Lakások a kivágott óriásfenyők tönkjeiben.
2019. december 15. írta: captain schuro

Lakások a kivágott óriásfenyők tönkjeiben.

Az óriás mamutfenyők a Föld legnagyobb élőlényei, minden egyes vadon élő példányuk védett. Egészen másként tekintettek azonban rájuk százötven, vagy épp kétszáz évvel ezelőtt, mikor az indiánok kiszorításával megindult a bevándorlók terjeszkedése, hiszen az új településekhez és utakhoz rengeteg alapanyagra, köztük fára volt szükség, így ezek a csodálatos fák a favágók legfőbb célpontjává váltak.

Az óriás mamutfenyő vagy hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) régebben a mocsárciprusfélék (Taxodiaceae), manapság inkább a ciprusfélék (Cupressaceae) családjába sorolt Sequoiadendron nemzetség egyetlen élő faja. A Földön élő legnagyobb testtömegű élőlények ennek a fajnak a képviselői. A legöregebb ismert példány 3200 éves; törzsének átmérője 8,85 méter, magassága 93,6 méter, becsült tömege mintegy 1000 tonna.

Az államok közül leginkább Oregon, Washington és Kalifornia erdőségei adták ehhez az anyagot, a természetben hosszú évszázadokon át nőtt fák száma pedig villámgyorsan fogyni kezdett, a kivágott maradványokba pedig emberek vagy állatok költöztek.

A fakivágási lendületet az amerikai polgárháború 1865-ös lezárása után feltörő vasútépítések és az aranyláz még jobban felkorbácsolta, így az fenyők sorra dőltek ki, majd tömegesen úsztak le a folyókon.

A favágók által a földben maradt, illetve abból kilógó részt rendszerint a helyszínen hagyták, hiszen a szerteágazó gyökérzet kiásása túl sok időt vett volna igénybe, a haszontalanná vált rész helyszínen pedig senkit sem zavart, főleg, hogy más azokat könnyen hasznosíthatóvá tudta tenni.

Egyetlen dollárnyi befektetés nélkül tágas családi otthon – hiszen a fák kerülete néha akár a kilenc métert is elérte –, apró kunyhó, hotel, az állatok ólja, vagy istálló vált tehát belőlük, sőt, a Magyarország területének tizedét elfoglaló Washington állambeli Olympic-félsziget első, 1892-ben létrejött postahivatala is egy rönkből született.

A trendnek aztán a lakosság egyre nagyobb ütemű városokba szorulásával, a XX. század hajnalán lassan vége lett, sőt, az Egyesült Államok ma minden lehetőséget megragad a megmaradt fenyők természetes élőhelyükön, Kalifornia középső részén való életben tartására.Forrás: https://viralbandit.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr9715353448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása