Ávilai Szent Teréz
2018. szeptember 22. írta: captain schuro

Ávilai Szent Teréz

Ávilai Szent Teréz 1515. március 28-án született, egy jómódú család lányaként. Vidámság, tudásvágy jellemezte már kiskorában is. A szentek életének olvasása a legnemesebb érzelmeket keltette fel benne. Jól jellemzi szenvedélyes természetét, hogy hétévesen megszökött bátyjával, Rodrigóval, hogy a mórok földjén vértanúként életüket adják Krisztusért. Egy férfi vitte haza őket. 13 éves korában elveszítette az édesanyját, ekkor a Szent Szűzhöz fordult segítségért, aki "édesanyja lett mindörökre". Kármelita rendi római katolikus szerzetesnő.

Ávilai Szent Teréz

avilai_szent_1.jpg

14 éves korában beadtak az avilai Ágoston-rendi apácakolostorba, hogy itt folytassa tanulmányait. Egy betegség miatt azonban el kellett hagynia a kolostort, tanításáról édesapja és nagybátyja gondoskodott. A nagybácsi révén ismerkedett meg Szent Jeromos leveleivel, melyek olyan erős hatást gyakoroltak rá, hogy elhatározta, életét Istennek szenteli. Apja nem támogatta döntését, ezért 1535 novemberében elhagyta a szülői házat, és bevonult az avilai Szent Megtestesülés karmelita kolostorba. Egészségét ismét súlyos kór támadta meg, melyből élete végig nem tudott teljesen kigyógyulni.

Feljegyzéseiből megtudjuk, hogy betegsége alatt Isten víziók és hangok útján felkereste. A látomások a fiatal lány lelkét mélyen felkavarták, nem volt képes egyedül feldolgozni ezeket, de Borgiai Szent Ferenc, Alcantarai Szent Péter, illetve dominikánus és jezsuita szerzetesek a segítségére voltak ebben. A lány látomásainak híre egy idő után mind szélesebb körben terjedt az egyszerű emberek körében is.

Francois Gérard: Ávilai Szent Teréz portréja (1827)

avilai_szent_2.jpg

Ez idő alatt Teresával csodás dolgok történtek, s ezekről a neve aztán az egész világon ismertté vált; szívét láthatóan egy dárda hegye szúrta át. A lány hitt abban, hogy mindez egy angyal műve, aki látomásában megjelent előtte és figyelmeztette; ha letér e helyes útról, a pokolra jut. A testi szenvedéseket és a világi akadályokat leküzdve 1562. augusztus 24-én megalapította karmelita rendházát, melynek a Szent József egyszerű reguláinak mezítlábas apácái nevet adta.

1582-ben öregen, betegen Alba Toresba utazott, és még ez év októberében itt érte a halál. Tetemét néhány év elteltével visszavitték szülővárosába, Avilába, majd újra visszaszállították halálának helyszínére. Ekkor felnyitották koporsóját, és döbbenten tapasztalták, hogy a holttest ellenállt az enyészetnek, épségben maradt. (A rendkívüli jelentőségű relikvia, Teresa átszúrt szíve, még napjainkban is megtekinthető.) XV. Gergely pápa 1614-ben boldoggá, 1622-ben pedig szentté avatta. Avila központjában áll az 1091-ben épült templom, melyben Szent Teréz eksztatikus élményeit és látomásait megélte. A templom közelében található a zarándokok másik kedvelt úti célja, Szent Teréz egykori lakóháza is.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2414254927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása