Érdekes fotók a múltból. 88.
2020. március 13. írta: captain schuro

Érdekes fotók a múltból. 88.

I. Vilmos német császár temetése, 1888. március.

erdekes_fotok938_2.jpg
Egy Libanoni polgárháborús női katona, 1982.

erdekes_fotok939_1.jpg
A libanoni polgárháború végét az 1989-ben aláírt taifi egyezmény hozta el. Eszerint a népességet alkotó különféle csoportok többé-kevésbé arányos képviseletet kapnak: az államelnöki tisztség minden esetben maronita keresztény, a parlament elnöke siíta muzulmán, a miniszterelnök pedig szunnita muzulmán, míg a kormány tagjait fele-fele arányban a keresztények és muzulmánok adják. A 128 tagú parlamentben szintén rögzítve van, hogy mely közösségnek hány képviselője lehet.

A spanyol „kék hadosztály” katonái, a német hadseregben az 1943. évi leningrádi csatában.

erdekes_fotok940_3.jpg
A Kék Hadosztály vagy más néven Azur-hadosztály hivatalosan División Española de Voluntarios (Önkéntesek Spanyol Hadosztálya) a második világháborúban a keleti fronton harcoló, a Wehrmacht Észak Hadseregcsoportjába tartozó expedíciós katonai erő, amelyet nagyobbrészt Spanyolországból, kisebbrészt Portugáliából toboroztak. Francisco Franco, Spanyolország falangista diktátora a spanyol polgárháborúban Hitlernek is köszönhette győzelmét, bár a második világháborúban nyíltan nem akart részt venni. Viszont hogy ne veszítse el a Führer jóindulatát, ezért önkénteseknek címzett haderőt küldött a Szovjetunió ellen a Kék Hadosztály formájában, a bolsevik kommunizmus elleni harc címén. Egyfajta válaszlépésként is szolgált ez, mivel Sztálin a polgárháborúban a köztársaságiakat támogatta.

Az I. világháborúban az osztrák-magyar hadseregben harcoló színesbőrű honvéd, 1915.

erdekes_fotok941_3.jpg
Egy Budapesten élő török állampolgár rabszolgája volt, aki ura halála után a fővárosban maradt, majd a háború kitörése után besorozták a magyar hadseregbe.

A brit különleges erők, a SAS katonái megrohamozták a londoni iráni nagykövetséget, 1980. május 5.

erdekes_fotok942_3.jpg
A londoni iráni nagykövetség ostroma egy 1980-ban elkövetett terrorcselekmény, melynek során hat terrorista hatolt be és ejtette túszul az iráni nagykövetségen tartózkodókat. A túszejtésnek a brit különleges erők, a Special Air Service katonái vetettek véget. A mentőakció a „Nimród” fedőnevet kapta.

Az amerikai 12. páncéloshadosztály fekete katonája őrzi a náci foglyok egy csoportját, 1945.

erdekes_fotok943_3.jpg
Mao Ce-tung a Kínai Kommunista Párt 1. elnöke és Csang Kaj-sek a Kínai Nemzeti Kormány 1. elnöke a második világháború végét ünneplik. 1945 augusztus.

erdekes_fotok944_4.jpg
Német és szovjet katonák beszélgetnek egy BT-20 jármű mellett Breszt város megszállása alatt, Lengyelország, 1939.

erdekes_fotok945_4.jpg
A Lengyelországot megtámadó németek 1939. szeptember 14-én foglalták el a várost, majd a Molotov–Ribbentrop-paktum értelmében szeptember 22-én átadták a Szovjetuniónak. Egy hónappal később szovjet típusú választást tartottak, majd a város a Belarusz SzSzK része lett.

A Wirths Circus megérkezik a Melbourne-i Spencer Street 9. állomásra Ausztráliában. Alice, a 102 éves elefánt, segíti a vonatok kirakodását, 1948.

erdekes_fotok946_2.jpg
Szovjet katonák egy Sherman tankon, Grabow, Németország, 1945. május 3.

erdekes_fotok947_1.jpg
Lyndon B. Johnson elnök kutyájával, Yukival énekel, unokája Patrick Lyndon Nugent szájtátva figyeli az LBJ Ranch-ban, a texasi Stonewall közelében, 1968. január 6-án.

erdekes_fotok948_2.jpg
Japán Taisho császár a Térdszalagrend ruhájában, kb. 1912.

erdekes_fotok949_1.jpg
A Térdszalagrend kitüntetés az Nagy-Britannia egyik legrangosabb kitüntetése. A windsori kastély Kékszalagrend termében rendezik meg minden év júniusában az úgynevezett Garter ceremóniát, amivel III. Eduárd angol királynak a franciákkal szembeni győzelmére emlékeznek. 1348 óta ez a Térdszalagrend átadásának ünnepe, ami a csatákban hősiesen helytálló bátor harcosokat illette meg. A Rendnek eredetileg a király, a trónörökös valamint 24 olyan lovag lehetett a tagja, akik részt vettek a Franciaország elleni hadjáratban. Később, a XVIII. századtól ún. "szám feletti tagokat" is ki lehet nevezni az angol, vagy más államok uralkodó dinasztiáinak tagjai közül.

A Wall Street a robbantás után, a háttérben jobboldalt a Federal Hall.

erdekes_fotok950_1.jpg
A Wall Street-i robbantás New York pénzügyi negyedében 1920. szeptember 16-án 12 óra 1 perckor végrehajtott terrortámadás volt, amelyben 38 személy életét vesztette és mintegy 300 megsérült – köztük 143 súlyosan. A merénylők kilétét nem sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani. Mind a rendőrség nyomozói, mind későbbi történészek szerint valószínű, hogy Luigi Galleani anarchokummunista követői voltak a felelősök.

A Wall Street-i robbantás következményei.

erdekes_fotok951_1.jpg
Egy V–1 rakéta támadás után, Antwerpen, 1944.

erdekes_fotok952_1.jpg
Jimmy Carter az Egyesült Államok 39. elnöke szánkózik a Camp David rezidencia parkjában, 1978. április 2.

erdekes_fotok953_1.jpg
A Camp David az Amerikai Egyesült Államok elnökének hivatalos vidéki rezidenciája, amely Washingtontól 62 mérföldre (kb. 100 km) északnyugatra található a Catoctin-hegységben.

1951-ben az évente megrendezett bostoni maratonon egy japán futó, nevezetesen Shigeki Tanaka lett a győztes. Tanaka túlélte a 6 évvel azelőtti Hiroshimai atomtámadást, mellyel a közönség is pontosan tisztában volt, ezért síri csendben figyelték, ahogy átlépi a célvonalat.

erdekes_fotok954_1.jpg
Japán nők és tinédzserek fejet hajtanak a reptérre igyekvő kamikaze pilóták tiszteletére, 1945-ben.

erdekes_fotok955.jpg
1944-ben a Japán Császári Haditengerészet különleges tengerészrepülő alakulatokat hozott létre azzal a céllal, hogy öngyilkos akciókban semmisítsék meg a nyugati szövetségesek hadihajóit a csendes-óceáni hadszíntéren (egy hajó - egy kamikaze repülőgép). Az alakulatok hivatalos neve Japánban sinpú tokubecu kógeki tai (sinpú tokkótai) (isteni szél különleges támadó egység). Az Egyesült Államokban a sinpú tokkótai írásjeleit tévesen kamikazénak olvasták.

Épül a Margarita menedékház, Európa legmagasabban fekvő háza, 1889.

erdekes_fotok956.jpg
Közvetlenül a svájci-olasz határ mellett, a Signalkuppe nevű hegy 4554 méter magas csúcsán áll a Margarita menedékház, a Capanna Regina Margherita. A ház építésének irányítását az Olasz Alpin Klub vállalta mágára 1889-ben. Az egyes elemeiket szamárháton szállították fel a hegy tetejére.

Lyndon B. Johnson, az Egyesült Államok elnök hallgatja Charles Robb kapitány Vietnamból küldött kazettáját, 1968. július 31.

erdekes_fotok957.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr9915519958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása