Pitcairn-sziget az egyik legkisebb ország a világon
2018. december 09. írta: captain schuro

Pitcairn-sziget az egyik legkisebb ország a világon

A Pitcairn-szigetek az Egyesült Királyság tengerentúli területe. Új-Zéland és Panama között félúton, Polinézia keleti végén elhelyezkedő, a Csendes-óceán víztükre fölé magasodó, négy apró szigetből álló szigetcsoport.

 pitcairn-sziget_1.png

Szigetei: Pitcairn-sziget, Oeno-atoll és a hozzá tartozó Sandy-atoll, Henderson-sziget, Ducie-atoll

 pitcairn-sziget_2.png

A szigetcsoport egyetlen lakott szigete a Pitcairn-sziget, amely a világ legkisebb népességű önálló közigazgatással rendelkező területe. A szigeten a pitcairni nyelvet beszélik, ami az angol és a tahiti nyelv egyfajta keveréke. A Pitcairn-sziget lakosai a Bounty matrózainak és tahiti feleségeinek a leszármazottai.

 pitcairn-sziget_3.png

A Baktérítőtől néhány kilométerre délre található, trópusi éghajlatú szigetet 1767-ben egy angol hajós, Philip Carteret fedezte fel. A sziget első telepesei a Bounty fellázadt matrózai és a Tahitiról magukkal hozott polinéziai őslakosok voltak, akik 1790-ben érkeztek a szigetre, összesen 27-en (a 9 angol lázadó,12 tahiti nő és 6 tahiti férfi). Henry Adams, más források szerint John Adams, a lázadó hajó utolsó életben maradt tagja békés, földművelő közösséget szervezett a szigeten. A sziget lakóit az angol nyelvre tanította, olvasási alapnak pedig az egyik hajóstiszt ládájában talált King-James kiadású angol nyelvű Bibliát használták. Jogrendjüket a Bibliából kiolvasott elvek alapján próbálták berendezni. Az angol-tahiti keveréknyelvben a középkori angol nyelv sajátosságai még ma is fellelhetőek, melyeket a középkori bibliakiadásból örökítettek át. A szigetek címere láthatóan tartalmazza a földműveléskor is használt talicska motívumot, a virágot és a horgony felett egy Bibliát. A szigetek a külvilág számára 1808-ig ismeretlenek voltak, mivel a térképek rossz helyen jelezték, de akkor egy hajó újból felfedezte.

 pitcairn-sziget_4.png

1838-ban Nagy-Britannia annektálta. 1856-ban a szigetnek már 194 lakója volt, amely túl soknak bizonyult, ezért a lakosok egy részét a Norfolk-szigetre telepítették, amely 1913 óta ausztrál szövetségi fennhatóság alatt van. 1902-ben Pitcairnhez csatolták a Henderson, Ducie és Oeno szigeteket.

 pitcairn-sziget_5.png

1952-től Fidzsi-szigetek és Tonga fennhatósága alá tartozott, de 1970-ben e szigetcsoportok függetlenné váltak, míg Pitcairn az új-zélandi brit főbiztos felügyelete alá került.

 pitcairn-sziget_6.png

Adamstown, a szigetek fővárosa, 50 állandó lakosával ,,a világ legkevesebb lakosú fővárosa" címet viseli. A háztartások legtöbbjében van amatőr rádió, amivel kapcsolatban állnak a világgal, bár egyes hírek szerint rendelkeznek telefon-, és internet-hozzáféréssel is.

pitcairn-sziget_7.png

pitcairn-sziget_8.png

pitcairn-sziget_9.png

pitcairn-sziget_10.png

pitcairn-sziget_11.png

pitcairn-sziget_12.png

pitcairn-sziget_13.png

pitcairn-sziget_14.png

pitcairn-sziget_15.png

pitcairn-sziget_16.png

pitcairn-sziget_17.png

pitcairn-sziget_18.png

pitcairn-sziget_19.png

pitcairn-sziget_20.png

forrás: wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2614465410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása