A Piedra del Penol vagy Penón de Guatapé egy hatalmas monolit a kolumbiai Antioquia megye területén. Kedvelt turisztikai célpont.A szikla Kolumbia középpontjától északnyugatra, a hegyek között található, rendkívül tagolt partvonalú Penol-Guatapéi-víztározó déli része mellett emelkedik. A 70 millió évvel ezelőtt kialakult képződmény relatív magassága körülbelül 200 méter, a tetejére, ahol egy kilátótorony, valamint étel-, ital- és ajándékárusok bódéi találhatók, egy 740 fokos (más forrás szerint 649 fokos) lépcső vezet fel.A spanyolok megérkezése előtt egyfajta indián szent hely volt, később pedig egy olyan legenda is hozzákapcsolódott, miszerint az ördög egyszer el akarta vinni a helyéről. A történet ennek tulajdonítja a nyugati lábánál található nagy repedést. 1954-ben Alfonso Montoya helyi plébános azzal a jelmondattal, hogy "a varangyok nem másznak fel a kövekre", elindított egyfajta versenyt annak érdekében, hogy az első ember felmásszon a szikla tetejére. Ez végül 1954. július 16-án sikerült Luis Eduardo Villegasnak, Ramón Díaznak és Pedro Nel Ramíreznek.Mivel két település, El Penol és Guatapé is a közelben fekszik, ezért két néven is szokták emlegetni. A guatapéiek, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá tegyék, hogy a szikla az övék, 1988-ban hatalmas betűkkel el is kezdték felfesteni az oldalára a község nevét, ám csak a G-ig és az U betű bal oldali, függőleges száráig jutottak. Azért kellett leállítani a munkákat, mert az El Penol-iak felhívták a figyelmet egy 1973-as törvényre, amely szerint tilos a természeti turisztikai látványosságokat befesteni. A Luis Villegas és Antonio Quintero által mintegy 30 napon át készített betűk ma is láthatók a sziklán.
A bejegyzés trackback címe:
https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr8814341661
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.