A Tate-LaBianca gyilkosságok.
2020. augusztus 09. írta: captain schuro

A Tate-LaBianca gyilkosságok.

Charles Manson a 16 éves lányanya, Kathleen Maddox fiaként látta meg a napvilágot. Gyerekkorában ismerősök, családtagok, javítóintézetek, börtönök között hányódott. Egy alkalommal az anyja eladta egy korsó sörért. Húszas éveiben kétszer is megnősült, fia is született. Berkeley-ben, majd San Franciscóban csatangolt, ahol rengeteg szabad életmódra vágyó fiatal fordult meg akkoriban. Megtanulta befolyásolni környezetét, kis csapatot gyűjtött maga köré, főleg lányokat, droggal, szexszel, elszigeteléssel kötötte őket magához. A tízes éveik végén, húszas éveik elején járó, fehér középosztálybeli lányok pedig szó nélkül megtették, amire kérte őket.

A börtönben megtanult gitározni, arról ábrándozott, hogy híres zenész lesz, ezért 1968-ban csapatával Los Angeles felé vette útját, hogy kapcsolatokat keressen, hogy részesüljön a hippimozgalom mámorából, melyet Timothy Leary pszichedelikus tapasztalatokra utaló jelszava fémjelzett: "Turn on, tune in, drop out!" - azaz: Kapcsolj be, hangolódj rá, lépj ki! Az 1960-as évek laza viselkedési kódexének megfelelően a hippik a hollywoodi hírességekkel elegyedtek. Charles Mansonnek így alkalma nyílott barátságot kötni Dennis Wilsonnal, a Beach Boys dobosával, majd rajta keresztül Terry Melcherrel, Doris Day fiával, valamint Candice Bergen modell-színésznővel.

Végül egy Los Angeleshez közeli ranchon ütöttek tanyát, ahol gyakran forgattak westernfilmeket. Itt teljesedett ki Manson szuggesztív kontrollja a bandatagok felett, akik nem hordhattak szemüveget, órát, és pénzt sem tarthattak maguknál. Először a fiúk étkeztek, majd a kutyák, légvégül a lányok. Hosszú prédikációkat tartott az emberiség múltjáról, jelenéről és jövőjéről, majd felvázolta teóriáját a hamarosan bekövetkező apokaliptikus faji háborúról, amelynek - a Beatles egyik számának címét kölcsönvéve - a Helter Skelter (Fejveszetten) nevet adta. Azt tanította, hogy a fajok harca elkerülhetetlen. Amikor a feketék átveszik az uralmat, a fehérek barlangokba rejtőznek majd. A Manson család a megfelelő időben bújik elő, hogy a társadalom élére emelkedjen.

Időközben ráébredt, hogy sem Wilson, sem Melcher nem fogja úgy támogatni, ahogy elképzelte. Lassan elérkezettnek látta az időt, hogy elindítsa a Helter Skeltert. A magát Jézus Krisztus és a Sátán megtestesülésének gondoló, sértett és bosszút szomjazó Manson vélhetőleg azért választotta a gyilkosság helyszínéül Roman Polanski villáját, mert az épület előző lakója Melcher volt.

1969. augusztus 9-én a Manson-banda tagjai, Tex Watson, Patricia Krenwinkel, Susan Atkins és Linda Kasabian a villához hajtottak. A rendező nem volt otthon, éppen egyik filmjén dolgozott. A nyolc hónapos terhes Tate, aki már szerepelt néhány emlékezetesebb filmben, és akit 1968-ban Golden Globe-díjra is jelöltek, otthon időzött barátaival, az ünnepelt férfifodrásszal, korábbi partnerével, Jay Sebringgel, a Folger Coffee Company örökösnőjével, Abigail Folgerrel és annak szerelmével, Voytek Frykowski forgatókönyvíróval.

Mindannyiukkal Watson, Krenwinkel és Atkins végzett, csakúgy, mint Steven Parenttel, egy tizennyolc éves fiúval, aki a ház gondnokához érkezett látogatóba, és éppen a kocsifelhajtóról gördült volna ki, amikor agyonlőtték. A várandós Tate hiába könyörgött az életéért, az alig húszesztendős Atkins addig szurkálta, amíg csak volt benne élet, sőt még utána is. Vérébe mártott törölközővel a disznó szót mázolta az ajtóra.

A következő éjszaka ugyanez a csapat, valamint Leslie van Houten és maga Manson is útnak indult, hogy még több gyilkosságot kövessen el, bár Manson tevőlegesen nem vett részt a mészárlásokban. Leno LaBianca, egy szupermarket tulajdonosa és felesége, Rosemary voltak a következő áldozatok. Többórás Los Angeles-i kocsikázás után véletlenszerűen választották ki őket. Rettenetes halált haltak, a férj hasába a háború szót is belehasították, a hűtőszekrényre pedig a rosszul betűzött Helter Skelter szavakat pingálták. A gyilkosságok mérlege: hat áldozat, 169 késszúrás. A klán négy tagját, akik a gyilkosságokat elkövették, valamint a felbujtó Mansont halálra ítélték; az ítéletet később életfogytiglanra változtatták.

Manson 2017. november 19-én természetes halállal halt meg a rácsok mögött. Atkins 2009-ben, hatvanegy évesen rákban halt meg a börtönben. Watson, Krenwinkel és Van Houten jelenleg is rács mögött van.

Charles Mansont bíróságra vezetik egy nagy zsűri megjelenésére Kaliforniában 1969-ben.
Charles Mansont kísérik a bírósági tárgyalásra, 1969. Vernon Merritt III The LIFE Picture Collection/Getty Images

Charles Manson őrizetben, 1969.
Charles Manson őrizetben, 1969. Vernon Merritt III The LIFE Picture Collection/Getty Images

Charles Manson őrizetben, 1969.
Charles Manson a bíróságon, 1969. Vernon Merritt III The LIFE Picture Collection/Getty Images

Charles Manson támogatója a bíróságon kívül, a gyilkossági eljárás során, Los Angeles, 1970.
Charles Manson támogatója a bíróságon előtt a tárgyalás során, Los Angeles, 1970. Michael Rougier The LIFE Picture Collection/Getty Images

Charles Manson támogatói a bíróság előtt kívül, a gyilkossági eljárás során, Los Angeles, 1970.
Charles Manson támogatói a bíróság előtt a tárgyalás során, Los Angeles, 1970. Michael Rougier The LIFE Picture Collection/Getty Images

Charles Manson támogatója a bíróságon kívül, a gyilkossági eljárás során, Los Angeles, 1970.
Charles Manson támogatója a bíróságon előtt a tárgyalás során, Los Angeles, 1970. Michael Rougier The LIFE Picture Collection/Getty Images

Vincent Bugliosi helyettes ügyvéd helyettese a Los Angeles-i Igazságügyi Hallban, a 1969. évi Tate-LaBianca-gyilkosságok nagy zsűri meghallgatásainak kezdetekor.
Vincent Bugliosi helyettes ügyvéd interjút ad a Los Angeles-i Igazságügyi tárgyalóteremben a tárgyalások kezdetekor, 1969. Ralph Crane The LIFE Picture Collection/Getty Images

A Manson családtagja, Susan Atkins 1969. decemberben elhagyja a Los Angeles-i Igazságügyi Hall zsűri helyiségét.
A Manson családtagja, Susan Atkins, Sharon Tate gyilkosa elhagyta a Los Angeles-i Igazságügyi tárgyalótermet 1969. december. Ralph Crane The LIFE Picture Collection/Getty Images

A 21 éves Manson családtag, Susan Atkins, egy nagy zsűri tanúvallomása után, 1969. decemberében, egy Los Angeles-i tárgyalóteremből származik.
A 21 éves Susan Atkins, a tanúvallomása után, a Los Angeles-i tárgyalóterem előtt, 1969. december. Ralph Crane The LIFE Picture Collection/Getty Images

Charles Manson őrizetben, 1969.
Charles Manson, 1969-ben. Vernon Merritt III The LIFE Picture Collection/Getty Images

Tate-LaBianca gyilkosságok, nagy zsűri meghallgatások, 1969 "A Manson mágneses volt" - mondja Sandra.  "Mozgása olyan volt, mint a varázslat." "
A Manson családtagjai Lynette Fromme (21 éves) és Sandra Good (26 éves) a két és fél hónapos kisbabájával a bíróság előtt. Vernon Merritt III The LIFE Picture Collection/Getty Images

Manson Family members, Lynn "Squeaky" Fromme and Sandra Pugh, 1969.
Lynette Fromme és Sandra Good a bírósági tárgyalóteremben, 1969. Vernon Merritt III The LIFE Picture Collection/Getty Images

Charles Manson and his attorney, 1969.
Charles Manson és ügyvédje a tárgyalóteremben, 1969. Vernon Merritt III The LIFE Picture Collection/Getty Images

LIFE Magazine December 19, 1969
Charles Manson a LIFE magazin címlapján, 1969. december 19.

 

Forrás:
https://www.life.com/history/the-manson-family-on-trial-madness-visible/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Charles_Manson

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2216119556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása