Franca Viola az első szicíliai nő, aki nem ment hozzá megerőszakolójához.
2020. február 08. írta: captain schuro

Franca Viola az első szicíliai nő, aki nem ment hozzá megerőszakolójához.

Franca Viola a 20. századi olasz történelem egyik legjelentősebb személye lett, mert nyíltan visszautasította a matrimonio riparatore intézményét.

A fiatal Franca Viola

Franca Viola became a symbol of the cultural progress and the emancipation of women in post-war Italy.
A lány Alcamóban - az ország többi részéhez képest elmaradott Szicíliában - született gazdálkodók gyermekeként. 1963-ban, 15 évesen eljegyezte magát egy nála nyolc évvel idősebb fiúval, Filippo Melodiával, akit azonban nem sokkal később lopásért letartóztattak. A lány apja felszólítására felbontotta az eljegyzést, a fiú pedig eltűnt az országból.

Franca Viola az 1960-as évek végén

The trial had a wide resonance in Italy, as Viola's behavior clashed with the traditional social conventions in Southern Italy, whereby a woman would lose her honour if she did not marry the man she lost her virginity to.
1965-ben, amikor Violának már új szerelme volt, egy Giuseppe nevű férfi, Melodia visszatért, megpróbálta visszakönyörögni magát egykori jegyeséhez, és amikor az nemet mondott, agresszívvá vált, zaklatta és fenyegette.

Franca Viola a rendőrségi kihallgatáson

Viola speaks to police after being rescued from her captors.
A lány határozottan kitartott amellett, hogy nem tér vissza volt jegyeséhez. A feldühödött férfi kivárta a pillanatot, hogy az apa kitegye a lábát a házból, majd amikor ez megtörtént, mintegy tucatnyi társával berontott, megverték az anyát, és a lányt, a kétségbeesetten a lábába kapaszkodó nyolcéves öccsével együtt elhurcolták. A kisfiút később elengedték, Violát viszont Melodia nővérének házában nyolc napig fogva tartották.

Franca Viola szüleivel együtt a helyi rendőrségen.

After Viola refused to marry her rapist, her family members were reportedly menaced, ostracised and persecuted by most of the townspeople, to the point of having their vineyard and barn burned to the ground.
Melodia ez idő alatt többször megerőszakolta a lányt, és bizonygatta neki, hogy ezek után kénytelen lesz feleségül menni hozzá, ha nem akar szégyent hozni a családjára.

Kíváncsiskodók a nyilvános tárgyaláson

Crowds of men attend a public debate about the trial.
Ez eddig egy sima, szokványos Szicíliai szerelmi történet. Megesett az ilyesmi már máskor is, a tüzes despacitó elrabolta a kiszemelt signorinát, megerőszakolta párszor, majd nagylelkűen házasságot ajánlott neki. Mivel az 544. cikkely értelmében a nemi erőszak nem személy ellen irányult, hanem szeméremsértés volt, ezért a megerőszakolt nőknek nem volt más választása, mint férjhez menni ahhoz, aki elvette a szüzességét, akárhogy is került sor erre, vagy egész életüket megbélyegzett, szégyentelen, kitaszított vénlányként leélni. Az erőszaktevők bűne pedig a házassággal amúgy is semmis lett. Filippo felajánlotta a megerőszakolt lánynak, hogy szívesen feleségül veszi.

Franca Viola a tárgyalás előtt eltakarta magát az újságírók elől

Viola is shielded from the press during the trial.
Franca bírósághoz fordult. A Filippo elleni vádak; erőszakos közösülés, és megfélemlítés. A családot rengeteg támadás érte ezután. Felgyújtották a házukat, a szőlőjüket, halálos fenyegetéseket kaptak. Filippo Melodia zártkörű bírósági tárgyalását hatalmas érdeklődés kísérte, figyelemmel követte maga az olasz parlament is. VI. Pál pápa, és az akkori olasz államfő, Giuseppe Saragat támogatásukat fejezték ki Franca és családja iránt.

Franca Viola szüleivel a házuk ablakában

Viola and her parents peer out a window.
A vádlott ügyvédje azzal próbált érvelni, hogy Franca saját magától szökött el Filippóval és társaival. A bíró ezt nem hitte el, és Filippót tizenegy, társait négy-négy évre ítélte. A sajtó és a közvélemény elismerte ugyan a lány bátorságát, de a szalagcímek szerint "vénlányéletre volt ítélve". Több megkérdezett férfi azt nyilatkozta, hogy nem venné feleségül. A hamarosan feminista ikonná vált Viola hozzáment Giuseppéhez, aki mindvégig kitartott mellette. Az ország miniszterelnöke, aki megrökönyödött a botránytól, egy kisebb összeget, a közlekedési miniszter pedig egyhónapos vasúti szabadjegyet küldött a párnak, de Franca Viola számára az igazi elismerés 1981-ig váratott: ekkor törölték el ugyanis a Btk. 544. cikkét.

Filippo Melodia és bűntársai

Filippo Melodia and his accomplices await trial behind bars.
Filippo Melodiát szabadulása után két évvel Modenában (más ügy miatt) lelőtték. Franca és Giuseppe jelenleg is együtt élnek Alcamóban.

Újságcímek.

Newspaper headlines.
Franca Viola most

Franca Viola.

Fotó: Collection of Daisy Alioto
Forrás: rarehistoricalphotos.com

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3615465382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása