33 történelmi kép az 1970-es évekből.
2019. november 29. írta: captain schuro

33 történelmi kép az 1970-es évekből.

Az Apollo–13 légkörbe visszatérő egysége a Csendes-óceán vizén.Az Apollo–13 légkörbe visszatérő egysége a Csendes-óceán vizén.

u1.jpg
1970. április 13-án a Hodra tartó Apollo-13 legénysége jó éjszakát kívánt a tévénézőknek, majd megszakították az adást. Kilenc perccel később felrobbant a hajó oxigéntartálya, és az űrhajósok már nem a Holdért, hanem az életükért küzdöttek. Ennek ellenére hibátlan leszállást hajtottak végre a Csendes-óceánon, 6,3 kilométerre a kijelölt Iwo Jima repülőgép-hordozótól. Április 17-én a küldetés befejeződött: a NASA sikerrel oldotta meg minden idők legnagyobb volumenű űrbéli mentőakcióját.

Elvis Presley találkoozik Richard Nixonnal.

u2.jpg
Elvis Presley és Richard Nixon 1970. december 21-én találkozott a Fehér Házban. Elvis, aki már kisgyerekként is rendőr szeretett volna lenni, a szórakoztatóiparba beépülő kábítószerügynökként akarta szolgálni a hazáját, a drogellenes háborúját tervezgető Nixon pedig megszimatolta a jó reklámot, és napirendjét felülírva az Ovális Irodában fogadta a szupersztárt. Felesége, Priscilla Presley szerint azért akarta megszerezni a kábítószerügynöki jelvényt, hogy az utazásai során ne vegzálják a drogok és a gyógyszerek miatt.

A Kent Állami Egyetemen a Nemzeti Gárda tüzet nyit a tüntető diákokra.

u3.jpg
Az ohiói Kent állami egyetemen 1970. május 4-re diáktüntetést szerveztek, a vietnámi háború, valamint  a kambodzsai invázió ellen. A helyszínre az Ohiói Nemzeti Gárda is megérkezett és tömegoszlatás címén belelőttek a diákseregbe. Négy hallgató: Allison Krause, Jeffrey Miller, Sandra Scheuer és William Schroeder az incidens során elhunyt, további 9 diákot szállítottak kórházba, egy közülük örökre lebénult.

Indira Gandhi az előrehozott országos választásokon 1971. márciusában.

u4.jpg
Indira Gandhi két ízben volt India miniszterelnöke. Először 1966. január 19-étől 1977. március 24-éig, majd 1980. január 15-től 1984. október 31-éig. Ragyogó stratéga és politikusi elme volt, megfelelt a közösség feletti személyes hatalom minden elvárásának. A történelem egyik első női kormányfője.

1971. október 1-jén nyitotta meg kapuit az orlando-i Walt Disney World.

u5.jpg
A The Walt Disney Company által megnyitott szórakoztató park. Az Amerikai Egyesült Államokban, Lake Buena Vistaban található, Orlandotól nem messze Florida államban. A több, mint 12 000 hektáros területeten 4 fő- és 2 vízi egység található, 23 saját tulajdonú hotel a vendégeknek, de van természetesen golfpálya, és több wellness centrum is azoknak a szülőknek, akiket nem elégít ki teljesen a mesés park. 

1972. február 21-én Nixon személyében először látogatott amerikai elnök Kínába. 

u6.jpg

Az elnök és a First Lady gépe 1972. február 21-én landolt Pekingben, Nixon pedig még ezen a napon találkozott az éppen betegeskedő Maóval. Az egyhetes vizit menetrendje egyébként viszonylag kevés hivatalos programot tartalmazott: az amerikai elnök másnap Csuo En-lajjal, Kína miniszterelnökével is tárgyalóasztalhoz ült, a későbbiekben azonban már csak az ország nevezetességeit látogatta meg. Az egyhetes vizit végén, február 27-én Nixon és Csuo En-laj kommünikét adott ki, mely előirányozta a két ország gazdasági és kulturális kapcsolatainak szorosabbra fűzését és a vietnami háború mielőbbi befejezését. Az amerikai elnök ebben a dokumentumban nyilvánosan is elfogadta az „egy Kína” politikáját, miután ígéretet tett a Tajvanon állomásozó amerikai haderő fokozatos kivonására.

Jane Fonda 1972-ben Hanoi-ba látogatott.

u7.jpg

A színésznő korábban soha nem volt aktivista, és a háborút sem követte. 1972-ben azonban egy nehéz terhesség után ágyhoz volt kötve. Ekkor kezdte el érdekelni a politika: a vietnámi háború tudósításaiban láthatta, ahogy fiatal 18-19 éves katonák tízezrei harcoltak és estek el a frontvonalon. Nem sokkal később Fonda fényképezőgépével útra kelt, és 14 napot Vietnámban töltött, a háború sújtotta vidékeken. Bárhol járt, a nyugati és helyi médiumok stábjai követték minden lépését.

A Miami Dolphins nyeri a Super Bowl VII-et.

u8.jpg

Miami Dolphins 14–7 Washington Redskins, Los Angeles Memorial Coliseum, Los Angeles, Kalifornia, 1973. január 14.

A Legfelsőbb Bíróság ítéletet hozott a Roe v. Wade-ügyben.

u9.jpg

A Roe v. Wade-ügy, ami egészen az amerikai Legfelsőbb Bíróságig kígyózott, és egy ma már alapvetőnek tűnő emberi jogot próbált tisztázni: van-e joga egy nőnek elvetetni a magzatát? A per polarizálta az amerikai közvéleményt: az egyik oldal a női szabadság fontos mérföldkövének tudta be a döntést (ami alkotmánymódosításhoz is vezetett), a másik oldal viszont egy meg nem született gyermek meggyilkolásaként emlegeti a mai napig az abortuszt. Az ítélet végül 1973. január 22-én születettmeg, 7:2 arányban döntöttek a bírók amellett, hogy alkotmányos jog a terhesség megszakítása. 

Secretariat megnyerte a Hármas Korona versenyt.

u10.jpg

1973-ban benevezték az Amerikai Triple Crown versenysorozatra, amely a Kentucky Derby-ből, a Preakness Stakes-ből és a Belmont Stakes versenyből áll és a legnagyobb sztárok közé sorolják azt a lovat, aki megnyeri mindhárom nehéz és hosszú versenyt. A Kentucky Derby-n rosszul startolt, de hamar felzárkózott és legnagyobb ellenfelét, egy Sham nevű telivért hátrahagyva két és fél hosszal győzött. A Preakness Stakes alatt szintén rosszul indult, de az első kanyarban már vezetést szerzett és 1 perc 55 másodperces idővel lett első. Itt szintén Sham lett a második helyezett. 1973. június 9.-én a Belmont Stakes-t csupán öten futották közel 68 ezer néző előtt. A versenyen Secretariat és Sham hamar kitört a többi ló közül és már tíz hosszal vezették a mezőnyt. Kb. másfél kilométer megtétele után Sham fáradni kezdett és lelassult. Most már semmi sem állíthatta meg Secreatariat-ot, aki 31 hosszal nyerte a Belmont Stakes-t, ezzel rekordot döntve, 2 perc 25 másodperc alatt teljesítve a távot!

A Párizsi béke-megállapodás a vietnami háború befejezéséről.

u11.jpg

Az 1970-es évek elejére az Egyesült Államok vezetői már belátták, hogy a vietnami háborút nem tudják megnyerni. 1971-ben Párizsban titkos tárgyalásokat kezdtek a háború befejezéséről Észak-Vietnam képviselőivel. Nem sokkal az 1972. évi amerikai elnökválasztások előtt, 1972. október 8-án Henry Kissinger, Nixon elnök nemzetbiztonsági tanácsadója előzetes megállapodásra jutott az Észak-Vietnamot képviselő Le Duc Tho különleges megbízottal a háború befejezéséről. Az elnökválasztási kampány egyik legfontosabb témája a háború volt. A választáson Nixon nagy fölénnyel győzött, de az Egyesült Államok egészen 1972. december 30-ig folytatta Észak-Vietnam intenzív bombázását. 1973. január 5-én a béketárgyalások eredményeire hivatkozva Nixon elnök bejelentette a hadműveletek felfüggesztését, amelyet később a teljes amerikai haderő Vietnamból való egyoldalú kivonása követett. Az októberi megállapodás elemeit csak néhol módosító párizsi békemegállapodást végül 1973. január 27-én írták alá. Az egyezménnyel hivatalosan is lezárult az Egyesült Államoknak a vietnami háborúban való részvétele.

A Világkereskedelmi Központ a 110 emeletes ikertornyok építése befejeződött.

u12.jpg

Az építkezés 1966-ban kezdődött meg. Az üvegdoboz stílust képviselő tagolatlan épületegyüttes jellemzői közé sorolható a geometrikus osztatok és vertiksíkok, az üvegfalak és az óriási teherbírású gyámoszlopok. A felhőkarcoló acélszerkezete 1971 tavaszán készült el, az első bérlők 1972-ben költöztek be az északi toronyba. 1973 nyarán a déli tornyot is átadták. Alapterülete 6 hektár volt, a tornyok tövében létesített tér kiterjedése pedig meghaladta a 20 ezer m²-t. Az épületkomplexum az Egyesült Államok legfontosabb és a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja volt, ezenkívül New York legmagasabb és az Egyesült Államok második legmagasabb épülete. A 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokban az ikertornyok megsemmisültek. A komplexum olyan hatalmas volt, hogy saját irányítószámot rendeltek hozzá (10048).

Billie Jean King megnyeri a „Nemek Harca” mérközést Bobby Riggs ellen.

u13.jpg

Billie Jean King a történelem egyik legnagyobb női teniszezője. Pályafutása alatt összesen 39, 12 női egyéni, 16 női páros és 11 vegyes páros Grand Slam-győzelmet aratott. A legemlékezetesebb mérkőzése, amire a legtöbben emlékeznek, a „Nemek Harca” volt, amit Bobby Riggs az egykori férfi teniszbajnok ellen játszott, és nyert meg. Billie Jean King volt az első olyan amerikai élvonalbeli sportoló, aki a nyilvánosság előtt vállalta, hogy saját neméhez vonzódik. Billie Jean King kezdeményezésére az ATP mintájára 1973-ban létrejött a WTA (Women’s Tennis Association), ami egyben a hivatásos női tenisz létrejöttét is jelentette. A szervezetnek ő volt az első elnöke.

Patty Hearst rendőrségi képe

u14.jpg

Patty Hearst a Hearst újságörököse tizenkilenc éves volt, mikor 1974 február 4-én egy radikális antikapitalista terroristacsoport (a Szimbionista Felszabadítási Hadsereg) elrabolta. Két hónappal eltűnése után egy videó látott napvilágot, amiben Patty arról számolt be, hogy csatlakozott a szervezethez. Nem sokkal később már egy bankrablást vezetett, végül kicsivel több, mint másfél év múlva kapták el. Patty, aki ekkor már Tányának hívatta magát, azzal védekezett, hogy elrablói agymosásnak vetették alá, mégis fegyveres rablás vádjával kellett bíróság elé állnia. 35 év börtönbüntetést kapott, ebből 22 hónapot le is töltött, mielőtt Carter elnök két évre mérsékelte büntetését. Szabadulása után feleségül ment egyik testőréhez, akivel családot is alapítottak. 

Francis Ford Coppola az 1974-es Oscar-gálán, A Keresztapa II. című filmjéért át vette a legjobb rendezőnek járó díjat.

u15.jpg

Francis Ford Coppola az 1974-es Oscar-gálán, a legjobb rendezőnek járó díj köszönőbeszédében elmondta: „Charlie Bluhdorn ötlete volt. Amikor meghallottam, mondtam neki: A Keresztapának folytatást készíteni garantált bukást jelent, és mindent elveszíthetek, amit eddig sikerült elérnem. Örülök neki, hogy megpróbáltam.”

1974. augusztus 8-án jelentette be az amerikai népet sokkoló tévébeszédben Richard Nixon amerikai elnök, hogy másnapi hatállyal lemond tisztségéről.

u16.jpg

Amikor 1972. június 17-ére virradó éjszaka a washingtoni Watergate irodaépületben tetten értek öt betörőt, akik a Demokrata Párt főhadiszállásán akartak lehallgató készülékeket elhelyezni, még senki sem sejtette, mekkora lavina indult el. A szálak Nixonhoz vezettek és az elnök, hogy megelőzze a leváltását célzó kongresszusi eljárást, 1974. augusztus 9-én lemondott. Nixonnal együtt kormányzatának hat tagja (Kleindienst, Ehrlichman, Haldeman, Magruder, Dean és Grey) is kénytelen volt lemondani. Ford elnök később kegyelemben részesítette. 1988-tól a Los Angeles Times és a Sunday Times kommentátora volt.

Hank Aaron baseballjátékos megdöntötte Babe Ruth legtöbb hazafutás rekordját.

u17.jpg

Több mint 40 évvel ezelőtt Hank Aaron elérte a 715. hazafutást ezzel megdöntötte Babe Ruth 39 éves hazafutás rekordját.

Az 1975-ös Cápa című film egyik leghíresebb, horrorisztikus jelenete Orca kapitány halála. 

u18.jpg

Robert Shaw valójában egy műteremben játszotta el, ahogy a víz alá bukó kajütben az életéért küzd. A cápa műanyagból és gumiból készült, gyomrában rengeteg művérrel. A cápa (Jaws) című 1975-ben bemutatott horrorfilm Peter Benchley A fehér cápa című regényéből készült Steven Spielberg rendezésében. A rajongók a legfélelmetesebb horrorfilmek között tartják számon.

Beverly Johnson modell a Vogue magazin címlapján 1974-ben.

u19.jpg

Beverly Johnson modell volt az első afro-amerikai modell, 1974 augusztusában megjelenő Vogue magazin címlapján, a magazin 1892-es első kiadása óta.

Bill Gates és Paul Allen 1975-ben megalapították a Microsoft nevű céget, 

u20.jpg

A Microsoftot Albuquerque-ben, Új-Mexikóban alapította 1975-ben Bill Gates és Paul Allen a Micro-soft név alatt, hogy BASIC-fordítóprogramokat fejlesszenek és árusítsanak. A „Micro-soft” (a microcomputer és a software szavak összevonása) nevet Bill Gates használta először egyik Paul Allennek címzett levelében 1975. november 29-én. A „Microsoft” 1976. november 26-án vált bejegyzett védjeggyé.

Az amerikai diplomaták elhagyják Saigont.

u21.jpg

Az amerikai-észak-vietnámi béketárgyalások 1968. május 13-án kezdődtek Párizsban, a megbeszélésekbe később bevonták a DNFF és a saigoni kormány képviselőit is. Az elszenvedett légi- és szárazföldi veszteségek, illetve a hazai és a nemzetközi tiltakozás végül a háború befejezésére kényszerítette az Egyesült Államokat. 1973. január 27-én Párizsban a két fél békeegyezményt (fegyverszüneti megállapodást) kötött, amely a külföldi csapatok kivonását, a harcok befejezését és a tárgyalásos rendezést írta elő. Az amerikai csapatok március 29-én elhagyták Vietnámot. Délen Thieu elnök egyre keményebb kormányzása ellen 1974 végére tömegtüntetések törtek ki. Az északiak decemberben nagy offenzívát indítottak, és néhány hónap alatt az egész országot elfoglalták. A vietnámi háború 1975. április 30-án Saigon feltétel nélküli kapitulációjával ért véget.

Arthur Ashe az első afroamerikai Grand Slam-győztes.

u22.jpg

1968-ban ő lett az első afroamerikai Grand Slam-győztes, amikor az első nyílt US Openen diadalmaskodott. Karrierje során még két Grand Slam-tornát nyert meg: az 1970-es Australian Opent és 1975-ben Wimbledont. 1979-ben szívműtéten esett át, ami végül visszavonulásához vezetett. Egyik vérátömlesztésekor megfertőződött a HIV-vel, ami korai halálát okozta, 1993-ban.

A Saturday Night Live debütál.

u23.jpg

A Saturday Night Live amerikai szkeccsműsor, Lorne Michaels készítette. A sorozat az amerikai televíziózás egyik leghosszabb ideje futó produkciójának számít, hiszen már 1975 óta műsoron van. A nevet gyakran rövidítik SNL-nek. 5-10 perces humoros jeleneteket játszanak az összes részben. Humoros ál-interjúkat is közvetítenek az epizódokban. Az is szokássá vált a sorozat "berkeiben", hogy kiparodizálják a Jeopardy! (magyar címén Mindent vagy semmit!) című kvízműsort. Az évek során megváltozott az eredeti stáb, időközben egyes régi írók, producerek, színészek, stb., kiléptek a Saturday Night Live készítéséből. Sok mára híressé vált színész és humorista, például Eddie Murphy, Chevy Chase vagy Adam Sandler is itt kezdte. Eddig 44 évadot élt meg 877 epizóddal. 93 perces egy epizód. A sorozat hosszú pályafutása alatt számtalan díjat nyert, és felkerült több magazin "legjobb tévéműsorainak" listájára is.

Steve Wozniak 1976-ban Steve Jobsszal együtt megalapította az Apple-t.

u24.jpg

1976-ban Steve Jobs-szal, Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen alapítják a Apple Computert, ami az 1970-es években a két Steve hobbijára épülő garázsvállalkozásként indult. Az Apple Computer első gépe az Apple I. 1977-ben elkészül az Apple II és a bevételek átlépik az egy millió dollárt. 1977-ben 2500 darabot adnak el. 1981-ben már 210 ezer darabot. Tizenhat év alatt összesen 6 millió darabot értékesítenek belőle.

42 éves korában meghalt Elvis Presley 

u25.jpg

Elvis Presley egészségi, és fizikai állapotában 1974 végén kezdődött el a romlás, amely azonban csak néhány év elteltével éreztette hatását, és 1977-ben érte el tetőpontját. 1973-ban kétszer is túladagolta magát barbiturát-származékokkal, és Demerol-függőségtől is szenvedett. Ennek ellenére 1974-ben is intenzíven turnézott, bár fellépéseit egyre nehezebben bírta végigcsinálni. Jó néhány új dalt is rögzített ekkoriban, melyek albumokon is megjelentek. Nem arattak átütő sikert, de nagyon népszerűek voltak. 1977-re állapota kétségbeejtővé vált. Önmaga groteszk figurája lett, elhízott, állandóan gyógyszereket szedett, mégis különféle betegségek gyötörték. Élete utolsó koncertjét június 26-án adta, Indianapolisban. Ekkor már számtalan különféle betegségben szenvedett: zöld hályog, magas vérnyomás, vesekárosodás. Ennek ellenére újabb turnét tervezett, csak hogy cáfolja a könyvben leírtakat. Az indulás előtt, augusztus 16-án azonban Ginger Alden eszméletlenül talált rá a fürdőszobában. Azonnal a memphisi Baptista kórházba szállították. Miután az újraélesztési kísérletek sikertelenek voltak, délután fél 4-kor hivatalosan is megállapították a halál tényét. Temetése két nappal később volt, és óriási részvét övezte. Legalább nyolcvanezren búcsúztak tőle a szertartáson. 

Megjelent az Atari cég játékkonzolja.

u26.jpg

Az Atari 2600 az amerikai Atari cég konzolja, melyet 1977-ben adtak ki Észak-Amerikában (Atari VCS néven), majd 1978-ban Európában. Az Atari 2600 a 128 byte-os memóriájával és a 128 színes megjelenésével egyáltalán nem volt egy "hű de jó vagy" darab, ám akkoriban ez igencsak nagy számnak tűnt. Végül az 1991-es leállásra - mely 14 év állandó gyártást jelent! - közel 30 millió darabot értékesítettek a boltokban, öt milliárd dollárt termelt és kétszáz játékot jelentettek meg rá.

Harvey Milk lett az első nyíltan meleg képviselő Kaliforniában.

u27.jpg

Képviselőként Milk számos melegeket érintő kezdeményezés élére állt: az ő képviselősége alatt fogadták el a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát kimondó jogszabályokat a munkavállalás és a lakhatás területén, és kampány indult annak érdekében, hogy minél több meleg és leszbikus ember jelentkezzen rendőrnek. Milk a helyi politikán túlmutató ismertségre azzal tett szert, hogy erősen támadta a meleg tanárok elbocsátását előíró népszavazási kezdeményezést, az ún. Briggs-indítványt. A kampány nem várt sikereket hozott, több mint egy millióval többen szavaztak a kezdeményezés ellen, mint mellette. 1978. november 28-án Dan White, a tisztségéről néhány nappal korábban lemondott konzervatív önkormányzati képviselő a városházán lelőtte George Moscone polgármestert és Harvey Milk képviselőt. 

II. János Pált pápává választották.

u28.jpg

II. János Pált 1978. október 16-án választották pápává. Október 22-én, szabad ég alatt, a Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét, melyen 117 bíborossal karöltve és mintegy negyedmillió emberrel imádkozott együtt. 264. volt az egyházfők sorában, 455 év óta az első nem olasz származású, és az összes addigi pápa között a legelső, aki egy szláv nép fia.

Nukleáris baleset történt a Three Mile Island-i atomerőműben.

u29.jpg

1979. március 28-án, hét évvel Csernobil tragédiája előtt történt az amerikai atomipar legsúlyosabb balesete a Three Mile Island atomerőműben. Alig öt évvel az erőmű ünnepélyes 1974-es megnyitója után a 2-es reaktorblokk részlegesen leolvadt, és némi radioaktív szivárgással terhelte meg a légkört. Néhány napon belül a környék 20 mérföldes körzetét 140 ezren hagyták el önszántukból, igaz, 3 héten belül 98 százalékuk hazaköltözött. A baleset inkább a nukleárisenergia-ipart tépázta meg. a Three Mile Island-i baleset után az addig tervezett atomerőművek kétharmadát nem építették meg. Ehhez nemcsak az obskurus biztonsági felülvizsgálatok, hanem az egekig emelkedő költségek is hozzájárultak. A baleset után újonnan tervezett atomerőmű építését 2012-ig nem engedélyezték az Egyesült Államokban. 

Margaret Thatcher 1979-ben megnyerte a választásokat és ő lett az Egyesült Királyság első női miniszterelnöke.

u30.jpg

Miután belépett a Downing Street 10-be, Thatcher bevezetett egy sor politikai és gazdasági kezdeményezést, ezekkel akarta visszaszorítani a recessziót. Politikai filozófiájában és gazdaságpolitikájában kiemelt szerep jutott a deregulációnak (különösen a pénzügyi szektorban), a rugalmas munkaerőpiacnak, az állami tulajdonú vállalatok privatizációjának, és a szakszervezetek hatalmának és befolyásának csökkentésének. Hivatalának első évében meglévő népszerűsége később a recesszió közepette és a magas munkanélküliség miatt csökkent, de az 1982-es Falkland-szigeteki háború és a gazdasági fellendülés hatására ismét nőtt, olyannyira, hogy 1983-ban újraválasztották.

Ted Bundy az USA leghírhedtebb sorozatgyilkosa a bíróságon.

u31.jpg

1974 és 1978 között fiatal lányokat erőszakolt és gyilkolt meg szerte az Amerikai Egyesült Államokban. Több mint tízévnyi tagadás után, Bundy végül is 28 gyilkosságot vallott be, köztük egy kislányét, aki gyerekkorában a szomszédjukban lakott. De mind a rendőrök, mind a bírák szerint legalább harmincszor gyilkolt. Sőt, a nyomozást vezető rendőr szerint akár több mint 100 áldozata is lehetett Ted Bundynak. A börtönben feleségül vette az ügyészségen dolgozó Carole Ann Boone-t, 1980-ban. Két évvel később pedig született is egy kislányuk. Később a nő elvált a sorozatgyilkostól, és a gyerekével együtt nevet változtatott. Amíg a halálsoron várt, felmentésért fellebbezett, de nem mentették fel, és a kivégzés napját 1989. január 24-ére tűzték ki.

Megszületett az első lombikbébi

u32.jpg

1978. július 25-én született meg az angliai Oldhamben az első lombikbébi, Louise Joy Brown, akinek világra jövetele forradalmasította a meddőség kezelését és az orvostudományt. Robert Edwards és Jean Purdy embriológus, valamint Patrick Steptoe szülész-nőgyógyász fejlesztette ki ezt a technológiát. Kutatásaikat kezdetben a hivatalos és a szakmai körök is ellenállással fogadták. A hírt nem fogadta mindenki lelkes örömmel. Etikai és szakmai okokból egyaránt támadták az eljárást végző csapatot. Louise Brown születésével megtört a jég, a korábban vitatott módszer iránt nagy lett az érdeklődés. A gyermekre vágyó terméketlen párok komoly esélyt kaptak a családalapításra. Végül idős korában, 2010-ben Robert Edwards munkáját Nobel-díjjal ismerték el.

Teréz anya Nobel-békedíjat kapott.

u33.jpg

1979. október 17-én az albán származású apáca, Teréz anya Nobel-békedíjat kapott a szegényekért, a betegekért, az elesettekért folytatott áldozatos munkájának jutalmaképpen. Nagyságát a katolikus egyház is elismerte, amikor 2003 októberében II. János Pál pápa boldoggá avatta az 1997-ben Indiában elhunyt Kalkuttai Terézt

Forrás: https://www.redbookmag.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr4315330964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.