A qobustani sziklarajzok, Azerbajdzsánban.  
2018. október 20. írta: captain schuro

A qobustani sziklarajzok, Azerbajdzsánban.  

 A qobustani sziklarajzok, Azerbajdzsánban a félsivatagi Sirvan-síkság és a Kaukázus déli láncaihoz tartozó Qobustan-hegység találkozásánál. Az 5,37 négyzetkilométernyi, védelem alatt álló területet 30,96 négyzetkilométeres védőzóna veszi körbe, amely nagyjából egybeesik a Qobustani Nemzeti Park területével. 

a_qobustani1.jpg

A térségben az utolsó jégkorszakot követően, az éghajlat melegebbre és csapadékosabbra fordulásával, 10 ezer évvel ezelőtt jelent meg az a népesség, amelynek településnyomai és művészi sziklarajzai mindmáig fennmaradtak. Barlangokban éltek, a barlangok közelében közel hatezer különféle ábrázolás látható mintegy ezer mészkősziklán. A képek véséssel, karcolással, pontozással vagy csiszolással készültek kő és fémeszközök segítségével, némelyiküket meg is festették. Koruk 8-4 ezer év közöttire tehető.

a_qobustani2.jpg
A későbbi korok tanúja körülbelül húsz őskori, valamint számos bronzkori és középkori településmaradvány, illetve épületrom, amelyek a qobustani térség korabeli fénykoráról vallanak. Az egyik szikladarabon lévő felirat az 1. század vége felé itt átvonult XII. római legio centuriója, Fulminata emlékét őrzi. A későbbi századok sziklavésetei terjedelmüket tekintve egyre kisebbek, és egyre inkább nonfiguratívak lettek. A 12-14. század közötti időből pedig számos arab felirat maradt fenn.

a_qobustani3.jpg

a_qobustani4.jpg

a_qobustani5.jpg

a_qobustani6.jpg

a_qobustani7.jpg

a_qobustani8.jpg

a_qobustani9.jpg

a_qobustani10.jpg

a_qobustani11.jpg

a_qobustani12.jpg

a_qobustani13.jpg

a_qobustani14.jpg

a_qobustani15.jpg

a_qobustani16.jpg

a_qobustani17.jpg

a_qobustani18.jpg

a_qobustani19.jpg

a_qobustani20.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3214312849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása