Banauei rizsteraszok
2018. október 07. írta: captain schuro

Banauei rizsteraszok

A Fülöp-szigeteki rizsteraszai több évezredre visszatekintő hagyományos technológiákat és alakzatokat őriznek. A teraszok történelme egybefonódik az itt élő népek történelmével, kultúrájával és szokásaival. 

 rizsteraszok1.JPG

A Kordillerák teraszainak kialakítása mintegy 2000 évvel ezelőtt kezdődött. A teraszok magas színvonalú szerkezet és vízmérnöki ismeretek bizonyítékai. A teraszok építése nagy odafigyelést és precizitást igényel. 

 rizsteraszok10.jpg

A völgyoldalak olyan meredekek, hogy csak kézi erőt lehet alkalmazni, bizonyos helyeken még a szántáshoz használt bivalyt sem tudják alkalmazni. 

 rizsteraszok11.jpg

A teraszok csoportjai teljesen betakarják a hegyoldalakat, követve azok körvonalait. Fölöttük egészen a hegytetőkig intenzíven gondozott magánerdők (muyong) gyűrűje terül el, ami a tradicionális gyakorlat szerint szükséges az ökoszisztéma teljességének és a teraszok folyamatos vízellátásának fenntartásához. Az egymás alatt elhelyezkedő teraszok közt akadálytalanul tovahaladó víz az ültetvényeken egyenlően oszlik el. 

 rizsteraszok12.jpg

A rizsteraszok központja Banaue, ezt a kis városkát kb. 20 ezer kilométer hosszan veszik körbe a rizsteraszok, ezzel a világ legnagyobb és legrégebbi mezőgazdasági rendszere.

rizsteraszok13.jpg

rizsteraszok14.jpg

rizsteraszok15.jpg

rizsteraszok16.jpg

rizsteraszok17.jpg

rizsteraszok18.jpg

rizsteraszok19.JPG

rizsteraszok2.JPG

rizsteraszok20.jpg

rizsteraszok3.jpg

rizsteraszok4.jpg

rizsteraszok5.jpg

rizsteraszok6.jpg

rizsteraszok7.jpg

rizsteraszok8.JPG

rizsteraszok9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr214287477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása