Lebensborn a náci tenyészprogram
2021. március 20. írta: captain schuro

Lebensborn a náci tenyészprogram

Lebensborn e.V. (szó szerint: „az élet forrása”, vagy az „élet kútja” bejegyzett egyesület). Heinrich Himmler 1935. december 12-én alapította a szervezetet az évtizedek óta csökkenő németországi születési arány megfordítására és a kívánatos északi-germán típusú népesség szaporítására, illetve az árják 120 milliósra emelésének elmélete megvalósítására. A nürnbergi törvények ugyanebben az évben tiltották meg a németeknek a zsidókkal és más alacsonyabbrendűnek tartott emberekkel kötött házasságot. A nemzetiszocialista Németországban ennek az SS által kezdeményezett, állami támogatású bejegyzett egyesületnek a célja az egészséges „tisztafajú árja” gyermekek születésének elősegítése, születési arányuk jelentős növelése a birodalomban.

Himmler és a náci vezetők a német nép hanyatlását és elkorcsosulását a náci embereszméknek legmegfelelőbb, válogatott árja férfiak és nők irányított „tenyésztésével” képzelte el és ezért arra buzdította az SS katonákat és a Wermacht tiszteket, hogy minél több gyermeket nemzzenek árja nőkkel, akár házasságon kívül is, akiket állami költségen nevelnek fel. Úgy tervezték, hogy ezek a születendő „lebensborn” gyerekek felnőve a náci-árja nemzet és világbirodalom vezetőivé válnak; egyben megtiltották és minden módon üldözték a „tiszta-német” nők és lányok terhességmegszakítását. Leányszállásokat, szülőotthonokat építettek, ahol akár névtelenül is ellátták a terhes nőket várandósságuk alatt, majd a megszületett szőke-és-kékszemű árja gyermekeket örökbe adták, vagy örökbeadásra felkínálták (lehetőleg) SS-tagok családjainak. A Lebensborn alapszabálya azt is kimondta, hogy a szervezet vezetője csak SS tisztségviselő lehet, akit az SS Birodalmi Vezető (Reichsführer) nevez ki.

A második világháború idején számos megszállt európai országban is megkezdte tevékenységét az eredetileg Németországban 1935-ben alapított Lebensborn szervezet. Az elfoglalt területeken több „Lebensborn-házat” kisajátított zsidó tulajdonú villában, kastélyban hoztak létre. A szervezet a Nagy-Német területen működése során a faji szempontból méltónak tartott árvákat kiválasztotta és gondozásba vette, az SS-tagokkal kapcsolatba kerülő árja nőktől született gyermekeket örökbefogadta. Eredetileg kizárták a német sorkatonák és külföldi nők együttlétéből született gyermekeket, mivel egyik oldalról sem volt bizonyíték a faji tisztaságra, de később ezek közül is kiválasztották a nemzetiszocialista faji ideológia értelmében „árjanak” tekinthetőket, vagyis a kinézetre megfelelőeket. A háború során attól sem riadtak vissza, hogy az elfoglalt területeken gyermekeket raboljanak el szüleiktől, származásukat eltitkolták, ha őket az árjásítási feltételek alapján úgy ítélték meg, hogy alkalmasak a lebensborni otthonokban elhelyezésre, végül pedig megfelelő német családoknál felnevelésre. Erre az egyik legszörnyűbb példa: a lidicei mészárlás során 98 gyermek közül 13-at kiválasztották lebensborni elnémetesítésre, a többit pedig a kulmhofi megsemmisítő táborba hurcolták és elgázosították.

A nürnbergi per során sok közvetlen bizonyítékot találtak a nácik által Nagy-Németországban 1939–1945 között elkövetett gyermekrablásokról.

Lebensborn gyermek keresztelése, Rhenish Hesse régió, 1935–1936

1_36.jpg
Lebensborn szervezet tagjai Lengyel gyermekeket rabolnak el szüleiktől Zamość megyében.

2_36.jpg
Lengyel gyerekek a német Dzierżązna munkatáborban, Zgierz közelében.

3_35.jpg
Lebensborn gyermek keresztelése, 1936

4_2.png
Az első Lebensborn anya és szülőotthon Norvégiában néhány héttel az 1941 szeptemberi megnyitása után.

5_38.jpg
Az ötéves fiúcska Gunnar, még a Lebensborn-program keretén belül született. A férfi, aki fogja, Lawrence Martin, a Denver Post szerkesztője, aki látogatóban volt a több mint ezer hontalanná vált „tökéletes” német gyermeket nevelő intézetben, 1949.

6_38.jpg
Lebensborn-házak az anyáknak, 1938.

7_37.jpg
Német nővér egy Lebensborn-otthonban.

8_36.jpg
Nemzetiszocialista Lebensborn „keresztség”, 1936.

9_37.jpg
Lebensborn szervezet tagja gyerekeket válogat, valahol Lengyelországban.

10_35.jpg
Német nővér tökéletesítendő Lebensborn gyerekek közt, 1940.

11_1.png
Anyák újszülöttjükkel egy Lebensborn-centrumban, 1937 körül.

12_35.jpg
A Lebensborn program keretében született gyermekek, 1938 körül.

13_34.jpg
Kiválasztották a nemzetiszocialista faji ideológia értelmében „árjanak” tekinthetőket, vagyis a kinézetre megfelelőeket.

14_35.jpg
Lebensborn gyerekek.

15_31.jpg
Egy Lebensborn óvoda belseje Németországban.

16_34.jpg
Lebensborn gyermek élvezik a napfényt.

17_34.jpg
Lebensborn-ház.

18.JPG

Forrás: wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr516471958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása