Az 1977-es New York-i áramszünet.
2020. június 27. írta: captain schuro

Az 1977-es New York-i áramszünet.

New York nem éppen legszebb napjait élte 1977 nyarán. Az amerikai nagyváros pénzügyi gondokkal küszködött, romlottak a bűnözési mutatók, a „Sam fia-gyilkosságok” (David Berkowitz hat embert ölt meg) egy éve borzolták a kedélyeket, miközben a város éppen az év addigi legnagyobb hőhullámától szenvedett. Mintha csak a feszült és sötét hangulatot akarnák fokozni, július 13-án este a város mind az öt negyedében kihunytak a fények: New Yorkot huszonöt órára áramszünet bénította meg.

1.. New York, napfelkelte az áramszünet éjszakája után.

 The twin towers of the World Trade Center on the first morning of the power blackout of July 1977

A felelős két villámcsapás volt: az első 20.37-kor ért egy elektromos alállomást, a második húsz perccel később egy távvezetéket. A többi vezeték túlterhelődött, és a rendszert üzemeltető cég, a Con Edison kisebb hibái, illetve apróbb félreértések nyomán nem sikerült a szokásos vészhelyzeti protokollal megoldani a helyzetet. A cég elszigetelte magát a külső áramforrásoktól, hogy megvédje a túlterhelt rendszert, városon belül azonban nem tudott elég áramot termelni: este fél tízkor leállt a Big Allis generátor, és az egész város elsötétült.

2.. Egy étteremtulajdonos az áramszünet utáni napon frissíti a nap különleges ajánlatait.

 A restaurant owner writes a sign to advise cutsomers that there is no food and no lights, but lots of liquor after the New York blackout July 13, 1977

Tizenkét évvel korábban, 1965-ben volt hasonló áramkimaradás: akkor több amerikai és kanadai állam, összesen harmincmillió ember maradt áram nélkül tizenhárom órára. Az akkori beszámolók mindössze öt esetben számoltak be fosztogatásról; egyesek szerint bűnözés szempontjából New York egyik legnyugodtabb estéje volt. 1977-ben egészen másként alakultak a dolgok: a fent említett rossz hangulat szinte azonnal lázadásba és fosztogatásba fordult át. Az okok sokrétűek voltak, a legtöbb kommentár szerint fontos elem volt, hogy az etnikai kisebbségek körzeteit a többinél is rosszabbul érintette a pénzügyi krízis.

3.. Sétáló emberek a sötét New York-i utcákon az áramszünet alatt.

 A crowd of New Yorkers make their way home during a power cut after a power station was struck by lightning July 13, 1977

Grandmaster Caz és társa, DJ Disco Wiz épp az egyik bronxi parkban, a város elektromos hálózatára csatlakozva pörgette a lemezeket, amikor kihunytak a fények. Először azt hitték, hogy csak ők okoztak valami kisebb, helyi rövidzárlatot, de aztán hamarosan látták, ahogy a környező boltok és bódék lehúzzák a rolót. Kitört a pánik, üvegek törtek. „Mindenhonnan azt hallottam, hogy nyomás az üzletekbe! Aztán mindenki egyszerre kezdett el futni” – emlékezett vissza Caz egy későbbi dokumentumfilmben. Úgy tűnik, mindenki ugyanarra gondolt: városszerte kezdték feltörni az üzleteket, egy autókereskedésből elloptak ötven vadonatúj kocsit. Vittek mindent, amit értek. Caz elmélete szerint a hiphop szubkultúra felfutása is innen eredeztethető: bár bizonyítani ezt nehéz, arról vallott, hogy ő maga is eltulajdonított aznap éjjel egy-két dolgot. Szerinte elég csak meghallgatni, mit vettek fel az áramkimaradás előtt, és milyen minőségben zenéltek utána.

4.. Pókerezés gyertyafényben.

 People playing poker game by candlelight during a power cut, New York, July 13, 1977

Ezrek kezdtek fosztogatásba a város 31 körzetében, főleg a szegény környékeken. Férfiak, nők, de még gyerekek is felfeszegették a boltok ajtajait, betörték a kirakatokat, és vittek mindent, amit értek. Romboltak és felgyújtottak mindent, ami mozdíthatatlan volt. Loptak ruhát, tévét, ékszert, szeszt, ételt, bútort, gyógyszert.

