Érdekes fotók a múltból. 91.
2020. március 26. írta: captain schuro

Érdekes fotók a múltból. 91.

Egy Német katona élelmet ad egy orosz anyának és gyermekének, 1941.

erdekes_fotok924.png
James Earl Ray, Martin Luther King gyilkosa, 1968.

erdekes_fotok925_2.jpg
1968. március 29-én King a Tennessee állambeli Memphisbe érkezett, ahol a város köztisztasági munkásainak sztrájkját kívánta jelenlétével támogatni. A Lorraine Motelben szállt meg. Április 4-én este 18:01-kor érte fejlövés, miközben a motel erkélyén állt. Halálát egy órával később a kórházban mondták ki az orvosok. A hír országszerte zavargásokat okozott. Johnson elnök április 7-ét gyásznappá nyilvánította. King temetésén Hubert Humphrey alelnök képviselte az elnököt. Gyilkosát, James Earl Rayt a londoni Heathrow Repülőtéren fogták el, ahol hamis kanadai útlevéllel próbált megszökni. 99 év börtönbüntetésre ítélték.

Egy gyerek felirja a véleményét a Fájdalommentes fogorvos falára, "hazug".

erdekes_fotok926_3.jpg
Takarittás a a New York-i tőzsdén a „fekete kedd” utáni napon, 1929.

erdekes_fotok927_2.jpg
1929-ben a Federal Reserve Board (Fed), az USA központi bankrendszere megszigorította a hitelezés feltételeit. 1929. október 24-én, az ún. "fekete csütörtökön" a befektetők bizalmukat vesztve tömegesen részvényeladásba kezdtek. A rá következő héten, október 29-én, a "fekete kedden" a tőzsde teljesen összeomlott. Az USA nemzetközi kölcsöneit lehívta, a bankok Európában sorra becsődöltek, és ezzel megkezdődött a gazdasági világválság.

A New York-i Főposta csőposta rendszere, 1914.

erdekes_fotok928_3.jpg
A postaállomások között két cső futott másfél-két méterrel a felszín alatt, az egyik a csomagok küldésére, a másik fogadásukra volt hivatott. A hatvan centiméter hosszú és húsz centiméter átmérőjű kapszulák egyenként 400-600 levél befogadására voltak képesek, és a csövekben haladva elérték az 50-55 kilométeres óránkénti sebességet is.

Egy rakodó az odesszai kikötőben, Odessza, Szovjetunió, 1928.

erdekes_fotok929_3.jpg
A csernobili nukleáris katasztrófa megszüntetésének első lépése az égő reaktor csarnokának és a központi gépterem tetőjének eloltása volt, 1986. április.

erdekes_fotok930_4.jpg
Miután a német “takarító” robot nem bírta a sugárzást, emberi erővel igyekeztek megtisztítani a hármas reaktor tetejét. a munkások az erős sugárzás miatt csak 40 másodpercet maradhattak a tetőn. Az úgynevezett likvidátorok nagyrésze életét vesztette a sugárzás miatt, vagy nagyon súlyos betegséggel küzd.

A brit Cameron Highlanders egyik zászlóalja. A felső képen, 1914-ben a frontra indulásuk előtt, alul 1918-ban miután a fegyverszünetet követően visszatértek.

erdekes_fotok931_4.jpg
A japán külügyminiszter, Sigemicu Mamoru aláírja a japán fegyverletételi okiratot a USS Missouri fedélzetén, 1945. szeptember 2.

erdekes_fotok932_1.png
Forgalom Wuhan város utcáin az 1931-es árvíz alatt, Kína.

erdekes_fotok933.png
Az első Zsiguli 1970. április 19-én jött le a futószalagról.

erdekes_fotok934_4.jpg
Geroge H. W. Bush helikopteréről vet egy búcsúpillantást a Kapitólium épületére, miután az őt váltó Bill Clinton letette hivatali esküjét, 1992.

erdekes_fotok935_4.jpg
Erzsébet hercegnő autószerelőként, a második világháború végén, 1945-ben. Erzsébetet a háború alatt autószerelőnek képezték ki, és katonai teherautót vezetni is megtanult.

erdekes_fotok936_4.jpg
Betonba égett emberi árnyék - Hiroshima, 1945.

erdekes_fotok937_4.jpg
A legbrutálisabb feltételezesek szerint a robbanások következtében megsemmisülő emberek testének „lenyomatai” olvadtak bele a környezetükbe az örökkévalóságig. Valójában azonban az atombomba robbanás egyenes vonalban haladó hősugárzása eredményezte az állandó árnyékokat. A radioaktív sugárzás ugyanis hasonló elven alapszik, mint az UV sugárzás. A nap barnulást és leégést okoz a bőrön, kivéve, ha naptejjel vagy egyéb fényvédővel védekezünk ellene, az atombomba radioaktív sugárzása pedig „kifehéríti” azokat a felületeket, amelyekkel érintkezik. Amikor valami vagy valaki blokkolja a sugarakat, az minden környező felületet világosabbá válik, de a tárgy vagy a személy mögötti részek sötétek maradnak, amolyan fordított árnyékot létrehozva.

A japán Okinava szigetről elindult az olimpiai láng az 1964. évi nyári olimpiai játékok előtt.

erdekes_fotok938_5.jpg
William Beech találmányával a periszkópos puskával a Gallipoli ostrománál, 1915. május.

erdekes_fotok939_3.jpg
A brit születésű ausztrál katona, William Beech tizedesnek akkor ugrott be a periszkópos puska ötlete, amikor sokadik, fejlövést szenvedett bajtársának holtteste mellett ment el a lövészárokban. Az ötlet lényege: egy Lee-Enfield 303-as puskát faszerkezetre szerelt, tükörperiszkóppal látta el, és zsinórt kötött a ravaszra. A szerkezetet kitolták a lövészárokból lőmagasságba, a periszkóppal becélozták az ellent, és életveszély nélkül tüzelhettek rá.

A német katonák egy kerékpár segítségével termeltek áramot egy megfigyelő ballon felfújásához, Franciaország, 1914.

erdekes_fotok940_5.jpg
He 162 vadászrepülők a Heinkel hinterbrühli földalatti gyárában, melyet 1945 áprilisában értek el a szövetségesek.

erdekes_fotok941_5.jpg
A He 162 Volksjäger ("Népi vadászrepülőgép", melyet a Volkssturmról neveztek el) második világháborús német gázturbinás sugárhajtóműves vadászrepülőgép volt. A repülőgépet rendkívül gyorsan tervezték és gyártották elsősorban fából, mivel a háború utolsó szakaszában igen nagy hiány volt fémekben és azt más repülőgépek gyártására tartották fenn, ennek ellenére a He 162 volt a Tengely és a szövetségesek leggyorsabb első generációs vadászgépe.

Isztambul látképe a Beyazıt téri tűztoronyból, 1868.

erdekes_fotok942_5.jpg
Az amerikai polgárháború unionista és konföderációs veteránjai kezet fognak az 1913-as Gettysburg-i összejövetelen.

erdekes_fotok943_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr7715560828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása