Spreewald, a Német Velence   
2018. október 16. írta: captain schuro

Spreewald, a Német Velence   

 Brandenburg tartomány délkeleti részén terül el Európa egyik egyedülálló, szinte érintetlen természeti csodája, a Spreewald, ahol egyetlen folyó több száz apró, mindenfelé áramló természetes vízcsatornává osztódik szét. Akárcsak egy sűrű labirintus, összesen 475 négyzetkilométernyi területet hálóznak be ezek a zegzugos vízi utak, és ezzel egy teljesen egyedi, különleges folyóparti, ligetes és részben mocsaras tájegységet hoznak létre. Berlintől mindössze 1 órás autóútnyi távolságra fekszik. Nos, ez a csodálatos mesebeli táj nemcsak Brandenburg, hanem egész Németország egyik legszebb úti célja, ám mégis kevesen ismerik.

spreewald1.jpg

Spreewald jellegzetes kis meseházikóit nád fedi, különösen Leipe, Lehde és Burg falvacskákban állnak még mindig ezek a történelmi apró deszkaházak, amelyek nagy része műemlékvédelem alatt áll. Időközben jó néhányat közülük már turisztikai, üdülési célokra alakítottak át.

spreewald2.jpg

A Spreewaldi uborka messze földön híres, védett márkanév. Elsősorban Lübbanau viseli az uborkák városa titulust, ahol összesen 20, több mint 100 éves manufaktúrában dolgozzák fel a helyben termő uborkát nemes savanyúsággá. Németország újraegyesítése után a Spreewaldi uborka azon kevés NDK-s termék közé tartozott, amely mindent túlélt, és azóta is megszakítás nélkül kapható a boltokban

spreewald3.jpg

spreewald4.jpg

Spreewald természetvédelmi területét legcélszerűbb vízi úton bejárni. Negyven évvel ezelőtt sok kis falut és lakóterületet csakis csónakkal lehetett elérni, a gazdálkodók még a szénát és a jószágot is csónakon szállították ide-oda.

spreewald5.jpg

Miután ez ma már szárazföldi úton is lehetséges, a csónakokat azóta a kíváncsi, érdeklődő turisták szolgálatába állították.

spreewald6.jpg

Az UNESCO a Spreewald területét bioszféra-rezervátumként tartja nyilván, a benne élő védett állatokkal (gólyák, darvak, vidrák, rétisasok) együtt. Összesen 250 km-es vízi útrendszeren keresztül csónakázhatunk, erdőségeken és apró településeken át.

spreewald7.jpg

spreewald8.jpg

spreewald9.jpg

spreewald10.jpg

spreewald11.jpg

spreewald12.jpg

spreewald13.jpg

spreewald14.jpg

spreewald15.jpg

spreewald16.jpg

spreewald17.jpg

spreewald18.jpg

spreewald19.jpg

spreewald20.jpg

spreewald21.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr6314305681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása