10 különleges sziget a világ minden tájáról.
2019. december 11. írta: captain schuro

10 különleges sziget a világ minden tájáról.

1.
Ball’s Pyramid

 A legfurcsább és legszokatlanabb szigetek a világon

Az Ausztrália keleti partjai előtt álló Ball’s Pyramid Sydney-től északkeleti irányban 700 kilométerre található. A piramis kőszikla alapjánál 400 méter széles, és több mint 550 méternyire magasodik a Csendes-óceán vize fölé. A Ball’s Pyramid egy 6,4 millió évvel ezelőtt keletkezett vulkán maradványa, melynek csak a csúcsa emelkedik a tengerszint fölé.

2.
Babák szigete

 A legfurcsább és legszokatlanabb szigetek a világon

A Babák szigete egy bizarr turisztikai látványosság Mexikóváros Xochimilco kerületében. A sziget hírnevét egy Julián Santa Ana Barrera nevű különös alaknak köszönheti, aki a 20. század második felében, körülbelül 50 évig élt itt; állítólag azért költözött ide, mert barátnője elhagyta egy másik férfiért. Szerény, visszahúzódó, tartózkodó ember volt, aki abból élt, hogy a szigeten zöldségeket, virágokat és gabonát termesztett, amelyeket minden nap bevitt a közeli faluba eladni, emellett az isten igéjét is hirdette. Egy idő után azonban az emberek észrevették, hogy Julián játékbabákat kezdett el gyűjteni a szemétből, ezzel párhuzamosan pedig fokozatosan eltűnt a város közösségi életéből. Unokaöccse, Anastasio azt mesélte, a babákat azért gyűjti, hogy elriassza vele azokat a furcsa jelenségeket (női hangokat, jajgatásokat és léptek zaját), amik állítólag azóta jelentkeztek, hogy egy fiatal lány belefulladt az egyik közeli csatornába. 2001 áprilisának elején Julián lement a csatorna partjára horgászni, eközben Anastasiónak más dolga volt, de mire visszaért a csatornához, Juliánt holtan találta: infarktust kapott és beleesett a vízbe. Azóta a babák ott maradtak a szigeten, és egyre több, naponta akár több száz turistát is vonzanak oda, igaz, vannak olyanok is, akik szerint hátrányos, hogy itt ez a sziget, mivel más turistákat viszont elriaszthat a környékről.

3.
Kígyó-sziget

 A legfurcsább és legszokatlanabb szigetek a világon

Brazília partjainál, mindössze 150 kilométerre São Paulótól, található Ilha da Queimada Grande – vagy ahogy a helyiek ismerik, a Kígyósziget. A 0,43 négyzetkilométeres szigetet elkerülik az emberek, nem véletlenül: a szigeten ugyanis hemzsegnek a világ egyik, ha nem a leghalálosabb kígyói, az arany lándzsakígyók, közel 4-5 halálos mérgű kígyó jut 1 négyzetméterre! További érdekesség, hogy a szigeten szinte semmilyen nagyobb élőlény sem él a hatalmas lándzsakígyó populáció miatt, melynek eme nagy egyedszámát így szinte kizárólag a kígyóknak áldozatául eső, a szigeten megpihenni vágyó, s így csak átutazóban lévő vándormadarak tartják fenn.

4.
Nádszigetek a Titicaca-tavon

 A legfurcsább és legszokatlanabb szigetek a világon

A Titicaca-tó víztérfogatát tekintve Dél-Amerika legnagyobb tava és a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, közel 4 ezer méter magasan fekszik Bolívia és Peru határán az Andokban. Az uros indiánok nagyjából kétezren lehetnek, és a Titicaca tavon a saját maguk által készített szigeteiken élnek, amelyeket a tavon növő totora nádból készítik. Darabokra tépett, kiszáradt nádat szórnak hetente a sziget járószintjére, ugyanis a vízben alul található rész szépen lassan rohad, így fentről kell újra és újra pótolni a „talajszintet”, hogy megmaradjon az 50 cm és 1 m közötti magasság. Ezeken a nádszigeteken állnak szintén nádból a kunyhócskáik, még mini templomuk is van.

5.
Tasirodzsima sziget

 A legfurcsább és legszokatlanabb szigetek a világon

Tasirodzsima egy kis sziget a Japánban található Isinomakiban. A sziget területe 3,14 négyzetkilométer, partvonala 11,5 kilométer, legmagasabban fekvő pontja 96,2 m, legmagasabb hegye a Sodzsima hegy (Shodzsijama). A sziget lakott, bár a populáció elég kicsi (kb. 100 ember, 1950 körül 1000 ember). „Macskák Szigete” néven lett ismert, mivel a kóbor macska populáció nagy és folyamatosan gyarapszik, mivel a helyiek úgy tartják, hogy a macskák etetésével bőség és jó szerencse szegődik az oldalukra. A szigeten a macskapopuláció nagyobb, mint a lakosoké.

6.
Miyake-jima

 A legfurcsább és legszokatlanabb szigetek a világon

A közigazgatásilag Tokióhoz tartozó, a Csendes-óceánon található Izu-szigetcsoport területén két város és hat falu található. Miyake-jima (vagy Mijakedzsima) szigete az egyik leghíresebb. Az édeni helyet ismerik a turisták is, kedvelt horgászhely és búvárkodni is lehet. Csakhogy a szigeten működik a ma is aktív Mount Oyama vulkán, illetve maga a sziget gyakorlatilag egyetlen aktív vulkán. És nem csak a vulkánkitöréstől kell félniük az itt élőknek. A vulkánból ugyanis kénes gáz tör elő, ami életveszélyessé is válhat, ezért a sziget lakóinak gázálarcot kell maguknál hordaniuk. Bár ezt csak akkor kell feltenniük, ha riasztást adnak ki. Legutóbb 2000-ben tört ki a vulkán. Ennek nyomai, a sötét vulkáni hamuból álló dombok ma turistalátványosságnak számítanak. A 2000-es kitörésnél akkora mennyiségű kén-dioxid szabadult fel, hogy a lakosságot kitelepítették - a sziget történetében nem először. Már az 1950-es években is evakuálták a sziget lakóit, annyira veszélyessé vált a helyzet.

7.
Északi-Szentinel-sziget

 A legfurcsább és legszokatlanabb szigetek a világon

Az Északi-Szentinel-sziget egyike az Andamán-szigetcsoportnak, melyhez a Déli-Szentinel-sziget is tartozik a Bengáli-öbölben. Csak az északi sziget lakott, a déli sziget teljesen lakatlan. A sziget lakói a szentinelézek, akik a mai napig vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnk. Nyelvük, kultúrájuk ismeretlen, pár kísérlettől eltekintve a modern civilizáció nem lépett kapcsolatba velük, a sziget lakossága minden közeledést ellenségesen fogad. A szigetet és lakóit már az ókorban is ismerték, de már akkortájt is a lakosság agresszívan viszonyult minden idegenhez. A Csola-dinasztia idején ugyan létesültek katonai támaszpontok a szigeten, de ezek sem tudtak kapcsolatot létesíteni a szigetlakókkal, mivel azok vagy támadással reagáltak, vagy elrejtőztek a sziget belső részein. Az 1880-as években angol hajósok is tettek nagyobb kísérletet a szentinelézekkel való kontaktus kialakítására. Egy-két embert el is fogtak, de ezek a próbálkozások is eredménytelenek maradtak.

8.
Vulcan Point sziget

 A legfurcsább és legszokatlanabb szigetek a világon

A Vulcan Point nevű sziget, egy tóban található, az pedig egy nagyobb szigeten, ami viszont szintén egy tóban terül el, aminek pedig egy még nagyobb sziget az otthona. És mindezt még körülveszi az óceán. Lássuk mindezt kicsit konkrétabban. Luzon szigete a Fülöp-szigetek északi részén található, ez az ország legnagyobb és legfontosabb szigete, itt fekszik a főváros, Manila is. Luzon déli részén található a Taal-tó, a szigetcsoport harmadik legnagyobb tava. A tó a Taal-kalderát tölti ki, amely valamikor a 100-500 ezer évvel ezelőtti időszakban keletkezett egy vulkánkitörés miatt. A Taal-tóban nyugszik a tóval azonos nevű Taal-vulkán, aminek van egy vízzel teli krátere. A krátertó két kilométer átmérőjű, és nagyon sötét a vize, mert magas koncentrációban van benne kén, bór, magnézium, alumínium és nátrium. A krátertóban megbújik még egy apró kis sziget – alig negyven méter hosszú, és csak bokrok meg alacsonyabb fák nőnek rajta, de attól még sziget.

9.
Okunoshima sziget

 A legfurcsább és legszokatlanabb szigetek a világon

Okunoshima egy apró sziget Japán partjainál, táborozóhelyekkel, sétálóösvényekkel és történelmi emlékhelyekkel van tele, a turisták kedvelt célpontja már nagyon hosszú ideje. A szigetet a Nyulak szigetének is nevezik, mert elözönlötték a nyulak. Magának a szigetnek amúgy nem túl szép a története. A II. Világháború idején például harci mérgező gázokat gyártottak itt, amit aztán Kínában vetettek be. Több történet is kering arról, hogyan kerültek ide a nyulak. Egyesek szerint a a harci gázokat tesztelték rajtuk, aztán elszaporodtak. Olyan elméletek is vannak, hogy gyerekek engedték szabadon az állatokat, ennek némileg ellentmond, hogy nem házinyulakról van szó, hanem vadnyulak rohangálnak a szigeten ezrével. De az is lehet, hogy szándékosan telepítették ide őket, aztán elszaporodtak. A nyulak turisztikai látványossággá váltak az évek alatt, nagyon sokat nem is a múzeumokat, hanem a nyulakat szeretnék látni, amikor idelátogatnak. A turisták etetik és simogatják az állatokat, akik ezt szelíden tűrik.

10.
Palm Jumeirah (Pálma-sziget)

 A legfurcsább és legszokatlanabb szigetek a világon

Egyike Dubai egyik legelképesztőbb látnivalója ez az ember alkotta pálmafa alakú sziget. Levelein luxusvillák, törzsén és hullámtörőjén luxusszállodák kaptak helyet, melyek fényűző szolgáltatásait egyaránt élvezhetik a helyiek és a turisták. Olyan szálloda-sztárok nőttek itt ki a földből, mint a Waldorf Astoria, a Fairmont, a One&Only, a Jumeirah Zabeel Saray és a mára már ikonná vált Atlantis, The Palm. Íme, néhány beszédes számadat a sziget megépítésével kapcsolatban: a Perzsa-öböl aljából 90 millió m³ homokot nyertek ki és 7 millió tonna követ használtak fel megépítéshez, melyhez 40 000 munkás fáradságos munkájára volt szükség. A hullámok támadásai ellen egy hatalmas, félhold alakú, 12 km hosszú és 5 km átmérőjű hullámtörő gát nyújt védelmet. A sziget jachttal, vagy motorcsónakkal körbe is hajózható, a Palm Monorail futurisztikus vonata pedig közvetlenül az Atlantis Resortnál tesz le. A Dolphin Bay Atlantis a szálloda saját delfinparkja, különleges élőhelye a palackorrú delfineknek, ahol számtalan program ismertet meg közelről e karizmatikus állatokkal. Lehet itt úszni vagy búvárkodni a delfinekkel, s aki itt tölti a napját, a szomszédos Aquaventure Víziparkba és az Aquaventure Beach-re is ellátogathat.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3515348748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masa38 2019.12.16. 22:23:33

Ezekről a szigetekről nem olvastam sehol. Örülök, hogy most láthattam . Köszönetem!:)
süti beállítások módosítása