Az Orosz kiskápolna.
2020. március 14. írta: captain schuro

Az Orosz kiskápolna.

Az Orosz kiskápolna egy orosz ortodox kápolna, mely a Vršič hágón helyezkedik el északnyugat-Szlovéniában. Orosz hadifoglyok építették az első világháború alatt.

Orosz kápolna (2011. január)

templom1.jpg

1915-ben megnyílott az Isonzói front, ami szükségessé tette egy út megépítését az 1611 m magasan fekvő Vršič hágón át, hogy hadianyagot lehessen szállítani a frontra. Az utat orosz hadifoglyokkal építtették.

Az új utat meglátogatta Jenő főherceg is, akiről az út el lett nevezve. Tiszteletére szobrot állítottak fel, melyen 200 fogoly dolgozott.

templom8.jpg

Orosz hadifoglyok építik a Vršič utat.

templom9.jpg

Az 1611 m magasan fekvő Vršič hágó

A munkálatok 1915 májusában kezdődtek, és az utat az év végére meg is nyitották. Utána az utat tovább szélesítették, és a havat is takarítani kellett, mert az útnak állandóan nyitva kellett lennie. 1916. március 8-án egy lavina elsöpört egy fogolytábort, ahol 300 ember meghalt. Az áldozatok számát és kilétét soha nem állapították meg pontosan, ahogyan azokét sem, akik a brutális kényszermunka és a gyatra életkörülmények miatt haltak meg.

Orosz hadifoglyok és osztrák-magyar őrök a kápolna előtt 1916-ban.

templom2.jpg

A lavina által megsemmisített tábor a Vršič közepén helyezkedett el. 1916-1917 között a túlélő hadifoglyok egy kis kápolnát építettek az áldozatok emlékére. Az épület tipikus orosz konstrukció, két kis toronnyal a templomhajó oldalán. Az áldozatok sírjai veszik körül, mellette pedig egy piramis alakú emlékmű áll. Az emlékművön oroszul ez áll: "Oroszország fiaiért".

A piramis alakú emlékmű.

templom10.jpg

A kápolnát 2005-ben 90 000 eurós költséggel renoválták. Az épület háborús emlékmű és egyben szimbolikus kapcsolat is Szlovénia és Oroszország között.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a 2016. július 30-i centenáriumi ünnepségen a kiskápolnánál.

templom3.jpg

templom4.jpg

templom5.jpg

templom6.jpg

templom7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr7115521076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása