Így festenek az ismert fűszernövények, természetes környezetükben.
2019. november 14. írta: captain schuro

Így festenek az ismert fűszernövények, természetes környezetükben.

Mindennapi étkezésünk szerves részét képezik, ám legtöbbször nem tudunk róluk sokat. Most megnézheted, hogyan festenek az ismert fűszernövények, mikor természetes környezetükben növekednek.

Szezámmag

How Spices Look In Their Natural State

A szezám telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása. Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést. A szezámmagból préselt szezámolaj B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz. Nagy energiatartalma - 570 kilokalória van 100 grammjában - és vitaminjai, antioxidánsai miatt hatékony roboráló szer. Gazdagabb kalciumban, mint például a tehéntej.

Sáfrány

How Spices Look In Their Natural State

A sáfrányt elsősorban ételízesítésre és ruhafestésre használták, de gyógyhatást is tulajdonítottak neki. Nyugtatóként, étvágyjavítóként és görcsoldóként alkalmazták, sőt – különösen az ókorban – fontos afrodiziákum volt. A XIV. századi nagy pestisjárvány idején a betegség ellenszerének tartották. Újabban szív és érrendszeri betegségek kezelésére vonnak ki belőle anyagokat. Bár évezredeken át nagyon kedvelték, már az ókorban észrevették, hogy nagyobb mennyiség fogyasztása halált okozhat, ezért fontos mértéket tartani.

Vaszabi

How Spices Look In Their Natural State

Kulináris használata mellett a vaszabi gyógyhatásáról is ismeretes. A belőle kivont vegyületek gyógyászati értékeiről először a 10. század során készült dokumentáció. A benne található vegyületek biocid hatásának köszönhetően az ételmérgezés jó ellenszere, ezért is fogyasztják a nyers halételek mellé. Ez a fűszer a különleges ízét az izotiocianátoknak köszönheti, ami nemcsak ízvilága miatt hasznos, hanem jelentős egészségügyi előnyei miatt is.

Kardamom

How Spices Look In Their Natural State

Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egészen különleges, új ételt kapunk. Desszertekhez is jól passzol. Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés esetén. A fejfájást is enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését. Tonizál is, ezért kozmetikumokban is használják.

Szerecsendió

How Spices Look In Their Natural State

A szerecsendió kellemesen aromás, de erős fűszer, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben, vagy őrölt formájában használjuk. Kis mennyiségben jótékony befolyással bír a vérnyomásra, a szerecsendió-olaj pedig oldja a stresszt, javítja a szellemi képességeket. Állítólag álmokat is elő lehet idézni az olaj segítségével. Az olajat ezen kívül még a masszázs területén használják előszeretettel, hiszen enyhíti a ízületi gyulladásokat, és az izomfájdalmakra is remek ír. Gyakori összetevője a köhögéscsillapító tinktúráknak is.

Fekete bors

How Spices Look In Their Natural State

A fekete bors az egyik legnépszerűbb, leggyakoribb fűszer, minden háztartásban megtalálható, és az édességeken kívül szinte minden ételünk kellemes ízesítője. A bors pozitív egészségügyi hatásait az egyik benne lévő vegyületnek, a piperinnek köszönheti. A piperin javítja a különböző mikronutriensek, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, így azokat még hatékonyabban tudja hasznosítani a szervezetünk. Ráadásul nemcsak az A- és C-vitamin, a szelén vagy a béta-karotin felszívódását javítja, de olyan rendkívül hasznos vegyületekét is, mint például a kurkumában található, gyulladáscsökkentő és fertőzések ellen is kiváló kurkumin. A piperin a bél nyálkahártyáján található aminosav-transzportereket is képes aktivizálni, így azok nem engedik, hogy a tápanyagok idő előtt kiürüljenek a szervezetünkből.

Mustár

How Spices Look In Their Natural State

A mustármagot fűszerként használják. Az asztali mustár fűszer fontos alapanyaga. Sajtolnak belőle mustárolajat is. Jó a pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe- és májbántalmak emésztési panaszok, felfúvódás, reuma, isiász (idegbecsípődés) és bőrkiütések esetén is. A magból naponta 3 x 1 – 1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül kell lenyelni. Egy – egy kúra 6-8 hétig tartson. Gyógyhatása abban áll, hogy a szervezeten emésztetlenül átmenő magok emulziói kioldódnak.

Kömény

How Spices Look In Their Natural State

Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. A fűszerkömény elősegíti a gyomornedv-elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre. Végezetül karvontartalmának köszönhetően a köménynek bélfertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van. A kömény illóolajában kuminaldehid található. Bebizonyosodott, hogy a kuminaldehid, kis molekulaként, gátolja az alfa-szinuklein csomósodását, amely olyan súlyos neurodegeneratív betegségekben játszik szerepet, mint a Lewy-testek által okozott elmebaj, Parkinson-kór, és multiszisztémás atrófia.

Csillagánizs

How Spices Look In Their Natural State

Ínyencségre vágyók jellegzetes íze és illata miatt kiválóan használhatják sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, édes borok, teák készítéséhez. A hagyományos kínai orvoslás ajánlja elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére, görcsoldó hatása miatt. Szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav.

Kapribogyó

How Spices Look In Their Natural State

A kapribogyó a kapricserje ecetben, sóban, olajban tartósított, még ki nem nyílott, fonnyasztott bimbója. Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő. Hatóanyaga, a sárga rutinglikozid egy természetes flavonoid, ami a C-vitaminnal karöltve erősíti az immunrendszert. Ez a növény tartalmazza tömegarányosan a legtöbb kvercetint (234 mg/100 g ehető rész).

Kurkuma

How Spices Look In Their Natural State

A fűszert a sárga színű, a közönséges gyömbérére emlékeztető gyöktörzsében és gumójában lévő nem mérgező, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, amit sajátos aromája és sárga színe miatt kedvelnek. A kurkuma legfeljebb 5 százalékban tartalmaz kurkumint, ami egy polifenol. A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga, és sok helyen használják az élelmiszerekben adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni. Nemcsak ízületi fájdalmakra hatásos, de a rák kialakulását is segíthet megelőzni, illetve depresszió ellen is ajánlják.

Vanília

How Spices Look In Their Natural State

Az egyik legfinomabb és legkedveltebb fűszer. Teában, csokoládéban, cukrászkészítményekben, a gyógyszerészetben és a gyógyászatban egyaránt kellemes és értékes anyag. Kedélyjavító, emésztéssegítő, manapság a kemoterápiában étvágyjavítóként alkalmazzák. Sajátos felhasználási lehetősége az Alzheimer- kórban kialakuló szagláscsökkenés diagnosztizálása.

Szegfűszeg

How Spices Look In Their Natural State

Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják. A bimbójából, szárából, leveléből és magjából sajtolt illatos olajat a gyógyászatban alkalmazzák. Szegfűszeg illóolaj gyomorbántalmakra és fertőzésekre egyaránt használható, sőt a fogfájást is enyhítheti, ha bedörzsöljük vele ínyünket.

Rozmaring

How Spices Look In Their Natural State

A rozmaring ősidők óta jól ismert fűszer- és gyógynövény. Leveléből készült a XVII. és XVIII. században Európa-szerte ismert „magyar királyné vize” (Aqua Reginae Hungariae), amit köszvényes betegek kezelésére használtak, illetve hajhullás ellen is hatékony szerként tartották számon. A népi gyógyászatban görcsoldónak is használják, valamint egyes helyeken a borok ízesítésében is szerepet játszik.

Orvosi zsálya

How Spices Look In Their Natural State

Más fűszerekkel használva érdekes ízt ad az ételnek. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok körítéseit is. A zsályatea hatását elfogyasztása után 2-3 óra múlva fejtik ki, izzadás, bélhurut kezelésére kiváló. Egyes országokban ezért is nevezik növényi aszpirinnek. A meleg zsályatea kitűnő toroköblítő a szájban fellépő betegségek enyhítésére. Náthánál és szamárköhögésnél tejben főzik meg a leveleket. A gyógytea jó hatással van a fogíny-, száj- és torokgyulladásra. A porított levél szájvizek, fogporok készítésére is alkalmas.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3015306328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása