A piros banán (Red Dacca banán) kisebb ugyan, mint a sárga vagy a zöld, cserébe sokkal finomabb. A gyümölcsnek ugyanis nemcsak a külseje más egy kicsit, de a belseje is: krémesebb, halvány rózsaszín és állítólag málna ízű. És épp ez az édes íz az oka annak, hogy Ausztráliában és Közép-Amerika legtöbb országában, így Mexikóban is, ezt a típust eszik a legtöbben.
A növény egyébként Costa Ricából származik, és csak trópusi vidékeken marad meg. A nem mindennapi színét pedig karotintartalmának köszönheti. Nagy hátránya viszont, hogy csak rövid ideig áll el: néhány nap után egyszerűen erjedni kezd, ilyenkor pedig emberi fogyasztásra már tökéletesen alkalmatlan. Nem szereti a hideget, így annak, aki ilyen banánt vesz, figyelnie kell arra, hogy szoba hőmérsékleten tárolja, a többi gyümölcstől jó messze. A piros banánból ugyanis kis mennyiségű etiléngáz szabadul fel, ami meggyorsítja a többi gyümölcs romlását is.