5.. Fosztogatás egy üzletben.

 Some stores in the Bronx along the Grand Concourse have been vandalized during the blackout, New York City, July 13, 1977.

Nemcsak a bűnözők, hanem a civilizált polgárok is megőrültek. Törvénytisztelő emberek, háziasszonyok, tanárok, orvosok, templomba járó emberek váltak állatttá, csőcselékké, fosztogatókká.

6.. Sétáló emberek a 34. utcában az áramszünet alatt.

 View of 34th St. in New York City during power outage, New York City, July 13, 1977.

A tűzoltók 1037 tűzzel birkóztak meg az áramszünet egy napja alatt, ami a szokásos szám hatszorosa, emellett 1700 hamis riasztásra vonultak ki, hogy a "célállomáson" kövekkel és üvegekkel dobálják meg őket a randalírozók. 59 tűzoltó sérült meg az áramszünet miatti káoszban. 8000 rendőrt vezényeltek az utcákra a 26 ezres állományból, ami a szokásos erő kétszerese. Közülük 18-an sérültek meg.

7.. Kilátás az 59. utcára, az áramszünet alatt.

 View of 59th St. in New York City during power outage, New York City, July 13, 1977.

A New York-i rendőrök a kilenc évvel azelőtti, Columbia egyetemi diáklázadás óta nem verték vagy lőtték a tüntetőket, így most sem, pontosabban „csak” viszonozták a tüzet. A helyzethez képest fegyelmezetten próbáltak oszlatni és rendet tartani, vagy legalábbis nem olajat önteni a tűzre. Azért így is letartóztattak 3700 embert, ami nyolcszor annyi, mint az 1968-as lázadások idején volt. Az évekkel korábban bezárt Tombs nevű börtönt ki kellett nyitni, hogy legyen hova tenni az embereket.

8.. Emberek, George M. Cohan zeneszerző emlékművén és annak közelében a Times Square-en, az áramszünet alatt.

 Az emberek összegyűlnek egy George M. Cohan zeneszerző emlékművéhez egy sötétebb Times Square-en egy áramkimaradás alatt, New York City, 1977. július 13.

Persze nem mindenhol volt káosz. A nyugodtabb környékeken sok bár nyitva maradt, az Elaine's nevű manhattani elit étterem utcai partit rendezett, kitolták az asztalokat, ingyen adták a pezsgőt.

9.. Családok alszanak a New York-i Waldorf-Astoria szálloda előcsarnokában.

 A rekedt emberek alszanak a New York-i Waldorf-Astoria szálloda halljában, 1977. július 13-án.

A szolgáltatás visszaállítása csak másnap reggel kezdődött meg, és elég lassan folyt: fokozatosan tért vissza különböző környékekre az áram. Az utolsó érintett területen, Manhattan Upper East Side városrészében csak éjjel tizenegy körül volt újra szolgáltatás. A szövetségi kormány tizenegymillió dollárt adott a városnak a károk enyhítésére, a városi hatóságok pedig felülvizsgálták az elektromos rendszer kezelését. New York a káosz után fellélegezhetett: még Sam fiát, azaz David Berkowitzot is elkapták egy hónappal később.

10.. Autóbaleset, az áramszünet alatt.

 Az áramszünet alatt a szemlélő gyalogosok állnak körül egy autó és egy taxi közötti közlekedési baleset körül, New York City, 1977. július 13..

Az áramszünet költségeit nagyjából 1 milliárd dollárra becsülik. A városnak kiesett négymillió dollár adóbevétel, és 5 millió túlóradíjat kellett fizetnie a rendőröknek és tűzoltóknak. A Wall Street 15 millió dollár üzletkötési jutaléktól esett el a szünet miatt, az üzletek a fosztogatást nem ideszámítva is 20 millió dollárt vesztettek.

11.. Shea Stadionban autókkal világitják meg a pályát.

 Kiegészítő lámpák, beleértve a középmezőben lévő autók fényszóróit, a Shea Stadiumot kivilágítják július 13-án az áramszünet magasságában, New York City, 1977. július 13.

12.. Manhattan látképe az áramszünet alatt.

 A New York-i láthatár Queens városából az áramkimaradás alatt, 1977. július 13-án.

13.. A Daily News címlapja, melyben az áramszünetről irtak, 1977. július 14-én.

 A Daily News kezdőlapja a NYC Blackout-ról, 1977. július 14.

14.. A leállt metrók miatt az emberek tömegessen szállnak fel a buszra a Hetedik sugárúton.

 A metrószolgáltatás leállítása után az emberek a busz fedélzetén mozognak a New York City Hetedik sugárútján, 1977. július 13-án.

15.. Jean Simmons színésznő elhagyja az elsötétült színházat.

 Jean Simmons színésznő négy repülést mászik fel, hogy próbálkozzon az 1977-es áramszünet alatt.

16.. Paul R. Esserman tőzsdei ügynök kényszer szünetet tart az áramszünet alatt.

 Paul R. Esserman tőzsdei ügynök szünetet tart a rendes Busy Routine-ről, New York, 1977. július 13.

17.. John Stearns baseball játékos gyertyát gyújt a Shea Stadion öltözőjében.

 John Stearns rávilágít a New York-i Shea-ra, 1977. július 13-án.

18.. Bilincsben vezetett letartóztatott fosztogatók.

 Bilincsbilincses férfiak, akiket az 1977-es New York City-ben az elfogyasztása miatt letartóztattak.

19.. Törvénytisztelő emberek, háziasszonyok, tanárok, orvosok, templomba járó emberek váltak állatttá, csőcselékké, fosztogatókká.

 A fiatalabb és fiatalabb fosztogatók elhagynak egy A & P szupermarketet a Ogden Avenue-n és a 166. utcán a Bronxban egy törött ablakon keresztül, New York, New York, 1977.

20.. A rendőrök letartóztatják a fosztogatókat.

 A zsaruk gyanús fosztogatókat tartalmaznak a Grand Concourse és a Fordham Road útján, a New York-i Bronxban, 1977.

21.. A rendőrök elkapnak egy fosztogató férfit.

 A zsákmányt 1977-ben letartóztatták az Utica és a New York City Eastern Parkway kieső áramkimaradásakor, 1977-ben.

22.. Fosztogatók Kelet-Harlemben.

 Fosztogatók spanyol Harlemben az 1977. évi áramkimaradás során, New York City, 1977.

23.. Az áramszünet alatt felgyújtott Brooklyn-i épület.

 A légi felvétel egy épület ég, a New York City elsötétítése után, Brooklyn, New York City, 1977.

24.. Az áramszünet alatt felgyújtott égő épületek.

 kilátás egy épületre, a New York City nyomán, 1977. július 13-án.

25.. Rendőrök állnak az áramszünet alatt kifosztott üzlet előtt.

 A rendőrök és a járókelők egy sérült áruház előtt állnak, amelyet a New York City 1977. évi New York City-i áramszünet nyomán kifosztottak.

26.. Emberek nézik a tűzoltók emberfeletti munkáját.

 Az emberek tovább néznek, amint a tűzoltók véget vetnek az gyújtogatók kézműveinek a Marmion Ave-n, New York City-ben, 1977. július 13-án.

27.. Abraham Beame New York polgármestere felkereste a kifosztott kereskedők üzleteit.

 Abe Beame polgármester felkereste a kereskedőket, hogy fosztogassanak az 1977-es áramszünet után a Broadway-n, a Greene Avenue közelében, a New York City-ben, 1977-ben, a Greene Avenue közelében.

28.. Egy kifosztott kereskedő üzlete.

 Kereskedő az 1977. évi áramkimaradás után, New York City, 1977. július 13.

29.. Abe Beame polgármester a fosztogatás történetét hallgatja.

 Abe Beame polgármester meghallgatja a fosztogatás történetét az 1977. évi elektromos áramkimaradás utáni 1977. július 13-i Broadway-i áramkimaradás után.

30.. A kifosztott Food City szupermarket belseje, ahogyan a tisztviselők feltöltik a polcokat.

 A Food City szupermarket belseje a Walton Ave.-nél és a East Burnside Ave.-nél a Bronxban elrontott ételekkel és kifosztott hulladékokkal, ahogyan a hivatalnokok áthelyezik a polcokat, New York City, 1977. július 13.

31.. Letépett védőrács egy kifosztott üzlet előtt a Broadway-n a 145. és a 165. sz. között.

 Védőkapu az áruház előtt a Broadway-n a 145. és a 165. sz. Között.  az utcán csavart fekszik az 1977-es áramszünet alatt folytatott fosztogatás után.

32.. Egy kiégett Brooklyn-i gyár az áramszünet utáni reggelen.

 Az áramkimaradás utáni reggelenként városi másnaposságot hoztak, túl sok fájdalmas tünettel, mint például ez a kiégett Brooklyn-i gyár, New York City, 1977.

33.. Kifosztott üzletek Brooklynban.

 1977-es áramkimaradás következményei, New York City, 1977. július 13.

34.. Egy nő, vizet enged egy tűzcsapból az 1. sugárút mentén Kelet-Harlemben.

 Egy nő, aki vizet vezett a tűzcsapból az 1. sugárút mentén, Kelet-Harlemisz-ben az 1977. július 14-i áramszünet alatt.

35.. Egy rendőr küzd egy fosztogatóval a Bushwick negyedben.

 Egy rendőr a zsákmányt a New York-i Brookly, Bushwick szakaszában, 1977. július 13-án veszi át.

36.. Egy fiatal fosztogató, zsákmányával a Bushwick negyedben.

 Egy fiatal fosztogató feltart egy pár pizsamát, amelyet a New York City Brooklyn Bushwick részének üzletéből, 1977. július 13-án vett.

37.. A nyugodtabb környékeken sok bár nyitva maradt, az emberek a járdán ülve iszogattak.

 Egy csoport ember ül a járdán, és bulizik a New York City SoHo éttermében, 1977.

38.. Abe Beame polgármester és Michael Codd rendőrbiztos a városháza sajtótájékoztatóján az áramszünet után.

 Beame polgármester és Michael Codd rendőrbiztos a városháza sajtótájékoztatóján az 1977-es áramszünetről.

39.. Emberek az utcán az áramszünet utáni reggelen.

 A gyalogosok egy utcai sarkon állnak a New York City-es áramszünet nyomán, Brooklyn, New York City, 1977. július 13.

40.. Gyerekek játszanak a vízben egy nyitott tűzcsapnál a Brooklyn Street-en.

 Gyerekek egy csoportja játszik a vízben egy nyitott tűzcsapból, Brooklyn Street, New York City, 1977. július 13.

41.. Az emberek tűzcsapból viszik a vizet.

 Az emberek a vödröt és az üvegeket kitöltötték egy nyitott tűzcsapból, az elsötétítés után, New York City, 1977.

42.. Rendőrök állnak egy kifosztott áruház előtt, az áramszünet utáni reggelen.

 Az emberek a vödröt és az üvegeket kitöltötték egy nyitott tűzcsapból, az elsötétítés után, New York City, 1977.

43.. A járókelők megállnak egy kifosztott áruház előtt, az áramszünet utáni reggelen.

 A rendőrök és a járókelők egy sérült üzlet előtt állnak, az elsötétítés alatt, New York City, 1977.

44.. Lányok állnak a vízben egy nyitott tűzcsapnál.

 Egy fiatal lánycsoport játszik a vízben egy nyitott tűzcsapból az 1977-es áramszünet után.

45.. Egy fiatal nő, a forgalmat irányítja, az áramszünet utáni reggelen.

 Egy fiatal nő, irányítva a forgalmat a New York-i 1977. évi áramszünet nyomán.

Forrás:
https://www.bygonely.com/new-york-city-blackout-1977/
https://magyarnemzet.hu/archivum/hetvegi-magazin/a-nap-amikor-new-yorkban-mindenkinek-elment-az-esze-3887400/

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr8715970968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása