Érdekes tények. 2.
2019. március 17. írta: captain schuro

Érdekes tények. 2.

Nem az a világ legnagyobb sivataga, amelyikre gondolsz. Az Antarktiszon található a Föld frissvíz-készletének 90 százaléka, de fagyott állapotban. Viszont mivel itt egy évben kevesebb mint 5 centiméternyi csapadék hullik, ez bolygónk legnagyobb “sivataga” is egyben.

a26_1.jpg
McDonald’s a legnagyobb “játékforgalmazó”, mivel a játékpiac 20%-át ő adja.

a27_1.jpg
A Hubble űrtávcső valójában a múltba néz: amikor rögzít egy 100 millió fényévre lévő galaxist, a felvételen azt látjuk, hogy nézett ki az 100 millió évvel ezelőtt.

a28.jpeg
Ha a Vénuszon születtél volna, még azelőtt megünnepelnéd az első születésnapod, mielőtt egynapos lennél. A Vénusz a Naprendszer leglassabban forgó bolygója. Kevesebb ideig tart megtennie egy teljes kört a Nap körüli pályáján, mint ameddig egyszer teljesen körbefordul saját tengelye körül.

a29_1.jpg
A Nap atmoszférája még a Földön is messze túlnyúlik – így gyakorlatilag mi magunk is a Napban élünk.

a30_1.jpg
A fém hőtágulása miatt az Eiffel-torony 15-17 centiméterrel magasabb nyáron.

a31_1.jpg
A Nap lehet, hogy idősebb a Földnél, de az ivóvíz idősebb még a Napnál is.

a32_1.jpg
Egy paradicsomban 7 ezerrel több gén található, mint egy emberi lényben.

a33_1.jpg
Alaszka az USA legészakibb, legkeletibb és legnyugatibb állama. Az oké, hogy ez a legészakibb és a legnyugatibb, de vajon miért a legkeletibb? Azért, mert az Alaszkához tartozó Aleut-szigetek túllóg a nyugati hosszúság 180. fokán, így meg már átnyúlik a Föld keleti féltekéjébe.

a34.jpg
Több ember él a japán fővárosban, Tokióban, mint egész Kanadában (ami Oroszország után a világ második legnagyobb országa).

a35.jpg
Több milliárd lakható bolygó lehet galaxisunkban, a Tejútrendszerben, annál is több, mint ahány ember él a Földön – állapították meg amerikai csillagászok az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által felbocsátott Kepler űrteleszkóp adatainak elemzése nyomán.

a36.jpg
13,4 milliárd fényévre fekszik tőlünk, és az ősrobbanás után 400 millió évvel keletkezett az eddig felfedezett legtávolabbi galaxis. A GN-z11 jóval kisebb méretű és tömegű a Tejútrendszernél.

a37.jpg
A Titanic naponta 825 tonna szenet éget el, de a gázok csak három kéményen keresztül távoznak. A hajó negyedik kéménye ugyanis csak dísz volt.

a38.jpg
A Szaturnuszon gyakoriak a gyémántesők. Tudósok becslései szerint miden évben több ezer körülbelül egy centiméter átmérőjű kis kövecske hull alá az égből. Mellesleg ugyan ez történik a Jupiteren is.

a39.jpg
A mangók is képesek “lebarnulni”. Ha kellő ideig hagyjuk kint őket a napon egy idő után bepirosodik a rész, amely több napfényt kapott.

a40.jpg
A béka nem tud anélkül nyelni, hogy becsukná a szemét, mivel a szemgolyói segítségével nyomja le a falatot a gyomrába.

a41.jpeg
Az asztácium a legritkább elem, amely természetes formában fordul elő a Földön – kevesebb, mint 1 gramm található belőle a földkéregben.

a42.jpg
Az emberek fején átlagosan 100.000 hajszál van, míg egy vidra testének minden egyes négyzetcentiméterén 160.000 szőrszál található.

a43.jpg
Az egész eddigi történelem során az emberiség összesen annyi aranyat bányászott ki a földből, ami 2 olimpiai úszómedencét töltene ki.

a44.jpg
A gravitáció miatt egy fa elméletileg maximum 130 méter magasra nőhet meg. Az óriás mamutfenyő legöregebb ismert példány 3200 éves; törzsének átmérője 8,85 méter, magassága 93,6 méter, becsült tömege mintegy 1000 tonna.

a45.jpg
Japánban pecséteket (hanko) használják az aláírások helyett. Bankszámla megnyitásához vagy a szállítmány átvételének megerősítéséhez szükség van a hanko-ra, személyes pecsétre. Hazánkban ilyen esetben aláírjuk a dokumentumokat, de Japánban a hanko továbbra is a legfontosabb eszköz a személyazonosságának ellenőrzéséhez.

a46.jpg
Az orosz űrhajós Valeri Polyakov töltötte a leghosszabb időt az űrben az emberiség történelmében: 437 napot és 18 órás volt odakint.

a47.jpg
A világ legkisebb gyümölcse Utricle névre hallgat, és nagyjából akkora, mint egy kisebbecske hangya.

a48.jpg
Bármelyik adott pillanatban a felhők a Föld mintegy 60%-át borítják be.

a49.jpg
Az Uránuszon két évszak van: nyár és tél. Mindkettő 42 földi évig tart. Az Uránusz mozgása kuriózumnak számít Naprendszerünkben: a bolygó forgástengelye mindössze 8 fokot zár be a keringési síkkal, vagyis – szemléletes képpel élve – az oldalára dőlve, retrográd (vagyis az órajárással megegyező) irányban forog. A központi csillagunktól átlagosan kb. 20 Csillagászati Egység távolságra lévő planéta nagyjából 84 év alatt kerüli meg Napunkat, így 42 évente kerül sor napéjegyenlőségre.

a50.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr5214696032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása