Nepjida, Mianmar fővárosa.
2019. december 15. írta: captain schuro

Nepjida, Mianmar fővárosa.

Nepjida tervezett város, Mianmar fővárosa. Építésének zöme 2012-ben fejeződött be.

Az Uppatasanti pagoda.

Uppatasanti Pagoda

A régebben Burma néven ismert Mianmar katonai rezsimje mert nagyot álmodni bő tíz évvel ezelőtt, és teljesen nulláról egy új fővárost emelt: ez Nepjida, azaz a Királyi székhely. Adminisztratív főváros 2005 november 6-án lett. A hivatalos nevét 2006-ban tavaszán jelentették be, és ebben az évben lett az ország hivatalos fővárosa is, miután a kormány úgy döntött, hogy átköltözik Rangunból. A korábbi fővárostól, Ranguntól 320 km-re északra fekszik.

Az Uppatasanti pagoda naplementekor

Hatalmas méretéről (7054 km²) és egyben igen alacsony népsűrűségéről híres. (Területe Nagy-London területének több mint négyszerese, de lakossága 2010-ben nem érte el az 1 millió főt.) Nem csoda, hogy olyan, mintha szellemváros lenne.

Az Uppatasanti pagoda belseje

Nepjida többek közt 1200 darab négyemeletes háztömböt foglal magába. A húszsávos autóutakkal és úgy általában, pusztán a jövőbeli terjeszkedést szem előtt tartva rendkívül széles utakkal megépített város építése állítólag négymilliárd dollárba került.

Egy lakóház

A város megtervezésekor egy élénk nagyvárosnak szánták, amelybe majd rengetegen költöznek, csak éppen a mai napig igen kevesen költöztek oda.

Az elnöki palota belseje


A többmilliárdos kormányberuházás ellenére a város nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A vidékről alig költöztek be ide emberek, akik mégis, azoknak többsége útszéli nyomornegyedekben él, az új épületeket csak külföldi delegációk vagy a katonai junta emberei látogatják.

Wunna Theikdi Indoor stadion

Naypyidaw nemzetközi repülőtér

Naypyidaw vasútállomás

Naypyidaw Általános Kórház

Hősi emlékmű

Nay Pyi Taw Állatkert

A Planetárium

Buddha Gaya


The Gem Museum (Drágakő Múzeum)

Myoma Market (Piac)

Pyidaungsu Hluttaw (Parlament)

20 Lane Highway (10+10 sávos út a parlament előtt - szinte üresen)

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2515352982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.