Ősi városok romjai
2018. október 07. írta: captain schuro

Ősi városok romjai

1. Leptis Magna (mai neve Lebda) Líbia egyik ókori városa, Africa provincia Tripolitánia vidékének három városa közül az egyik.

 elveszett_osi1.jpg

2. Mohendzsodáro az Indus-völgyi civilizáció egyik legnagyobb és legszervezettebb városának romja, a mai Pakisztán Szindh tartományában. Az egykori várost kr.e. 2500 és 2100 között az Indus partján élő Harappá-kultúra beli nép építette.

 elveszett_osi2.jpg

3. Buddhista Műemlékek Sanchi falunál a Raisen kerületben, India.

 elveszett_osi3.jpg

4. Babylon volt akkád városállam az ókori Mezopotámiában, maradványai megtalálhatók mai Hillah városban, Babilon tartomány, Irak.

 elveszett_osi4.jpg

5. Chan Chan Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián városromja, az egykori Csimu Királyság fővárosa Peru északi részén, Libertad tartományban, Trujillótól öt kilométerre északra. A hatalmas, 18 négyzetkilométeren elterülő, szépen tervezett 13. századi város - szabályos derékszögű úthálózattal, sűrűn beépített lakótömbökkel, közöttük piramisokkal és szentélyekkel - a világ legnagyobb vályogból épített városa. Chan Chan virágkorában (a 15. században) mintegy 30-60 000 lakost számlált.

 elveszett_osi5.jpg

6. Ctesiphon város romjai. A 6. században az ókori Mezopotámia városa Ctesiphon volt a legnagyobb város a világon.

 elveszett_osi6.jpg

7. Hatra egy ókori romváros a Ninává kormányzóságban és az al-Jazira régióban, Irakban. A Pártus Birodalom fennhatósága alá tartozó, erődített város Hatra, mely az Arab Királyság fővárosa volt, ellenállt számos római támadásnak, köszönhetően vastag, magas, tornyokkal megerősített falainak. 241-ben a várost elfoglalta az I. Sápur vezette iráni Szasszanida Birodalom és lerombolták.

 elveszett_osi7.jpg

8. Hattuszasz a Hettita Birodalom központja Anatólia középső részén a mai Bogazkale nevű település közelében helyezkedett el. Ma látható épületeinek nagy része az i. e. 14. és 13. században épült, abban az időben, amikor a nagyhatalmú hettita uralkodók, főleg III. Hattuszilisz és III. (IV.) Tudhalijasz monumentális épületeket emeltettek a városban és kiterjesztették annak külső határait.

 elveszett_osi8.jpg

9. Hvalsey Grönland három viking Települése közül a legnagyobbnak, a Keleti-Településnek egyik tanyája volt. 985-ben izlandi telepesek lakták. Fénykorában nagyjából 4000 ember élt itt.

 elveszett_osi9.jpg

10. Timgad egy római tartományi város volt Algériában, melyet Traianus császár alapított 100 körül. A várost eredetileg kb. 15.000 fős lakosság számára tervezték, de a település hamar kinőtte magát és tovább terjeszkedett. Az 5. században a vízigótok, két évszázaddal később a berberek fosztották ki. A város eltűnt a történelemből, egyike lett a Római Birodalom eltűnt városainak, míg 1881-ben egy ásatás során rábukkantak.

 elveszett_osi10.jpg

11. Colorado dél-nyugati részén található a Mesa Verde rengeteg barlanglakással, melyekben az ősi anasazik éltek. A 12. században az anasazik barlangokban kezdték kialakítani otthonaikat a kanyon szikláiban. 1300-ra az összes anasazi elhagyta Mesa Verde területét, de a barlangjaik tökéletes állapotban maradtak meg.

 elveszett_osi11.jpg

12. Palmüra, az ókori Szíria egyik fontos városa volt, mely egy oázisban, Damaszkusztól 215 km-re északkeletre és az Eufrátesztől 120 km-re délnyugatra helyezkedik el. A Szíriai-sivatagot keresztülszelő karavánok hosszú évszázadokon keresztül virágzó városa ,,a sivatag mátkája" néven volt ismert.

 elveszett_osi12.jpg

13. Ciudad Perdida (spanyolul az "Elveszett Város") egy ősi város Sierra Nevadaban, Kolumbiában, melyet a feltételezések szerint 800 körül alapították. Az elveszett városban a hegyoldalon teraszok, kövezett utak és kör alakú terek láthatók. Teyuna, ahogy a helyi törzsek nevezik a várost, valószínűleg több falu központja volt, melyeket a Tairona törzs tagjai laktak. A spanyol hódítás során teljesen elnéptelenedett.

 elveszett_osi13.jpg

14. Tikal a legnagyobb a maja civilizáció által alapított városok közül. El Petén guatemalai állam területén található. A romváros jelenleg Guatemala Tikal Nemzeti Parkjában található.

 elveszett_osi14.jpg

15. Az Okrney-szigeten található Skara Brae egyike a legjobb állapotban fennmaradt kőkori falvaknak Európában.

 elveszett_osi15.jpg

16. Karthágó ősi város Észak-Afrikában, a Tuniszi-tó keleti partján, közel Tunézia fővárosához, Tuniszhoz.

 elveszett_osi16.jpg

17. Angkorvat a legjelentősebb templomegyüttes Angkorban, Kambodzsa északnyugati részén, 240 km-re Phnompentől, a Tonle Sap-tó közelében. II. Szurjavarman (a győzelem által védett) király uralkodása (1113-1150) alatt épült Ázsia legnagyobb vallási épületkomplexuma. Ma is működő vallási központ, fontos szerepet tölt be mind a hinduk, mind a buddhisták körében.

 elveszett_osi17.jpg
18. Nagy-Zimbabwe a sona nép egykori fővárosa, az afrikai kontinens második legjelentősebb régészeti lelőhelye Zimbabwében. A 11-15. században épült, 23 hektáros épületegyüttes az afrikai vaskor jellegzetességeit viseli, de száraz falazással, malter nélkül felhúzott, kőből és nyers téglából rakott épületei eltérnek a régió kulturális hagyományaitól (errefelé általában fából és sárból építkeztek).

 elveszett_osi18.jpg

19. Az ősi város Sukhothai romjai Thaiföldön.

 elveszett_osi19.jpg

20. Palenque - feltételezett eredeti nevén B'aakal - maja romváros Mexikóban; amely a 7. században vált vallási központtá és Kin Pakal (teljes nevén: K'inich Janaab' Pakal) király uralkodása (615-683) idején élte virágkorát. 835-ben a város elnéptelenedett és fokozatosan benőtte az őserdő. Az egykor 15 négyzetkilométer területű Palenque romjainak nagy része még ma is feltáratlan.

 elveszett_osi20.jpg

21. Troy egy legendás romváros a mai Törökország területén.

 elveszett_osi21.jpg

22. Teotihuacan romváros Mexikóban, a Mexikói-völgy északkeleti részében fekszik, México szövetségi állam területén. Piramisain kívül a város még híres terjedelmes lakónegyedeiről, az úgynevezett ,,Holtak útjáról", és számtalan, jó állapotban fennmaradt színes falfestményeiről.

 elveszett_osi22.jpg

23. Petra romváros Jordániában. A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről.

 elveszett_osi23.jpg

24. Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban - a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb fekvésű régészeti lelőhelye. Az Andok hegyláncai között csaknem megközelíthetetlen hegynyergen bújik meg a kis erődített város, amelyet 1450 körül Pacsakutek Yupanki inka király (1438-1471) parancsára építették és 1570-ben hagyták el, majd kb. 400 évig ,,pihent", míg 1911-ben újra felfedezték.

 elveszett_osi24.jpg

25. Tiahuanaco egy preinka kultúra vallási és kultikus központja Bolíviában, a Titicaca-tavat körülvevő fennsíkon, 3900 méter magasságban. A város, amely virágkorát 400-900 között élte, különleges kidolgozottságú építményei - templomai, terei - a megalitikus építészet remekei.

 elveszett_osi25.jpg

26. Perszepolisz romváros Iránban, Siráztól 65 km-re, északkeletre fekszik. Neve ógörög eredetű, jelentése: a perzsák városa. I. Dárajavaus perzsa király kezdte el építeni i. e. 515-ben, de még utódai sem tudták befejezni. I. e. 330-ban Nagy Sándor meghódította a várost, ekkor tűzvész áldozata lett.

 elveszett_osi26.jpg

27. Caral egy hatalmas település a Supe folyó völgyében, a Barranca provinciabeli Supe közelében, Peruban, Lima városától mintegy 200 km-re északra. Caral az amerikai kontinens, sőt valószínűleg az egész világ legősibb városa, a Norte Chico civilizáció Caral kultúrájának sokat tanulmányozott helyszíne.

 elveszett_osi27.jpg

28. Ani a középkori Örményország fővárosa volt, amelynek romjai ma Törökország Kars tartományában találhatók közvetlenül az örmény határ mellett, 1400 méteres magasságban.

 elveszett_osi28.jpg

29. Calakmul az egyik valaha volt legnagyobb maja város. A Calakmul bioszféra rezervátum belsejében található a mexikói Campeche államban.

 elveszett_osi29.jpg

30. Urgench volt az egyik legnagyobb város az ókori Selyemút vonalán Üzbegisztánban. A város 12. és a korai 13. század között élte virágkorát.

 elveszett_osi30.jpg

31. Memphis a legrégebbi egyiptomi metropolisz, amely Kairótól 25 km-re délre fekszik. Itt látható II. Ramszesz 13 m magas és 120 tonnás szobra, valamint II. Amenopszisz alabástromszobra is.

 elveszett_osi31.jpg

32. Takszila (Takasila vagy Taxila) egy rommező Pakisztánban, Ravalpindi közelében. Az ókori Selyemút fontos állomása volt, India művészeti emlékeinek lelőhelye.

 elveszett_osi32.jpg

33. Vijaya Nagara egykori főváros romjai Bellary kerület, Karnataka állam, India.

 elveszett_osi33.jpg

34. Pompeji ókori római romváros Nápoly közelében, Campania olasz tartományban.

elveszett_osi34.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr9914286737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása