Érdekes fotók a múltból. 78.
2020. január 09. írta: captain schuro

Érdekes fotók a múltból. 78.

Légifotó Seattle-ről, mindössze 20 évvel a repülőgép feltalálása után, 1924 körül.

erdekes_fotok2_20.jpg
A brit Illustrious osztályú HMS Formidable repülőgép-hordozó sikeres kamikaze támadás után 1945. május 4-én.

erdekes_fotok3_20.jpg
Heinrich Himmler és a lánya Gudrun Burwitz a Dachau koncentrációs táborban.

erdekes_fotok4_20.jpg
Franciaország utolsó kardpárbaja, 1967 április 21. Szemben Gaston Defferre, háttal René Ribière.

erdekes_fotok5_20.jpg
Gaston Defferre és René Ribière mindketten a Assemblée nationale küldöttjei voltak. 1967 tavaszán Defferre egy vita során verbálisan csúnyán bemosott Ribière-nek, ugyanis a „kussoljon, maga seggfej” mondatot sikerült küldenie delegált társának nyilvánosan ("taisez-vous, abruti"). Így természetesen becsülete megvédéseként Ribière párbajra hívta. En garde! A tévén közvetített becsületbeli párbajt nem életre-halálra, hanem első vérig játszották és Defferre nyerte meg négy perc vívás után, mikor is két helyen sebezte meg ellenfelét.

A Mitsubishi A6M5 Zero japán vadászrepülőgép tankolása, 1943 körül.

erdekes_fotok6_19.jpg
Szünet egy labdarúgó-mérkőzésen, Anglia, 1920.

erdekes_fotok7_20.jpg
Rain-in-the-Face Lakota törzsfőnök. Fotó: David Frances Barry

erdekes_fotok29_4.jpg
A 16 éves Ned Parfett árulja az újságot, a címlapon a Titanic katasztrófája, 1912. április 16. Egy német bomba ölte meg a világháború alatt, 1918. október 29-én.

A csata utolsó napjai, Berlin, 1945.

erdekes_fotok30_4.jpg
1945-ben Zsukov és Konyev marsall csapatai (I. Belorusz front és I. Ukrán front) bekerítő hadművelettel körülzárták a várost – döntően azért, hogy a szövetségesek ne férhessenek hozzá –, majd több hetes ostrom után május 2-án elfoglalták. A harcok alatt a város jelentős része megsemmisült, 1,5 millió lakos vált hajléktalanná, az ellátás katasztrofális volt.

George Nissen egykori amerikai tornász, a trambulin feltalálója egy kenguruval együtt ugrál találmányán, 1960.

erdekes_fotok31_4.jpg
Az első önarckép 1839-ben. Készítette: Robert Cornelius, a fényképészet amerikai úttörője.

erdekes_fotok32_4.jpg
A Wehrmacht Turkesztáni Légiójának önkéntesei sakkoznak, Franciaország, 1943.

erdekes_fotok33_4.jpg
A Challenger űrrepülőgép tragédia szemtanúinak reakciója a robbanás utáni pillanatokban, 1986.

erdekes_fotok34_4.jpg
A Challenger-katasztrófa volt az első amerikai űrkatasztrófa, amely repülés közben következett be. 1986. január 28-án az STS–51–L küldetés keretében indított Challenger űrrepülőgép 73 másodperccel az indítás után megsemmisült. A fedélzetén tartózkodó hét űrhajós meghalt.

A fiatal Nguyễn Sinh Cung, a későbbi Ho Si Minh vietnami kommunista vezető, Komintern-aktivistaként, Franciaország, 1920.

erdekes_fotok35_4.jpg
Emmett Till gyilkosai, JW Milam és Roy Bryant mosolyogva, miután felmentették őket a brutális gyilkosság vádja alól 1955-ben.

erdekes_fotok36_4.jpg

A 14 éves fekete Emmett Till egy fehér férfi felesége után fütyült, amikor elmentek mellette az utcán. Három nappal később éjszaka két férfi kivonszolta az ágyából, megkínozták és halálra verték. A holttestet később a Tallahatchie nevű folyóból húzták ki. A gyanúsítottak egy napot sem ültek börtönben, mert a kizárólag fehérekből álló bíróság felmentette őket. A két vádlott elismerte, hogy elrabolták a fiút, de a gyilkosság tényét tagadták. Azzal védekeztek, hogy a folyóból kihúzott holttest nem Emmett Tillé.Egy síró asszony náci karlendítéssel köszönti a bevonuló német csapatokat, Szudétavidék, 1938.

erdekes_fotok37_3.jpg
A Black and Tans dublini tagja, 1921.

erdekes_fotok38_4.jpg
1919-ben a brit kormány veteránokból álló terrorkülönítményt küldött Írországba, hogy a rendőrség segédcsapataiként kivegyék részüket a rendcsinálásból – ők Black and Tans néven váltak hírhedtté. Az 1919-1921 között zajló véres angol–ír háborúban az IRA irreguláris hadseregként harcolt, hogy megvédje a lakosságot a különítményesek agressziójától. Az IRA harcosai itt tapasztalták ki a fegyveres és pszichológiai hadviselés hatékony módszereit, amelyeket később, az északír konfliktus idején vagy ma is használnak.

Az amerikai hadsereg tagjai a párizsi Diadalív tetejéről nézik a Győzelem napi ünneplést. 1945. május 8.

erdekes_fotok39_4.jpg
Fekete rendőr védi a Ku Klux Klan egyik tagját a demonstráció közben, 1983.

erdekes_fotok40_4.jpg
1945. július 28-án délelőtt 9.40 perckor egy repülőgép csapódott a 381 méter magas Empire State Buildingbe New Yorkban.

erdekes_fotok41_2.jpg
William F. Smith Jr. alezredes a bedfordi katonai repülőtérről szállt fel Mitchell-B-25-ös bombázójával Newark úticéllal. Bár Smith harcedzett pilóta volt, de a New York fölött gomolygó vastag ködtakaró kifogott rajta. Az alacsonyan repülő Smith elveszítette tájékozódó képességét és nagyjából 320 km/h-s sebességgel szó szerint belerobbant az Empire State Buildingbe. A repülőgép a 78. és a 80. emelet között csapódott az épületbe és nagyjából egy 5,5 m x 6,1 méteres krátert vágott a felhőkarcolóba, amely sűrű, vészjóslóan gomolygó füsttel és égő törmelékdarabokkal telt meg. Az ütközésben 11 személy, köztük Smith és a vele utazó két ember életét vesztette.

Betty Lou Oliver a kórházban.

erdekes_fotok42_2.jpg
Azon a napon egy másik embernek, egy húszéves lánynak is szembe kellett néznie az Empire State building liftaknájában leselkedő halállal. Betty Lou Oliver 75 emeletet zuhant, amikor a felvonója kötelét egy éles roncsdarab elvágta. A liftkabin a landoláskor csaknem porrá zúzódott, de a lányt élve mentették ki a roncsok közül. Tulajdonképpen mind a mai napig ő tartja a leghosszabb liftes zuhanás világrekordját; teljesítménye még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr215399624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása