: captain schuro

A New York-i Szabadság szobor.

A Szabadság megvilágosítja a világot, ismertebb nevén a Szabadság-szobor New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. A rézből készült szobrot Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte.

A nőként ábrázolt Szabadság egy fáklyát tart a jobbjában és egy táblát a baljában. A tábla felirata JULY IV MDCCLXXVI – vagyis 1776. július 4., az Egyesült Államok függetlenségének kikiáltása. A nőalak egyik lába láncokon áll, ez jelképezi az elnyert szabadságot. Az United States Information Agency (USIA) szerint a korona hét ága a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi.

A teljes magasság a talajtól a fáklya tetejéig 93 méter, beleértve a talapzatot is. Maga a szobor 46 méter magas. A szobor tömege 204 tonna.

A talapzat második emeletén levő múzeum a szobor történetét mutatja be. A szobor belsejében csigalépcső vezet a koronában levő kilátóhoz, minden harmadik fordulónál pihenővel. 1916 előtt a jobb karban levő létra is nyitva volt a nagyközönség számára, de ma már csak a személyzet használhatja a fáklya világítóberendezéseinek karbantartására.

A talapzatra szánt pénz lassan gyűlt, ezért Joseph Pulitzer (a Pulitzer-díj alapítója) a The World vezércikkében támogatta a gyűjtést. A pénz végül is 1885 augusztusára gyűlt össze. A talapzat tervét Richard Morris Hunt készítette, az alapkő letétele augusztus 5-én történt, és a bentheimi homokkőből készült talapzatot 1886. április 22-én fejezték be.

A szobor 1884 júliusában készült el Franciaországban, és 1885. június 17-én érkezett meg New Yorkba az Isere fregatt fedélzetén. A szobrot 350 darabban szállították, 214 csomagban. A szobor összeállítása négy hónapig tartott. 1886. október 28-án az Egyesült Államok elnöke, Grover Cleveland leplezte le több ezer néző előtt.

A szobor mintája Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című képének főalakja volt.

 

A szobor talapzatának építése, 1886.

 

1. Frédéric Bartholdi egy látogatóval pózol a Szabadság-szobor bal kezének készítésekor egy párizsi stúdióban, 1875.

 Frédéric-Auguste Bartholdi, a Szabadság-szobor alkotójának 1875-es képe, aki egy látogatóval pózol, miközben a szobor építés alatt állt egy párizsi stúdióban.

2. 1878. június 30-án Párizsban a világkiállításon mutatták be a szobor elkészült fejét a Trocadero palota kertjében, míg a szobor többi részét a Mars-mezőn állították ki.

 A Szabadság-szobor feje, 1883-ban, egy párizsi parkban, Franciaországban.

3. A munkások rézlemezből kézzel kalapálták ki a szobor mind a 350 darabját, 1883.

 Férfiak műhelyben kalapáltak rézlemezeket a Szabadságszobor építéséhez 1883-ban.

4. A Szabadság-szobor kész darabjai Párizsban, 1883.

 1883-ban fényképezett párizsi szabadságszobor-gyűjtemény, amely a szobor alsó felét ábrázolja állványok alatt, fej és fáklya lábánál.

5. A Szabadság-szobor lábujjai és a fáklya a talapzat mellett, 1885 körül.

 Eredeti felirat:

6. A Szabadság-szobrot haditengerészeti tisztelgés mellett 1886. október 28-án Grover Cleveland az Egyesült Államok elnöke leplezte le több ezer néző előtt.

 A Szabadságszobor, a világvilágot felvilágosító szobor megnyitója 1886. október 28-án, New York-i kikötőben. Egy katonai és haditengerészeti tisztelgés jelölte meg az eseményt, Grover Cleveland amerikai elnök vezetésével.

7. A szobor látképe a fáklyából, 1890 körül.

 Lenyomva a szobrot a fáklyájáról, 1890 körül.

8. Szabadság-szobor talapzatán látható Emma Lazarus 1883-ban írt Új Kolosszus (The New Colossus) című szonettjét 1903-ban rögzítették a szobor talapzatához. A vers egy árverésre íródott, illetve azért, hogy elegendő pénz gyűljön össze a talapzat megépítésére.

Emma Lazarus: Új Kolosszus

Nem mint görögök-zengte érc-gigász
Tagjait szétvetve két part között,
Áll sós vizű alkony-kapunkban őrt
E fáklyás nagyasszony: a lángja láz,
Rab villám, s így ismeri hallomás,
Kitagadottak Anyja. Fényözönt
Hívón világnak int, s lágy szeme köt
Város-párt rév köré: légnemű lánc.
“Óhazák, dús kincs nem kell!”, néma bár,
Kiáltja. “Jöjjön fáradt, nincstelen,
A tömeg, mely szabadságért zihál:
Nyomorgó söpredéktek kell nekem.
A viharvert hontalanokra vár
Arany kapum, hol fáklyám emelem.”

 A vers című szövege

9. Bevándorlókkal és menekültekkel teli hajó a Szabadság-szobor előtt 1919 augusztus 8-án.

 A Szabadság-szobor köszöntötte a második osztályt, amikor 1919 augusztus 8-án érkezik New Yorkba.

10. A Szabadság-szobor melletti Fort Wood erődben dolgozó munkások 1918 körül. 1807 és 1811 között épült, a Bedloe’s Island-i Fort Wood (csak 1956-tól lett Liberty Island) 11 ágú csillag alakban. Ebben a régi erődben építették meg a Szabadság-szobor talapzatát. Az erőd melletti téglaházakban 1811-től az 1930-as évekig az itt állomásozó hadsereghez tartozó családok laktak. 1860-ig a sziget szövetségi kivégzési helyszín is volt. A Szabadság-szobor felépítése c. könyv (Liberty’s Torch: The Great Adventure) szerint az utolsó akasztást 1860-ban hajtották végre. A bűnös a hírhedt kalóz, Albert Hicks volt. 

 A szigetet, amelyen a szobor áll, korábban Fort Wood, az amerikai katonai erődítmény foglalta el.  Az 1880-as évek végére az erőd elavulttá vált, és a föld egy részét a szobornak adták át.  Itt kilátás nyílik a Szabadság-szoborra, amely az 1918 körül körül Fort Woodban dolgozó munkavállalók felett áll.

11. Katonai repülőgépek repülnek a Szabadság-szobor felett, 1935 körül.

 Katonai repülőgépek repülnek a Szabadság-szobor felett, 1935 körül.

12. Menekült gyerekek nézik a Szabadság-szobrot a hajóról, 1946.

 1946-ban a menekült gyermekek a Szabadság-szobrot nézte a hajó korlátjáról.

13. Látogatók a Szabadság-szobor fejében, 1946. június 20.

 Eredeti felirat:

14. A Szabadság-szobor éjszakai látképe 1942 márciusában a második világháború idején.

 

15. 168 fokú szűk csigalépcső vezet a koronába.

 A fej és a korona belseje északnyugatra nézve.

16. A Szabadság-szobor éjszakai látképe 1961-ben.

 Kilátás a Szabadság-szoborra és a manhattani este, 1961-ben fényképezett.

17. Vidám turisták a koronában levő kilátó ablakában.

 Első Lady Nancy Reagan a Szabadság-szobor közelében lebegő helikopterben, a Szabadság-szobor centenáriumi ünnepségét követő napon, 1986. júliusban helikopterben hullámzik.

18. A szobor belsejében csigalépcső vezet a koronában levő kilátóhoz.

 Kilátás, amely egy csigalépcsőt néz fel a szobor belsejében.

19. A „Tribute in light” emlékmű a Szabadság-szobor mögött, 2002. március 11-én.

 Az

20. Isabel Hill méréseket végez a Szabadság-szobor arcán az 1985-ös mindent átfogó helyreállítás során. A First Lady, Nancy Reagan 1986. július 4-án nyitotta meg újra a szobrot.

 

21. Szabadság-szobor és a Liberty Island légi felvétele, 2015. október.

 A szobor és a Szabadság-sziget légi felvétele, 2015 októberében készült.

(Fotó: Bettmann / Getty).

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr8915453786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása