A legnagyobb támaszközű függőhidsk.
2020. április 12. írta: captain schuro

A legnagyobb támaszközű függőhidsk.

A függőhíd olyan híd, melynek fő tartószerkezeti elemei a végpontjaikon lehorgonyzott tartókábelek vagy -láncok, és a híd pályaszerkezete (merevítőgerendája) e főtartók alá kerül befüggesztésre jellemzően függőleges, esetenként ferde helyzetű függesztőrudakkal vagy -kábelekkel. Függőhidakat az ősidők óta készítenek, ezek egyik példája az inka kötélhíd, az első európai függőhídrajzot azonban csak Faustus Verantius Machinae Novae című, 1616-ban megjelent művében találjuk. A függőhidak széles körű elterjedését a 19. század elején a nagyüzemi acélgyártás kifejlődése tette lehetővé.

1. A Mackinac híd függőhíd az Amerikai Egyesült Államok Michigan államában, Mackinaw City mellett. Egyike a világ leghosszabb függőhídjainak: hosszúsága 8038 méter, a legnagyobb támaszköz 1158 méteres. 1957-ben nyílt meg a forgalom előtt.

 A leghosszabb függőhíd a világon

2. A Magas Tengerparti híd (svédül Högakustenbron) függőhíd Svédorszában, amely az Ångermanälven folyó torkolatát keresztezi Veda közelében. Hosszúsága 1867 méter, a legnagyobb támaszköz 1210 méteres. A hídat XVI. Károly Gusztáv svéd király nyitotta meg 1997. december 1-jén.

 A leghosszabb függőhíd a világon

3. A Golden Gate híd (magyarul Aranykapu) az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídja, amely a Csendes-óceánt és a San Francisco-öblöt elválasztó szorost íveli át. A San Francisco-félsziget északi csúcsán elterülő San Franciscót köti össze Marin megyével. A Golden Gate híd építését 1933. január 5-én kezdték el, és 1937. május 27-én adták át a gyalogos forgalomnak, ezt követően 27 évig, a New York-i Verrazano-Narrows híd elkészültéig; a világ leghosszabb függőhídja volt. A híd egy feszített vázas szerkezetű függőhíd, melynek két hatalmas acélkonzolja között 1280 méter víz húzódik. A két óriási torony között feszülő két fő kábele amellett, hogy megtartja a hídpályát, a nyomást és a feszítőerőt a tornyokon át a híd két végén lévő horgonyokhoz továbbítja.

 A leghosszabb függőhíd a világon

4. A Verrazano-Narrows híd egy függőhíd, amely összeköti New York városában Staten Islandet és a Long Islanden fekvő Brooklynt. A híd annál a tengerszorosnál (angolul narrows) épült, amely elválasztja a Felső-New York-i-öblöt az Alsó-New York-i-öböltől. A híd középső fesztávja 1298 méter, és elkészültekor, 1964-ben a világ leghosszabb függőhídja volt.

 A leghosszabb függőhíd a világon

5. A Tsing-Ma-híd függőhíd Hongkongban, mely egyike a világ leghosszabb függőhídjainak. Hosszúsága 2160 méter, a legnagyobb támaszköz 1377 méteres. 1997-ben nyílt meg a forgalom számára.

 A leghosszabb függőhíd a világon

6. A Humber híd függőhíd az Egyesült Királyságban, Kingston upon Hull közelében, amit hivatalosan 1981. július 17-én adott át II. Erzsébet brit királynő, bár a forgalom számára már 1981. június 24-én megnyitották. A két pilonja közötti távolság 1410 méter, amivel közel 17 évig – az Akasi Kaikjó híd 1998. áprilisi átadásáig – a világ legnagyobb támaszközű hídja volt. A Humber-torkolat fölött átívelő, összesen 2220 méter hosszú szerkezet felső szintjén az A15-ös autóút kétszer két sávja, míg a kissé lejjebb elhelyezkedő kétoldali konzolokon gyalogos és kerékpárút vezet át.

 A leghosszabb függőhíd a világon

7. A Runyang-híd függőhíd Kínában, mely egyike a világ leghosszabb függőhídjainak. A Peking–Sanghaj autópálya halad keresztül rajta. A legnagyobb támaszköz 1490 méteres. 2005-ben nyílt meg a forgalom számára.

 A leghosszabb függőhíd a világon

8. A Nagy-Bælt híd (dánul Storebæltsbroen) Dániában a Sjælland és Fyn szigetet összekötő, a Nagy-Bælt felett átívelő híd. A Nagy-Bælt híd alatt általában csak a függőhidat értik, azonban ez az összeköttetés több ennél. A függőhíd mellett még a Sjælland és Sprogø szigetet összekötő vasúti alagút és a Sprogø és Fyn szigetet összekötő pilléreken álló híd is hozzá tartozik. Az áthidalt távolság a sjællandi Halsskov és a Fyn szigeti Knudshoved között összesen 18 kilométer, melyet úgy oldottak meg, hogy felhasználták a Nagy-Bælt közepén levő kis Sprogø szigetecskét. Így a keleti részen a közúti forgalom a függőhídon, a vasúti forgalom pedig az alagúton keresztül, míg a nyugati részen mindkét forgalom a pilléreken nyugvó nyugati hídon keresztül bonyolódik. A keleti híd (Østbroen) – a tulajdonképpeni függőhíd – 1991 és 1998 között épült, és Halsskovot és a Sprogø szigetet köti össze. Teljes hossza 6790 méter, ebből a felfüggesztett rész 1624 méter. Ezzel átadásakor a világ második leghosszabb függőhídja lett, csak a néhány hónappal korábban átadott japán Akasi Kaikjó híd előzte meg.

 A leghosszabb függőhíd a világon

9. A Xihoumen-híd függőhíd Kínában, mely egyike a világ leghosszabb függőhídjainak. Hosszúsága 5300 méter, a legnagyobb támaszköz 1650 méteres. 2008-ban nyílt meg a forgalom számára.

 A leghosszabb függőhíd a világon

10. Az Akasi Kaikjó híd a forgalmas Akasi-szoros fölött biztosít átkelési lehetőséget a Honsú szigetén fekvő Kóbe, valamint az Avadzsi-szigeten lévő Ivaja között Japánban. 1991 méteres középső nyílásával jelenleg a világ legnagyobb támaszközű hídja, teljes hossza 3911 méter. A fantasztikus látványt nyújtó éjszakai kivilágításának köszönhetően kapta a Pearl Bridge (Gyöngy híd) becenevet.

 A leghosszabb függőhíd a világon

 

Forrás: https://bigpikcha.ru/?p=563903

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr6715608204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása