A Halál országútja - The Highway Of Death
2018. szeptember 14. írta: captain schuro

A Halál országútja - The Highway Of Death

A Halál országútjának is nevezett 80-as számú főút Kuvaitot köti össze az iraki Baszra városával. Nem keresztezi egyetlen település sem, 90 km hosszan fut megszakítás nélkül a sivatagon át. A rajta menekülő iraki konvoj tökéletes célpontot nyújtott 1991. február 26-án a koalíciós erők számára. Az USAF és US Navy pilótái valószínűleg sem addig sem azóta nem dobtak bombákat ilyen hatalmas és esélytelen célpontra. Az Iraki Köztársasági Gárda visszavonuló csapatait tankok, katonai csapatszállítók, buszok és civil járművek alkották vegyesen (sokuk lopott, tömve kuvaiti zsákmánnyal). A támadás először a járműoszlop elejét és végét érte, az így megrekedt középső rész elpusztítása már gyerekjáték volt.

halal_orszagutja_5.jpg

Az légitámadás következtében 1400-2000 jármű semmisült meg vagy maradt magára hagyva az út mentén. Az áldozatok száma ismeretlen, az erre vonatkozó számítások ellentmondásosak. Robert Fisk brit újságíró zsúfolásig telt parázsló roncsokról számolt be, és több száz holttestről amik az út szélén hevertek egészen az iraki határig. Más vélemények szerint az áldozatok száma a 10.000-hez közelít. Sokak halálát nem a bombázás okozta, hanem egyszerűen elhagyták járműveiket és a sivatagon keresztül próbáltak menekülni. Az általánosan elfogadott iraki veszteség a 80-as úton kb. 1000-1200 fő.

halal_orszagutja_6.jpg

Akik túlélték az éjjel indított támadást, és a vaksötétben a pánik ellenére át tudták verekedni magukat az autópályán feltorlódott roncsokon, azok iraki területre érve a 8-as úton és annak környékén kapták a légicsapás második hullámát. Sokan gyalog, járműveiket hátrahagyva érték el a határt, velük a tüzérség és a AH-64 Apache helikopterek végeztek.

halal_orszagutja_7.jpg

A csaknem kétezer harcjárművet a szövetségesek a kuvaiti Al Jahrah sivatag közepére hordták össze. A világ egyik legnagyobb tanktemetője ma az enyészet martaléka. A kuvaiti vezetés nem nagyon foglalkozik vele, hiszen dollármilliókat emésztene fel a roncsok tűzszerészeti átvizsgálása, speciális eszközökkel történő elszállítása. Ráadásul a királyságban nemhogy a feldolgozáshoz nélkülözhetetlen vasmű sincsen, hanem a roncsok esetleges anyagi haszna is eltörpül a városállam kőolaj-kitermeléséből származó jövedelméhez képest, így lényegében senkinek sem éri meg a harcjárművek beolvasztása.

halal_orszagutja_8.jpg

halal_orszagutja_9.jpg

halal_orszagutja_15.jpg

halal_orszagutja_16.jpg

halal_orszagutja_1.jpg

halal_orszagutja_10.jpg

halal_orszagutja_11.jpg

halal_orszagutja_17.jpg

halal_orszagutja_12.jpg

halal_orszagutja_2.jpg

halal_orszagutja_13.jpg

halal_orszagutja_3.jpg

halal_orszagutja_14.jpg

halal_orszagutja_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr1514240839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása